- 1 křen
- 1 kg jablek
- 1 citrón
- 1 špetka soli
Jak vyrobit krém z křenu a jablek
- Křen oloupeme a nakrájíme na kostky.
- Jablka omyjeme, vykrájíme jadřince a také nakrájíme na kostky.
- Do výkonného mixéru dáme nejprve jablka, šťávu z jednoho citrónu a špetku soli.
- Pulsním tlačítkem párkrát pomixujeme jablka a jakmile získáme pyré, mixujeme už na plné obrátky.
- K jablkům postupně přidáme kostky křenu a společně mixujeme tak dlouho, dokud nezískáme jemný krém.
- Hotový jablečný ken natlačíme do čistých lahviček, zavíčkujeme a skladujeme v lednici.
- Tato varianta je velmi ostrá a má kratší dobu trvanlivosti.
Sterilovaná varianta
- Naplněné sklenice vložíme do hrnce s vodou a sterilujeme přikryté pokličkou v páře cca 5 minut.
- Vypneme plamen, necháme dalších 10 minut dojít.
- Vyjmeme z hrnce a otočíme ještě na 10 minut dnem vzhůru.
- Po vychladnutí přendáme do lednice.
- Tato varianta vám vydrží rok i déle, je jemnější co do chuti (nepálí) i do konzistence.
- Po tepelné úpravě dostane tmavší barvu.
Praktické
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
- Na tento recept potřebujete velmi výkonný mixér, pak je to snadné a rychlé.
- Pokud nemáte tak silný mixér typu blender, budete muset nejprve křen a jablka nastrouhat ručně nebo na robotu a pak teprve mixovat na krém.
- Při druhé variantě počítejte, že budete smrkat a plakat – chránit se můžete částečně brýlemi na cibuli, ale do nosu vám stejně vleze štiplavá vůně křenu.
- Já dělám rovnou z celého kořene, protože u nás rychle mizí, ale můžete si připravit i z kousku křene a jednoho jablka na zkoušku.
Obměna
- Máte-li raději hrubší a ostřejší křen, udělejte si klasickou vejmrdu – strouhaný křen s jablkem viz obrázek.
- Pokud chcete méně pikantní verzi, uberte křenu nebo přidejte jablek. A počítejte, že ve sterilované verzi se ostrá chuť takřka ztratí. Syrová je vážně ostrá. Ale dobrá!
Kombinujeme
- Můžete ho podávat jako malý doplněk na talíři s jídlem
- nebo přidávat do zálivek na saláty saláty,
- do omáček a pomazánek.
Děti
- I děti potřebují doplňovat pikantní a pálivé chuti, ale jen v malinkém množství. Tento doplněk bych bez tepelné úpravy nedávala dětem mladším 2 let. Stejně by jej asi nechtěly jíst.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Evi, výborný štiplavě-sladce-svěží kondiment. Díky za vynikající recept. Zatím teda velký říz i po sterilizaci, ale zkusím tedy povařit ještě trochu dýl a uvidím. Lenka