Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Karbanátky a nákypy

Karbanátky z quinoy a čočky

Uvařeno

Vaše nastavení osobních údajů (cookies) nám zakazuje přehrávat videa.
Ale nebojte se. Jakmile videa povolíte, přehrajeme je.

Zásady cookies
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec

Karbanátky jsou oblíbeným pokrmem pro svoji jednoduchost, chuť i variabilitu. Zkuste tuto verzi z červené čočky a quinoy, vhodnou i pro bezlepkovou dietu.

Ingredience
15 kousků
  • 100 g quinoy
  • 100 g loupané červené čočky
  • česnek dle chuti
  • 1 malá cibule
  • 1 mrkev
  • 1 lžíce lněného semínka
  • 1 čajová lžička koření Ras El Hanout
  • sůl
  • pepř
  • kukuřičná mouka
  • sezamová semínka
  • olej

Vladčiny komentáře nás moc baví číst. Tenhle jsem ovšem nemohla nechat jen někde po receptem na polévku. Je povzbuzen...

Jak připravit karbanátky z červené čočky a quinoy

  1. Quinou a čočku uvařte společně ve vodě, dokud se voda nevstřebá.
  2. Do robotu vložte cibuli, česnek, mrkev, lněné semínko, sůl, ras el hanout a pepř.
  3. Asi polovinu luštěnin, které již byly uvařeny, vložte do mixéru se směsí z robota. Rozmixujte.
  4. Rozmixovanou směs dejte do misky spolu se zbytkem quinoy a čočky. Velmi dobře promíchejte a nechte dvě hodiny odpočívat v chladničce.
  5. Ze směsi tvořte kuličky a obalte je ve směsi jemné kukuřičné mouky a sezamových semínek. Rozmáčkněte je na tvar karbanátků.
  6. Uspořádejte karbanátky na plech, pokapejte je trochou oleje a pečte v předehřáté troubě na 250°C z obou stran, dokud se neobjeví zlatá kůrka.

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Karbanátky můžete i smažit na pánvi na oleji.
  • Rozmixováním směsi se vám karbanátky budou lépe dělat  a  budou lépe držet pohromadě.

Obměna

  • Nic vám nebrání v tom použít jakékoli jiné koření, které vám chutná.
  • Můžete použít i jinou zeleninu nebo bylinky..

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej, sůl a koření.

 

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

64 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

No tak tyhle karboše jsou můj favorit. Chutnalo všem a restovana zelenina s kapkou smetany pro mlsné jazýčky to skvěle doplnila. Rodina zvládla i pickles ředkvičky. Mám radost a děkuji za super recept.👏👏👏

Andrea K.
26. 7. 2024

sto krat mnaaam 👍❤️⭐

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Mrkvové kuličky

Tyto kuličky můžete využít ve vašich receptech podle fantazie. Vychladlé se hodí i na párty, pohoštění, ale i do krabičky na cesty. Teplé jako doplněk k om...

Jarní krémové fusilli bez lepku

Jaro je v plném proudu a kolem nás to všude kvete. Přeneste si jaro i na talíř a uvařte si toto chutné, barevné, jednoduché a variabilní jídlo, na kterém s...

Celerový krém s cuketou

Jemný krém z celeru s restovanou cuketou. Snadný a rychlý recept, který si můžete dle libosti obměnit podle sezóny a vaší chuti.

Mandlové kuličky

Slané kuličky vhodné jako finger food na oslavy nebo do různých placiček a palačinek. Jakýkoliv dip či ostrá omáčka se k těmto mandlovým kuličkám náramně h...

Pečená dýně Butternut

Podzim je tu a s ním i období zapečených pokrmů. Pokud patříte mezi milovníky dýní, vyzkoušejte tuto zapečenou máslovou dýni s nádivkou ze zeleniny a čočky...

Pečené kuskusové kuličky s šafránem

Lahodné kuličky vonící šafránem a k tomu osvěžující dip. Tento letní recept je vhodný jako lehký oběd nebo večeře a jistě potěší každého strávníka.