Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Karamelizovaná mrkev v hořčično-“medové” zálivce

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
sezóna podzim

Křehká slaďoučká restovaná mrkev v chutné hořčično-“medové” zálivce. Skvělá příloha pro celou rodinu.

Ingredience
  • mrkve (nejlépe mladé)
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 2 lžíce sladidla (slad/sirup)
  • 1 lžíce hořčice bez cukru
  • 1/2 lžíce bílého misa - shiromiso (není nutné)
  • 1/2 lžíce rýžového/jablečného octa
  • 1 menší stroužek česneku (není nutné)

Stránky Jíme Jinak jsem našla náhodou, když jsem hledala právě to, co nabízí. Vlastně jsem našla víc, ne jen co jíst,...

Jak připravit karamelizované mrkve

  1. Mrkve nakrájíme podélně na poloviny.
  2. V misce smícháme všechny ingredience na zálivku (česnek protlačíme).
  3. Mrkve naskládáme na plech a potřeme 1/2 zálivky.
  4. Dáme péct do předem vyhřáté trouby na 200°C a pečeme cca 20-30 minut.
  5. V polovině času mrkve otočíme a potřeme zbylou zálivkou.
  6. Vypneme a podáváme.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Tyto mrkvičky se skvěle hodí k vařené obilovině a třeba tofunéze nebo jinému dipu (např. našlehaný tofu dip) spolu s čerstvým salátem.

Obměna

  • Místo octa můžete do zálivky přidat i balzamiko.
  • Podobně můžete udělat i růžičkovou kapustu, dýni nebo batát.

Děti

  • Tento recept je vhodný pro děti od 1,5 roku.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

18 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Moc velká dobrota. Mrkev , oves , fazole a č̣ervené zelí.

Babi Martina
27. 10. 2023

to musí být mňamka,určitě vyzkouším

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Pečená zelenina s popencem a kopřivou

I když je jaro studené, stejně si ho dáme na talíř. V téhle podobě vás rozhodně zahřeje.

Marocký zimní cizrnový salát s quinoou

Lehký, jednoduchý a chutný salát pro chladnější dny s pečenou sladkou zeleninou a kořeněnou cizrnou.
27
22

Dýňová omáčka Mac ‘n’ Cheese (vegan)

Výtečná lehká “sýrová” omáčka, která spolu s makaróny vytvoří dokonale lahodné jídlo, na kterém si často v původní verzi pochutnávají v Americe...

Květák Manchurian gobi

Opravdu pikantní indo-čínský recept, jehož pálivost si samozřejmě můžete doladit sami podle své chuti. Ideální zahřívací jídlo pro chladné dny.

Šafránové halušky se zeleninou (bez lepku)

Jednoduchý a rychlý recept na halušky bez lepku a bez vajec, doplněné o lahodnou zeleninovou omáčku. Tento recept je skvělý pro chladné, kdy se potřebujeme...