Jídlo na skládkách
Pokud jste s námi sledovali vloni festival ekologických filmů, nebude pro vás žádné překvapení informace o tom, jak se neskutečně plýtvá jídlem. Nejzávažnější situace je v Evropě a Severní Americe, kde každý obyvatel vyhodí kolem 100 kilogramů jídla ročně! Nejenže lidé utratí za nespotřebované jídlo mnoho peněz, ale zbytečné plýtvání podněcuje větší spotřebu, to zvyšuje výrobu a výroba zatěžuje planetu. Dochází tím k plýtvání energií a vodou, zatěžování půdy. Jídlo, které skončí na skládkách navíc zvyšuje produkci skleníkového plynu metanu.
Kolik vyházíme jídla, kolik brambor
České domácnosti vyhodí až jednu třetinu nakoupeného jídla, což nás řadí k největším plýtvačům v Evropě. Průměrná evropská domácnost vyhodí ročně až 24 procent ovoce a zeleniny, včetně brambor. V ČR činí spotřeba brambor na osobu průměrně 60 kg ročně. Z toho se 10 kg brambor ročně vyhodí. V ČR se tedy ročně zbytečně vyhodí 100 tisíc tun brambor, za 1,5 miliardy korun.
Co takhle recept na štíhlejší já? Dárkový poukaz na kurzy zdravého vaření - jediný dárek, po kterém váha jde dolů a nálada nahoru!
Prohlédnout
Začít musíme opět u sebe
Ke zbytečnému vyhazování potravin nedochází pouze v domácnostech, ale už během výrobního řetězce. Při výrobě se vyhodí okolo 13 % a také kvůli špatné velikosti a vzhledu, další 2% tvoří ztráty při dopravě do obchodů. Koncový zákazník k tomu doma vyhodí kolem 15%. Sečteno podtrženo, celkem se vyhodí kolem 30% jídla z celkové produkce. Je jasné, že chování zemědělců a velkoobchodů ovlivníme těžko, zato můžeme začít sami u sebe v domácnostech tím, že budeme nakupovat brambory a jiné potraviny v rozumném množství, u ekologicky hospodařících farmářů, ale především se je naučíme správně skladovat.
Jak skladovat brambory
I když se to nezdá, ale skladování brambor je docela věda. Ne každý má k dispozici sklep s ideální teplotou a vlhkostí. Při skladování na světle dochází k zelenání hlíz, při pokojové teplotě je zase rychle nastartováno klíčení. Brambory také brzy vadnou, vysychají a dochází k rozvoji hnilob a plísní. Skladováním v lednici zabráníme sice účinně klíčení, ale ze škrobu se stávají jednoduché cukry, a brambory jsou sladké.
A proto byl vymyšlen unikátní pytel „ZEMBAG“. Jedná se o designový pytel do domácností, ale ne jen tak ledajaký. Tento pytel ekologickou cestou zabraňuje klíčení brambor a jejich zelenání. Jeho kouzlo se skrývá uvnitř pytle, kde se nachází malý pytlíček s ekologicky připravenou směsí z kmínové silice, která efektivně působí proti klíčení a zelenání brambor až po dobu tří měsíců.
Proč bychom neměli jíst naklíčené brambory?
Jelikož naklíčené brambory obsahují jedovatý solanin, kterým se děti mohou přiotrávit a u dospělých může nadělat pěknou neplechu jako jsou průjmy a křeče v žaludku.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Při procházení článků jsem narazil na článek o skladování brambor a projektu ZEMBAG. Vzhledem k tomu, že projekt skončil jsem na webu nalezl i stránky http://zembag.cz. Takže to vypadá, že startovací projekt má pokračování a pytle se dále vyrábějí. Pro nákup pytle a kmínové pytlíky jsem se dostal na stránky https://www.osetreno.cz/zembag. Nyní je zde všechno vyprodáno ale je zde poznámka “Brzy naskladníme”.
Evo, chci se zeptat, zda uvažujete o domluvě podobné slevy jako pro startovací projekt i v tomto eshopu. Díky za info.
Těším se na Vaše nabídky a jako důchodce bych chtěl něco ušetřit.Předem ďíky Vám