Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Kaddu ka Raita

Uvařeno
bez lepku
bez sóji

Lahodná indická omáčka nebo dip, který se opravdu hodí ke spoustě jídel. Doufám, že i vám zachutná.

Ingredience
Na raitu:
  • hrnek nastrouhané dýně
  • hrnek sójového jogurtu řeckého typu
  • sůl
  • olej
  • sušené listy kari
  • hořčičné černé semínko
  • půl lžičky kmínu
  • chilli paprička
  • malinký stroužek česneku
  • citrónová šťáva
Další ingredience:
  • 1 hrnek uvařené cizrny
  • olej
  • sekaný česnek
  • kurkuma
  • čerstvá petrželka
  • pažitka
  • umeocet
  • bezlepkový kuskus

Zdravotní problémy, nadváha, ekzém u pětiměsíční dcery, to vše byly impulsy, které mě navedly na změnu stravování. Po...

Jak připravit dýňovou omáčku Kaddu ka Raita

  1. Dýni nastrouhejte, přiveďte k varu vodu a dýni v ní povařte 3 minuty. Nechte okapat a vychladnout.
  2. Do mísy nalijte jogurt, přidejte dýni, sůl, citrónovou šťávu, prolisovaný česnek a promíchejte. Ochutnejte a podle své chuti dolaďte.
  3. Připravte tadku. Do kastrůlku dejte 2 lžíce oleje, přidejte hořčičná semínka, kmín a kari listy. Lehounce osmahněte. Nakonec přidejte chilli papričku.
  4. Nalijte tadku na raitu.
  5. Připravte kuskus, jak je uvedeno na obalu.
  6. Na pánev dejte olej, přidejte nasekaný česnek, kurkumu a osmahněte. Přidejte uvařenou cizrnu, 1 polévkovou lžíci umeocta, dosolte, promíchejte a pár minut krátce povařte.
  7. Naservírujte kuskus, cizrnu a dýňovou raitu, vše posypte petrželkou a pažitkou.

Praktické

  • Tadka je technika, při které se celé nebo mleté koření krátce osmaží v oleji, aby se uvolnily jejich éterické oleje, čímž se jejich chuť stane aromatičtější. Tato technika je oblíbená v Indii, v Bangladéši, v Pákistánu a na Srí Lance.
  • Raitu můžete podávat i indickým plackám, chlebům, na pečenou zeleninu, k obilovinám.
  • Pro verzi bez sóji použijte místo sójového jiný rostlinný jogurt.

Obměna

  • Můžete použít třeba slunečnicový nebo sezamový olej.
  • Pokud vám nevadí lepek, můžete použít i klasický pšeničný kuskus.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej, sůl a koření.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

12 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Romana.Spackova
10. 3. 2023

Dobrý den,mohu se zeptat,kde kupujete soj.jogurt řeckého typu? Děkuji!

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Bob po indicku

Jestli se v Indii používá bob, to opravdu nevím, ale záleží na tom velmi málo. Koření dokáže zázraky s jakoukoli přísadou a tak tato byla volba jasná. Po s...

Gratinovaná hlíva s krémem

Jednoduchý a rychlý recept, na kterém si jistě pochutnáte. Houby jsou vynikající skoro ke všemu, např. k plackám a z krému můžete snadno připravit klasicko...

Fazolová pomazánka tří pepřů

Pokud máte rádi různé pomazánky, myslím, že tahle bude vám chutnat. Vychutnejte si ji třeba s kváskovým chlebem nebo plackami jako rychlou a zdravou svačin...

Červené fazole s čekankou

Vyzkoušejte tuto výbornou směs fazolí a čekanky, kterou skvěle doplňuje pečená dýně a pohanka. Určitě si pochutnáte.

Fazolky po indicku

Fazolky patří k létu, je to zelenina, kterou si můžete snadno sami vypěstovat. Tento letní, i když pikantní, recept je příjemnou přílohou k rýži i chlebu. ...

Maková pomazánka

Velmi jednoduchá a zdravá pomazánka. Pokud máte uvařené fazole, budete ji mít připravenou během okamžiku. Je skvělá na svačinku třeba ke kváskovému chlebu,...