Domů > Zdravé recepty > Slané chuťovky

Klasická žampionová paštika

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka

Žampionová paštika, vhodná jako zdravá svačinka ke kváskovému chlebu nebo třeba plackám. Lze ji také naředit a vykouzlit tak chutnou omáčku například k těstovinám.

Ingredience
  • 250 g žampionů v syrovém stavu
  • 90 g vlašských ořechů
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • olej
  • pepř
  • sůl
  • jarní cibulka

Jitka vždy ráda jedla a také ráda vařila. Jenže stále stupňující se zdravotní potíže ji brzy dohnaly...

Jak připravit paštiku ze žampionů

  1. Nasekejte ořechy a na suché pánvi je opražte.
  2. V další pánvi rozpalte olej, přidejte nasekanou cibuli a česnek a na plátky nakrájené houby. Duste, dokud se houby neuvaří a dokud se neodpaří všechna tekutina.
  3. Osolte, přidejte tymián, promíchejte a ještě pár sekund osmahněte. Nechte vychladnout.
  4. Do mixéru dejte houby, ořechy a rozmixujte.
  5. Dejte do misky a pokud chcete, přidejte čerstvou jarní cibulku.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Nemixujte dohladka. Musí být cítit malinké kousky hub a ořechů.
  • Tato paštika vám poslouží i jako kondiment na těstoviny. Uvařte těstoviny, uberte trochu vody a rozmíchejte s paštikou, dejte na pánev těstoviny, zalijte rozředěnou paštikou, smíchejte a na vyšším plameni pořádně prohřejte.

Obměna

  • Místo žampionů můžete použít i jiné houby, např. hříbky.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej a sůl a vynecháme pepř.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

77 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Paťúš
22. 9. 2024

Ahojte, výborný recept, ďakujem :)) Chcem sa ale opýtať neviete prečo mi pri takýchto šampiňónových receptoch vždy tak veľmi stmavnú až do čierna?

Naprosto výborná! Děkuji.
Dcerka k veganským jídlům stále přistupuje dost s nedůvěrou a některá si nedá už jen z principu, ale o téhle pomazánce prohlásila: “Tak ta je vynikající.”

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Houbová paštika

Obchody nabízejí velké množství veganských alternativ paštik, ale složení nebývá zrovna ideální. Domácí je prostě domácí a bude záležet jen na vás, jak kva...

Tartar z červené řepy

Sezóna řepy je tady a tahle vděčná surovina se dá připravit na spoustu způsobů. Jedním z nich je i tento tatarák, ktery se báječně hodí k plackám a nebo to...

Pomazánka z černé ředkve

Tato jednoduchá a rychlá pomazánka přijde vhod na chleby, do placek a třeba i jako kondiment na těstoviny.

Hlíva s omáčkou z kaparů a růžového pepře

Výborná pečená hlíva doplněná dipem, který můžete využít i k jiným receptům.Tento dip si můžete přizpůsobit vaší chuti a měnit konzistenci podle toho, na c...

Silken pomazánka

Jednoduchá rychlá pomazánka skvělá s kváskovým chlebem nebo plackami jako zdravá svačina. Koření Za’atar si náramně rozumí s olivovým olejem, nešetře...

Cajunské tofu plátky

Pikantní pečené tofu plátky, které můžete dát do chlebů, placek, ale i použít do jakýchkoliv receptů.