Na krém:
- bílý patizon
- žlutý patizon
- 1 vrchovatá lžíce kešu oříšků
- mrkev
- cibule
- česnek
- olej
- sůl
Ostatní ingredience:
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
- 1 polévková lžíce tamari
- 1 lžička gochujangu
- 1/2 sklenice vody
- tempeh
- malé celozrnné ditalini
- olej
- pažitka
- směs koření dukkah
Jak připravit jemný krém z patizonu s pikantním kondimentem
- Zeleninu nakrájejte na kousky, dejte do hrnce s trochou oleje. Jemně a krátce osmahněte. Podlijte vodou a vařte.
- V polovině vaření přidejte kešu a pokračujte, dokud není všechna zelenina měkká.
- Rozmixujte na hladký krém.
- Ve sklenici rozmíchejte gochujang s vodou a tamari.
- Na pánev dejte olej a na malé kousky nakrájený tempeh. Orestujte. Nalijte obsah sklenice na tempeh, zvyšte teplotu a restujte, dokud se omáčka neodpaří.
- Ditalini uvařte a vložte do pánve s tempehem. Promíchejte.
- Naservírujte krém a doplňte o těstovinu s tempehem, vše posypte pažitkou a dukkahem.
Praktické
- Než začnete krém mixovat, zkontrolujte kolik je v hrnci tekutiny. Je lepší dát trochu stranou a přidat později, než rozmixovat na vodovou konzistenci.
- Gochujang je korejská fermentovaná chilli pasta, kterou seženete na e-shopech nebo v prodejnách s asijskými potravinami.
- Pro verzi bez sóji použijte domácí nesójový tempeh (čočkový, hrachový, cizrnový apod.) a hrachovou nebo pohankovou omáčku tamari namísto sójové.
- Pro bezlepkovo
- u dietu použijte bezlepkové těstoviny.
Obměna
- Pokud nemáte gochujang, krém před podáváním alespoň pořádně opepřete.
- Recept na dukkah najdete zde. Nevynechte ho nebo použijte alespoň něco křupavého. Dukkah tomu dá opravdu ten správný šmrnc.
Děti
- Samostatný krém bez pikantního kondimentu je s menším množstvím oleje a soli vhodný pro děti od 2 let.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Tak toto byla velká improvizace 😀 To je tak když nemám moc čas přemýšlet co vařit a všichni hladoví, tak na mě vyskočilo toto když jsem zadala do vyhledávání “dukkah”. Jelikož jsem neměla patizon a z lednice se o slovo hlásil kedluben a cuketa, tak šli na řadu plus ještě košťál z brokolice. V tom kalupu jsem zapomněla na kešu oříšky a už jsem měla rozmixováno. Tak nic. Pak jsem musela obměnit ještě tempeh za tofu natural. Ale dobré, zblajzlo se všechno 😁
To jsem si zas pochutnala! Patizon jsem měla jen bílej, tak neměl krém takovou krásnou barvu, ale byla to lahoda😋