- 1 hrnek červené loupané čočky
- 1 hrnek bílého zelí pokrájeného na větší kousky
- 1 cibule
- 1 lžíce oleje
- špetka soli
- čerstvý kopr (lze nahradit mraženým či sušeným)
- olej
- sůl
- zeleninový vývar nebo horká voda
- na dochucení: umeocet, jablečný ocet
Jak připravit čočkovou omáčku
- Cibuli a zelí nakrájíme na větší kostky.
- Na rozpáleném oleji orestujeme cibulku spolu se solí.
- Přidáme nakrájené zelí.
- Chvíli restujeme, aby omáčka měla dobrý “šmak”.
- Když už zelenina začíná vonět, přidáme propláchnutou červenou čočku, lehce orestujeme a podlijeme horkým vývarem nebo horkou vodou jen tolik, aby voda nepřečnívala zeleninu a čočku.
- Přiklopíme pokličkou a pár minut dusíme do měkka.
- Vypneme a ponorným mixérem rozmixujeme obsah hrnce do hladka.
- Stáhneme z plotny a přidáme nasekaný čerstvý kopr, dochutíme umeoctem a jablečným octem.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Chcete-li vyloženě hladkou omáčku, je vhodné do ní po rozmixování vmíchat ještě trošku kuzu nebo kukuřičného škrobu rozmíchaného ve studené vodě a krátce povařit. Omáčka se spojí a bude hladká. Pak teprve přidáváme kopr. Nám ale chutnají poslední rok omáčky i bez zahuštění a tak zase šetříme trochu nádobí a času.
- Důležité je dát dost zeleniny a vodu přidávat opatrně, aby omáčka nebyla řídká, vodnatá a tím pádem bez chuti. Pokud ji uděláte hustou, není třeba ji zahušťovat škrobem a dokonce ani dochucovat. Nám většinou chutná i bez dochucení.
Kombinujeme
- Koprová omáčka se skvěle hodí ke knedlíkům, plackám, karbantkům, prejtům a nákypům.
- Do jídla již není potřeba dávat luštěninu, protože je zastoupena v omáčce.
Obměna
- Místo kopru můžeme požít jiné čerstvé bylinky, česnek nebo křen.
- Dochutit můžeme citronovou šťávou nebo zázvorovou šťávou, sojovou smetanou či kokosovým mlékem.
Děti
- Pokud chceme tuto omáčku připravit i pro malé děti, uvaříme zeleninu a čočku ve vodě bez oleje a soli (do jednoho roku nesolíme vůbec, pak malinko), dítěti odebereme a sobě dochutíme. Můžeme si pomoci i sojovou omáčkou, kdyby nám slanost umeocta nestačila.
- Dětem od 1,5 roku můžeme připravit již podle tohoto receptu, ale soli a oleje bude malinko, nebudeme kořenit.
- Starším dětem kolem 2 let můžeme vařit stejně jako pro nás, ale budeme úměrně méně solit a dochucovat.
- Malým a neprospívajícím dětem raději pasírujeme než mixujeme.
- Dětem do 1,5 roku můžeme připravit
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Mnam mnam a ještě jednou mnaaaaaaaaam ❤️ děláváme často obilné placky,
dneska jsou s jemnou zelnou omáčkou, kukuřice , kvašáky, vejmrda a kimchi
https://www.jimejinak.cz/bezlepkove-smazene-obilne-placky/
https://www.jimejinak.cz/jemna-zelna-omacka-s-cervenou-cockou-a-koprem/
https://www.jimejinak.cz/superrychle-nakladane-okurky/
https://www.jimejinak.cz/vejmrda-neboli-jablecny-kren/
https://www.jimejinak.cz/tradicni-korejske-kimchi-recept-primo-z-korejska-rodiny/
Mnam ♥️ výborná