Chutná a léčí již po staletí
Je to vytrvalá stálezelená rostlina. Pochází z Indie, ale dnes je k dostání po celém světě a používá se jak do sladkých, tak do slaných pokrmů. Semena, oleje a výtažky z kardamomu jsou léčivé a používají se v tradiční medicíně již po staletí. Sklízí se ručně, poté se suší na slunci a pak se mele nebo se nechá celý.
Existují dva typy:
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
- Pravý neboli zelený kardamom (nebo bílý po vybělení) je rozšířen od Indie po Malajsii.
- Černý kardamom nebo také hnědý, je větší a pochází z východních Himalájí a většinou se pěstuje v Nepálu.
Oba druhy se používají stejně, jako lék, koření a přírodní žvýkačka.
Při použití v aromaterapii nabízí kardamom povzbuzující účinky. Zvyšuje schopnost vašeho těla využívat kyslík během cvičení.
Co obsahuje
Kardamom obsahuje silice, několik vitaminů a také minerálů, má velmi nízký obsah sacharidů a kalorií. Obsahuje draslík, vápník, fosfor, železo a hořčík.
Léčivé účinky
- Má antioxidační a protizánětlivé vlastnosti.
- Snižuje vysoký tlak.
- Díky svým diuretickým účinkům odstraňuje vodu z těla.
- Pomáhá v boji proti rakovinným buňkám.
- Chrání proti chronickým nemocem.
- Používá se na podporu trávení, zmírňuje žaludeční potíže, hojí vředy.
- Zlepšuje zdraví ústní dutiny, používá se do některých žvýkaček.
- Kardamom má antibakteriální účinky a léčí infekce.
- Uvolňuje dýchací cesty.
- Snižuje hladinu cukru v krvi.
- Pomáhá při hubnutí.
- Působí proti ztučnění jater.
Využití v kuchyni
Je součástí indické kuchyně. Přidává se do kari, výborný je také čaj ze semen. Namletý nebo v hmoždíři drcený kardamom se dá přidat do slaného i sladkého pečiva, do sušenek, koláčů, do smoothie, do omáček, ale i polévek, také do rýžových pokrmů. Semena také můžete jen tak rozkousat a žvýkat, je to velmi povzbuzující a osvěžující.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Silvie ďakujem za veľmi užitočné informácie. Všetky účinky sú pre mňa prínosom, ale zaujalo ma najmä. že pomáha pri cvičení využívať kyslík. Rada som si ho dávala do kávy . Momentálne už klasickú kávu nepijem, tak skúsim ako bude chutiť v melte.