- 1 lžíce oleje
- špetka soli
- 1 litr horkého vývaru nebo vroucí vody
- 1/3 šálku amarantu
- 1 větší cibule nakrájená na půlměsíčky
- 1 šálek dýně nakrájené na větší kostky (neloupeme slupku)
- 1 šálek kapusty pokrájené na silnější nudličky
- 1 ks řasy wakame
- na dochucení: miso pasta, umeocet, sojová omáčka
- na posypání: čerstvé bylinky a pražená semínka slunečnice nebo dýně
Jak připravit amarantovou zeleninovou polévku
- Ohřejeme si zeleninový vývar, nebo dáme vařit vodu.
- Řasu namočíme do sklenky s vodou, aby změkla a dala se po pár minutách nakrájet na nudličky.
- Na dno kastrolu dáme cca lžíci oleje, rozpálíme a přidáme cibuli pokrájenou na půlměsíčky. Maličko osolíme a orestujeme.
- Po pár minutách přidáme kapustu pokrájenou na silnější nudličky, kostičky dýně, nudličky řasy wakame a amarant.
- Cca po 3 minutách zalijeme horkým vývarem.
- Vaříme pod pokličkou cca 15 minut, aby byla dýně měkká včetně slupky (záleží tedy na stáří dýně – mladší je dříve měkká).
- Polévku stáhneme z ploténky, vmícháme podle chuti miso pastu (cca 1 lžička na osobu, ale začněte raději s menším množstvím, ochutnávejte a přidávejte) a trochu umeocta. Kdyby vám bylo po tom všem ještě málo slaná, můžete ještě přidat pár kapek sojové omáčky.
- Na talíři nezapomeňte posypat zelenými natěmi a strávníky jistě potěšíte přidáním opražených semínek.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Pokud miso pastu používáte do snídaňové polévky, do obědové už miso dávat nemusíte. Polévku dochutíte jen umeoctem, případně sojovou omáčkou.
- Kdo už má vyčištěné chuťové buňky a méně solí, pravděpodobně bude spokojen s pár kapkami umeocta a solí, která se dala na cibuli při začátku vaření.
- Jelikož je polévka uvařená hlavně ze zeleniny, polévku raději sníme a neskladujeme. Zelenina v ní obsažená začíná už po půl hodině oxidovat a během 2 hodin se stává pro tělo kyselinotvorná. Pokud si chceme vzít polévku do práce k obědu, nalijte jí ještě vařící až po okraj do termosky a zavřete. V tomhle stavu si zachová většinu prospěšných látek.
Obměna
- Místo amarantu můžete dát vařit polévku s quinoou či jáhlami. Polévka tak bude stále bezlepková a velmi dobrá.
Děti
- Pokud vaříte zároveň pro dítě do 1 roku, které teprve začíná se zeleninovými polévkami, nebudete vařit na tuku, ale dáte všechnu zeleninu do horkého vývaru či vody, neosolíte a vaříte do změknutí zeleniny. Odeberte porci pro dítě a zeleninu buď pouze rozmačkejte vidličkou, propasírujte nebo rozmixujte. Pro ostatní pak zbytek dosolte a ještě nechte polévku chvíli povařit, aby se sůl zabudovala do zeleniny a neškodila nám.
- Dětem 1-2 roky můžete připravit polévku na trošce tuku a trošce soli. Přesto ale pro dospělé bude tato polévka asi málo výrazná, takže využijeme miso pasty, umeocta a sojové omáčky a polévku si s ním dokyselíme i dosolíme.
- Od 2 let již polévku můžeme připravovat podobně jako pro dospělé, ale budeme dávat dochucovadel méně než pro dospělé. Dospělí si zřejmě budou muset ještě dochutit.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Místo amarantu jsem použila quinou 😺
Och zase další osvěžující mňamka ♥️ Děkujeme JJ