Na “smažené vajíčko”:
- 120 g cizrnové mouky
- 230 g vody
- sůl
- 20 g oleje
- špetka kurkumy
Ostatní:
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
- rýže basmati
- přírodní tofu
- čerstvý hrášek
- červená řepa
- čerstvá jarní cibulka
- petržel
- sůl
- tamari
- olivový olej
Jak připravit kantonskou rýži bez masa a vajec
-
- Veganské vajíčko si připravte jako první. Do mixéru dejte cizrnovou mouku a vodu. Dobře rozmixujte. Těstíčko má být jako na palačinky, může být i trošičku více tekutější. Nechejte pár hodin odpočívat. Poté osolte, přidejte kurkumu a olej a na rozpálené pánvi vymaštěné olejem opečte z obou stran palačinky. Roztrhejte palačinky prsty nebo nasekejte nožem. Dejte stranou.
- Hrášek vařte ve vroucí vodě asi 2 minuty, poté slijte a okamžitě ho ponořte do ledové vody, aby si zachoval barvu a tvar. Dejte stranou.
- Nastrouhejte červenou řepu a vytlačte šťávu rukama do mísy.
- Tofu nakrájejte na kostky, 1-2 minuty povařte v osolené vodě a poté marinujte ve šťávě z červené řepy. Když uvidíte, že tofu dosáhlo růžové barvy podobné jako má šunka, vyjměte jej ze šťávy a odložte stranou.
- Uvařte rýži.
- Na pánev nalijte olej, rozehřejte ho, přidejte vařenou rýži, tofu, hrášek a cizrnové “vejce”. Osolte, promíchejte a několik minut zprudka restujte.
- Dochuťte pomocí tamari a posypejte čerstvou jarní cibulkou a petrželkou.
- Veganské vajíčko si připravte jako první. Do mixéru dejte cizrnovou mouku a vodu. Dobře rozmixujte. Těstíčko má být jako na palačinky, může být i trošičku více tekutější. Nechejte pár hodin odpočívat. Poté osolte, přidejte kurkumu a olej a na rozpálené pánvi vymaštěné olejem opečte z obou stran palačinky. Roztrhejte palačinky prsty nebo nasekejte nožem. Dejte stranou.
Praktické
- “Vajíčko” si připravte jako první, těsto je třeba nechat odležet.
- Nenechte tofu v řepové šťávě moc dlouho, aby nemělo příliš krvavou barvu.
- Z uvedeného množství vyjde asi 5 palačinek.
- Podle počtu strávníků si upravte množství ostatních ingrediencí.
- Pro verzi bez sóji použijte cizrnové tofu nebo domácí nesójový tempeh (čočkový, hrachový, cizrnový apod.) a hrachovou omáčku nebo více soli místo tamari.
Obměna
- Místo basmati můžete použít jasmínovou rýži.
- Můžete použít i uzené tofu, ale přírodní se vám bude lépe barvit a bude se více podobat šunce.
Děti
- Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
V průběhu přípravy jsem nějak vypustila skutečnost, že řepa je tam jen kvůli obarvení tofu a při závěrečném restování jsem ji tam prostě přidala taky. Byla sice trochu syrovější, protože se nestihla dodělat, ale chuťově v jídle nijak nepřekážela a alespoň jsem ji zdělala.
Oprazena omeleta, to bolo na cinskom rizote to najlepsie!
Dakuejm Vierke, ze si to mozem dopriat v zdravsej verzii ; ))