Domů > Magazín > Jídlo pod lupou

Jezme jablka. Naše střevo nám poděkuje

Vědci potvrdili, že platí staré přísloví “Jedno jablko denně je nejlepší lékař”. Jablka mají velmi pozitivní vliv na naše střevo, a to zase na naše zdraví. Co vše pro nás takové obyčejné jablko může udělat?

Běžné jablko obsahuje přes 100 milionů bakterií

Rakouští vědci z Technické univerzity ve Štýrském Hradci při svém výzkumu, jehož výsledky zveřejnili v časopise Frontiers in Microbiology, přišli na to, že běžné jablko je královstvím mikroorganismů. Nejvíce z nich je překvapivě v dužině a v jádrech, ne ve slupce, jak se říká. Tyto mikroorganismy jsou důležité pro naši zdravou střevní mikroflóru – přechodně osidlují naše střevo. (1)

BIO jablka obsahují pestřejší spektrum

Při srovnání konvenčních a BIO jablek, co do množství mikroorganismů, byly výsledky podobné. Ale BIO jablka se mohou pyšnit mnohem pestřejším spektrem dobrých mikroorganismů pro naše střevo. A jak víme, střevní mikrobiom, je druhým mozkem – ovlivňuje jak naši imunitu, zdraví, trávení, energii, spánek, náladu, pozornost, mysl, tak také i naši tělesnou váhu. I vědci se shodli na tom, že pro zdraví lidského střeva jsou rozhodně BIO jablka lepší volbou (1). A navíc neobsahují pesticidy a neničí životní prostředí.

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Jablka mají i prebiotické účinky
Jablka obsahují pektin – nestravitelnou vlákninu, která účinkuje jako prebiotikum, tj. potrava pro prospěšné bakterie v trávicím traktu a podporuje jejich růst a rozmnožování.

1 jablko denně vám dodá:

  • Vitamín C: 14 % denní doporučené dávky
  • Draslík: 6 % denní doporučené dávky
  • Vitamín K: 5 % denní doporučené dávky
  • Mangan, měď a vitamíny A, E, B1, B2 a B6: méně než 4 % denní doporučené dávky.
  • Vláknina: 50 % denní doporučené dávky
  • Polyfenoly

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

13 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Dobrý den, přiznám se, že jsem mírně zmatená po přečtení článku Jezme jablka, naše střevo nám poděkuje. Před časem jsem si přečetla Jedno jablko denně , jedna dávka jedů…🤦‍♀️

Zdravím a připojuji se ke všem, co děkují, protože uznání, to je to pravé, co vám chci vyjádřit. Nejsem typ na sdílení, ale od jara jsem členkou Klubu JJ a mám již vytištěno spoustu receptů, přečteno několik důležitých článků, shlédnuto pár videí, uvařeno několik jídel. S vašim “programem” jsem spokojena, teď ještě musím zabrat víc já. Ale věřím, že to půjde. Díky

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

7
3

4 benefity, které vám přinese sezónní strava

Supermarkety praskají ve švech pod tíhou exotického ovoce a dovezené zeleniny. Ale viděli jste tam někdy jostu? A porovnali jste někdy chuť rajčátka ze zah...
klub
3

Pod lupou: pesticidy – co jsou zač a jejich vliv na nás

Co vlastně pesticidy jsou, většinou víme jen přibližně, a že s nimi není všechno úplně v pořádku, to také spíše jen tušíme. K čemu jsou dobré a čím škodí? ...
6
9

Jahody v zimě? Víte, kdy mají skutečně sezónu?

Co se týče jahod, měla by to Maruška z pohádky O dvanácti měsíčcích v dnešní moderní době opravdu jednoduché. Stačí v zimě zajít pár kroků do supermarketu ...

Biopotraviny – 8 pravd, omylů a otázek

O kvalitě potravin se mluví se zvýšeným zájmem už několik let. Na trhu se objevují produkty s různými novými označeními, aby uspokojily požadavek zákazníků...

Ošetření a dodatečné úpravy bio i nebio potravin (2. díl)

Obsahuje rýže v bio kvalitě mastek? Voskuje se? Jak se bio potraviny ošetřují před škůdci? Chemicky jako konvenční potraviny? A je pravda, že se bio obilov...