Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Kari z červené řepy

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec
sezóna zima

Červená je definitivní lék na smutek, tak si připravte kari z červené řepy a hned bude veseleji. Nevěříte?

Ingredience
2 porce
  • 400 g červené řepy
  • 30 g strouhaného kokosu
  • chilli paprička
  • 2 lžičky hořčičných semínek
  • 2 mleté ​​kardamomové tobolky
  • 1/2 lžičky semínek fenyklu
  • 1 červená cibule
  • 1 lžička kurkumy
  • 3 cm čerstvého zázvoru
  • 1 lžička sušených kari listů
  • kokosový olej
  • sójový jogurt
  • petrželka
  • sůl

Jak připravit indické řepové kari

  1. Uvařte řepu doměkka a nakrájejte na klíny. Nechte zatím stranou.
  2. Jemně umelte kardamom a semínka fenyklu.
  3. Do mixéru vložte kokos, mletý kardamom a  fenykl a přidejte zázvor. Rozmixujte s trochou vody, abyste získali pastu. Nechte stranou.
  4. Na pánvi rozehřejte kokosový olej a začněte smažit hořčičná semínka. Přidejte jemně nasekanou cibuli, kurkumu, sůl, kari listy a restujte pár minut. Poté do pánve vložte vařenou červenou řepu, promíchejte, přidejte připravenou kokosovou pastu a lehce promíchejte s vodou. Pokračujte ve vaření asi 10 minut.
  5. Kari nesmí příliš vyschnout, ani nesmí být příliš vodové. Podáváme se lžičkou jogurtu, čerstvou chilli papričkou a nasekanou petrželkou.

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Jako příloha je skvělá rýže nebo indické placky.
  • Pro verzi bez sóji použít jiný rostlinný jogurt namísto sójového, např. kokosový.

Obměna

  • Namísto petrželky můžete použít např. koriandr.

Děti

  • Pikantní jídlo nevhodné pro děti.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

18 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Vierko, kari lístky nějak podrtíš? konečně jsem si toto koření pořídila, tak vyzkouším, ale moc nevím, co s tím..:)

jde to nějak uvařit bez kari, chilli, hořčice a zázvoru? nic z toho kvůli těžké alergii nesmím. a bez fenyklu. :D na fenykl, kopr, koriandr a podobně mi chybí gen.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Farfalle s červenou řepou

Těstoviny ve formátu motýlů vypadají vždy na talíři moc hezky a hodí se k nim prakticky všechno. Bude vám chutnat tato kombinace?

Vypečená cizrnová bašta

Je to bašta! A vypečená, protože je v ní pečený batát a červená řepa. Pokud si jí připravíte podle receptu, pak uvidíte, jak ten název pasuje.

Ďábelské fazole s červenou rýží

Barva ohně, tepla … červená barva tohoto jídla nelže. Tyto fazole jsou opravdu ďábelské. V chladných dnech vás toto intenzivní, kořeněné a pikantní j...

Dušený batát Katmandu

Je to chuťově velmi zajímavé jídlo, které si obzvlášť vychutnáte, pokud nevynecháte žádné koření.

Dýňové kari

Dýně je královnou tohoto ročního období a pokud si z ní připravíte tohle kari, určitě si ji zamilujete.

Kořeněný květák na zahřátí

Krásný zahřívající pokrm s jednou nečekanou ale velmi chutnou ingrediencí, která z obyčejného květáku dělá luxusní. Jídlo je velice jednoduché na přípravu ...