Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

Kapustová polévka s mrkví a vločkami

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna zima
děti od 6 měsíců

Dva druhy zeleniny, ovesné vločky a výborná polévka je na světě.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 hrnek kapusty
  • 1 větší mrkev
  • 2 polévkové lžíce ovesných vloček
  • sůl
  • 3/4 litru zeleninového vývaru nebo horké vody
  • umeocet
  • sladká červená paprika
  • troška oleje
  • 4 lžíce rostlinné smetany
  • na ozdobení: petrželka, gomasio

Michaela se na vysoké škole při výšce 162 cm dostala na váhu 84,7 kg a přivodila si tak krom komplexů z vlastního těl...

Postup
  1. Ohřejeme zeleninový vývar.
  2. Kapustu nakrájíme na proužky, mrkev na menší kostičky.
  3. Do horkého vývaru dáme trochu soli, nakrájenou zeleninu a vločky.
  4. Kápneme trochu oleje a přidáme červenou papriku, která potřebuje trochu tuku, aby se dobře rozpustila.
  5. Vaříme asi 15 minut do změknutí zeleniny.
  6. Vypneme oheň, přidáme trochu umeocta a rostlinné smetany.
  7. Na závěr posypeme petrželkou a ozdobíme gomasiem.

Praktické

  • Pro bezlepkovou verzi použijeme certifikované bezlepkové vločky nebo vločky z nelepkových obilovin (teff, amarant, jáhly, rýže, quinoa, pohanka apod.)

Děti

  • Od půl roku – polévku vaříme úplně bez soli a dochucovadel.
  • Od roku – polévku vaříme jen s malinkým množstvím soli, nepoužíváme rostlinnou smetanu, koření, ale můžeme přidat obilné mléko. Před dochucením odebereme pro dítě zvlášť.
  • Od roku a půl – polévku můžeme vařit stejně, jen šetříme solí a dochucovadly. 
  • Od dvou let – mohou polévku podle receptu.

 

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

18 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Teda! Vynikající a mnohem lepší než jsem čekala! Zeleninu jsem orestovala na oleji, přidala papriku a teprve zalila vyvarem, jinak dle receptu. Luxusní! Děkuji👌

👍

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Houbové rizoto s tymiánem

Z dovolené jsem si přivezla dva koše hub a tak vznikl další báječný recept. Tymián a houby jsou totiž skvělá kombinace.

Kokosové stew z mrkve, dýně a mangoldu

Slaďounká zelenina s vůní kokosu se hodí na kaši k snídani i na večeři.

Česnekovo-koprový krém z kedlubnu s kvítky šalvěje

Máte velkou úrodu kedlubnů a nestíháte je jíst? Začínají dřevnatět? Honem si z nich udělejte tenhle luxusní česnekovo-koprový krém, který i bez použití mlé...

Kokosová polévka s bazalkou

Perfektní osvěžení pro horké dny je tahle kokosová polévka s bazalkou. Ačkoli chutná po kokosu, její základ tvoří zelenina.

Tuříňačka – bramboračka z tuřínu

Tuřín má blahodárné účinky na močové cesty, dýchací cesty, pleť i potíže s dnou, protože krom všech vitamínů, vlákniny a vitamínů, které obsahuje, zbavuje ...

Posilující polévka s hokkaido adzuki a kořenem lopuchu

Lopuchový kořen je zdrojem slizů, tříslovin, inulinu, silicí, hořčin, minerálních látek a solí. Podporuje látkovou výměnu, má čistící a močopudné účinky, p...