- 2 hrnky vařené neloupané červené čočky
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 1,5 hrnku pohankové mouky
- 6 lžic sojové omáčky
- 3 stroužky česneku
- 1 lžička mletého koření: pepř, kmín, koriandr
- 1 lžička majoránky
- olej na smažení
Jak připravit karbanátky z červené čočky
- V mixéru rozsekáme na drobno mrkev a cibuli.
- Přidáme vařenou čočku, sojovou omáčku, česnek, koření.
- Vzniklou kaši přendáme do mísy, přidáme mouku a promícháme.
- Rozpálíme v menší pánvi olej asi 2 cm na výšku.
- Mokrýma rukama tvarujeme těsto do malých karbanátků a vkládáme do rozpáleného oleje.
- Smažíme krátce z obou stran a pokládáme na papírovou utěrku kvůli odsátí přebytečného tuku.
Praktické
- Mouku přidávejte podle potřeby – když je čočka mokrá nebo dáte trochu vody z vaření, bude ji potřeba více a naopak.
- Karbanátky můžete dělat také v troubě pouze potřené olejem.
Kombinujeme
Karbanátky nám na talíři zastoupí bezvadně “masovou složku”. Dobře chutnají s obilnými kašemi i sypkými přílohami. My si dáváme navíc ještě omáčku, protože máme rádi šťavnatá jídla.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Obměna
- Do karbanátků přidejte jakékoli koření, které máte rádi a které jste zvyklí případně dávat do masa, pokud chcete nahradit běžné karbanátky těmito.
- Neloupanou červenou čočku můžete nahradit jakoukoli jinou čočkou.
- Pohankovou mouku můžete nahradit jinou, při použití pšeničné, špaldové, ovesné či ječné už nebudou bezlepkové.
Děti
- Smažené karbanátky s česnekem a sojovou omáčkou zařazujeme až kolem druhého roku věku. Protože je ale děti budou chtít také, můžeme část hmoty odebrat a udělat je méně slané a bez česneku ze stejného základu. Pokud máme dítě se slabým zažíváním, nebudeme mu karbanátky smažit ale napaříme je.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Děkuji za rychlý a výborný recept! Karbanátky jsem místo smažení upekla v troubě a jako přílohu jsem zvolila pečené batáty s libečkem, česnekem a citrónovou šťávou.😊🙂
Výborné! Skvělé byly i studené. Děkuji. Větší část upečená v troubě, pár kousků usmažených. Pečené nám chutnaly víc. Dali jsme si s celozrnnou rýží, dýňovořepovou “rajčatovou” omáčkou a kimchi. Vybíravý synek si zabalil do kupovaného lavaše, s okurkou a domácím kečupem, k tomu zvládl trochu rýže extra a chválil. Všichni spokojení.