Josta byla vyšlechtěna v Německu. Tento beztrnný keř plodí tmavě fialové bobule větší než rybíz a plody chutnají podobně jako rybíz a angrešt, ze kterých byla josta křížením vyšlechtěna. Mají silné aroma.
Co obsahuje
Josta obsahuje velké množství vitamínu C, což z ní dělá přímo vitaminovou bombu, kromě toho obsahuje také minerály jako draslík, vápník, hořčík a sodík.
V naší 3denní jarní výzvě ti ukážeme jak probudit svou energii a využít sílu jara naplno!
Registrace zdarma
Léčivé účinky
- Pomáhá zpomalovat příznaky stárnutí.
- Posiluje imunitu.
- Předchází kardiovaskulárním nemocem.
- Zlepšuje krevní oběh.
- Zlepšuje zrak.
- Má antioxidační účinky.
Využití v kuchyni
Jostu lze v kuchyni upravovat stejně jako rybíz. Hodí se k přípravě čatní, džemů, zmrzlin, likérů, do koláčů, dá se sušit, buďto jako rozinky nebo rozmixované jako ovocná kůže. Nejlepší je jíst jostu čerstvou. Lze z ní připravit zavařeninu a ještě zdravější zavřeninu. Plody lze přidat do smoothie a také si z nich můžete vyrobit vylisovanou šťávu.
Pěstování
Josta je nenáročná, avšak nemá ráda zamokřená a stinná místa. Snadno ji lze rozmnožit z řízků, stejně jako rybíz či angrešt. Úrodu mohou ohrozit pozdní jarní mrazíky. Dorůstá do výšky cca 2 m. Výhodou je, že netrpí chorobami, tak jako rybíz a angrešt. Josta je nenáročná na půdu, roste bez problému v písčitých, jílovitých i hlinitých půdách. Listem připomíná černý rybíz. Nevyžaduje každoroční střih. Po druhém roce od výsadby by měl keř plodit až 4 kg ovoce.
Zkuste to taky
Josta je dalším zajímavým ovocem, které se u nás dá pěstovat. Zkuste to taky a pěstujte s námi jostu. Dejte nám vědět, jak vám toto ovoce chutná.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Buďte první, kdo napíše komentář