Domů > Magazín > Jídlo pod lupou

Jidášovo ucho – léčivá pochoutka, která roste i v zimě

Jidášovo ucho je zajímavá houba s mnohými blahodárnými účinky, kterou si díky jejímu celoročnímu výskytu můžeme zpestřit jídelníček i v době, kdy běžně používané houby nerostou.

Kde roste a jak ho poznáme

Dříve byla tato houba nazývána také boltcovka bezová. Její trsy najdete nejčastěji na bezu černém, někdy  také na dřevě jiných  listnatých stromů ve vlhčích lesích a můžete ji najít v průběhu celého roku. Nejvíce se jí ovšem daří ve vlhku a chladu. Deštivý podzim nebo mírná zima jsou tedy ideální dobou na to vzít košík a vyrazit „na uši“ :-).  Svým tvarem i rosolovitou chrupavčitou konzistencí připomíná lidské ucho. Její plodnice jsou asi 7 cm široké a mají červenohnědou až tmavě kaštanovou barvu, spodní strana může být světlejší. Je velice vhodná na sušení, po usušení získává černou barvu.

Podle legendy název této houby vznikl podle toho, že poprvé byla nalezena na bezu, na kterém se  po své zradě Ježíše Krista oběsil biblický Jidáš. Podle této legendy se oběsil právě na bezu a ke stromu mu přirostlo ucho.

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Jidášovo ucho v kuchyni

Tato úžasná houba je často používána při přípravě asijských jídel. Skvělá je do polévek, salátů nebo do rizota. Její chuť i vůně není příliš výrazná, ale právě díky tomu je velice často je oblíbená i u těch, kteří klasické houby nemají rádi. K tomu přispívá i její křupavá konzistence. Výhoda její nevýraznosti je i v tom, že z ní činí houbu, kterou můžete přidat do jakéhokoliv jídla bez obav, že by výrazně ovlivnila jeho výslednou chuť. Jde ovšem o složku, která je chutná, léčivá a zároveň na talíři tvoří hezký barevný kontrast.

Vývar z těchto hub obsahuje mnoho prospěšných látek a proto ho nevylévejte. Můžete ho využít do polévek a omáček nebo ho popíjet jako čaj.

Jak Jidášovo ucho připravit

Používá se buď čerstvá nebo sušená. Čerstvé houby očistíme a vaříme 10 – 20 minut a potom přidáváme podle svojí fantazie do různých pokrmů. Sušené houby „oživíme“ tak, že je zalijeme vroucí vodou a necháme alespoň 1-2 hodiny namáčet. Pak připravujeme stejně jako čerstvé plodnice.

Léčivé účinky

Pro své léčivé účinky je tato houba využívána již tisíce let v tradiční čínské medicíně, své místo má i v medicíně evropské. Její spektrum blahodárných účinků je široké. Používá se například na snižování vysokého krevního tlaku a působí proti kornatění cév, infarktutrombóze.
Posiluje obranyschopnost organismu, pomáhá při rekonvalescenci po nemoci nebo jiné fyzické zátěži, má příznivé účinky na psychiku.
Pomáhá také při problémech se zažíváním, bolestech břicha a žaludku, používá se k léčbě hemeroidů, průjmu i zácpy.

Jidášovo ucho má vysoký obsah minerálů, zejména vápníku, fosforu, hořčíku, sodíku a draslíku. Tyto minerály pomáhají mimo jiné zlepšit kvalitu vlasů, nehtů a pleti a mají pozitivní vliv na funkci vnitřních orgánů. Antioxidanty, které Jidášovo ucho obsahuje, přispívají k celkové očistě organismu.

Používá se také ke snížení hladiny cholesterolu. Díky vysokému obsahu blahodárných glukanů se jí přisuzují i protirakovinné účinky.

Záměna nehrozí

“Jidášovo ucho patří k těm houbám, které když jednou dostanete do ruky, tak už si je s ničím nespletete. Na fotkách jsou mladé plodnice z podzimu, které se nám urodily na ulomené bezové větvi na zahradě. Nafotili jsme vám jejich detaily, abyste měli představu, jak jsou velké a jak vypadají shora a zespodu. V přírodě můžete najít i trochu jiné odstíny a tvary, ale těžko si můžete tuhle houbu splést s nějakou jinou. Tak až se půjdete projít, nezapomeňte i v zimě koukat po houbách. Jidášovo ucho vzala na milost i mladší dcera, která jinak houby nejí. A co s ním dělám? Dávám ho do polévek, do rizot, do salátů. Všude tam, kde bych jindy použila hříbky nebo žampióny. Perfektní je do čínských jídel,” dodává Eva Cikrytová, autorka projektu Jíme Jinak.

 

 

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

78 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Vendulka
15. 1. 2023

Nás včerejší úlovek 🙏😍❤️

Vcera jsem nasel uvaril, caj vypil a dnes dal do polevky a ciny. Jeto bomba.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

36
7

Dýňománie: 40x inspirace na zdravé recepty z dýně

Pomalu nám začíná podzim a s ním sezóna těchto sladkých kulatých krásek – dýní. Pojďte se inspirovat našimi oblíbenými recepty a vyzkoušejte třeba dý...
81
20

Jedlé kaštany: zdroj životodárné energie

Jedlé kaštany mají velmi pozitivní vliv na lidské zdraví, trávení a dokonce podporují i zdravé hubnutí. Ukážeme vám tipy, jak je využít v kuchyni tak, abys...
46
2

Jak správně skladovat vánoční cukroví, aby vydrželo až do Vánoc

Víte, jak správně uskladnit vánoční cukroví, aby se nekazilo? Jak to udělat, aby sušenky zůstaly křupavé a perníčky změkly? Jsou lepší plastové dózy, nebo ...
44
6

Praktický seznam: kdy je která zelenina a ovoce v sezóně

Že jíst sezónní potraviny nám přináší mnoho benefitů, o tom jistě není pochyb. Víte ale, kdy se která zelenina a ovoce sklízí a je k mání ještě čerstvá a s...
63
9

Jahody: 10 faktů, které vás o tomto ovoci překvapí

Napadlo by vás někdy, že toto první letní ovoce patří do rodiny růží? A víte, kolik semínek obsahuje jedna jahoda? Těchto 10 zajímavých faktů o jahodách js...
47
3

Toto je důvod, proč jsou některé okurky hořké.

Pomalu se nám blíží sezóna nakládaček a šťavnatých salátových okurek. Jsou osvěžující a pro léto ideální potravinou. Často se mi ale stává, že narazím na n...