Domů > Zdravé recepty > Zelenina a saláty

Klíčíme cizrnu

Uvařeno
sezóna jaro

Pokud vás na jaře klíčení chytlo a nevíte, co byste ještě naklíčili, zkuste pro změnu naklíčenou cizrnu. Chutná lehce oříškově a dá se použít za syrova i na vaření. Jako všechny klíčky, i naklíčená cizrna obsahuje cenné vitamíny, enzymy a minerály, které nám na jaře pomohou zahnat jarní únavu a detoxikovat organismus.

Miška najela na jídelníček podle Jíme Jinak a byla velmi překvapená, v jak krátkém čase se začala cítit jinak. Přesta...

Proč klíčit cizrnu

Cizrna, stejně jako všechna dříve zmíněná semínka, se probudí k životu, když dostane vodu. V semínku se probudí život a začnou se množit cenné látky. Klíčky jsou tak laciným a přitom zcela přírodním zdrojem živin.

Ještě více minerálů a vitamínů než nenaklíčená

V naklíčených semínkách vzroste počet vitamínů (A, B, včetně B9- kyseliny listové, C, E) a minerálů (vápník, fosfor železo, hořčík a další), vznikají  mastné kyseliny a aminokyseliny. Výhonek obsahuje enzymy. Obsah bílkovin se blíží masu. Že se v klíčcích probouzí život a množství živin roste, poznáte velmi snadno –  po naklíčení dostanete zhruba čtyřnásobek cizrny!

Co s naklíčenou cizrnou v kuchyni

  • Naklíčená cizrna chutná oříškově. Něco mezi oříškem a čerstvým hráškem.
  • Naklíčenou cizrnu můžete zobat samotnou, syrovou. Ale protože nevařené luštěniny jsou hůře stravitelné, nemělo by to být více než lžíce denně. Všechny klíčky mají také ochlazující účinek, takže v zimě dáváme spíše do horké polévky, na jaře a v létě přidáváme do salátů.
  • Zrovna tak můžete naklíčenou cizrnu použít při vaření. Zacházíme s ní stejně jako s cizrnou, kterou jsme před vařením namočili, rozdíl bude v množství cenný látek, které neuvidíme a ocásku, který bude naklíčená cizrna mít.
  • Naklíčenou cizrnu můžeme přidat do polévek, do karbanátků, do zeleniny nebo do rizota, co vám jen fantazie umožní. Inspiraci najdete u nás v receptech. Všude tam, kde je uvedená cizrna, můžete použít cizrnu naklíčenou.

V čem klíčit cizrnu

Není potřeba speciální vybavení. Můžete buď klíčit na sítku nebo v lahvi překryté gázou. Podstatné je cizrnu denně proplachovat a nenechat ji ve vodě stát. Tipy na klíčící nádoby najdete zde. Žádné speciální vybavení není třeba!

Jak naklíčit cizrnu

  1. Semena důkladně propláchneme ve studené vodě, případně probereme a ošklivé kusy odstraníme.
  2. Pak je vložíme do studené vody a necháme přes noc nabobtnat. Vody bude potřeba cca dvojnásobek.
  3. Druhý den je přendáme do klíčící misky s otvory na dně, na sítko nebo do lahve s gázou.
  4. Klíčky dvakrát denně propláchneme vlažnou vodou a vodu necháme okapat. Klíčky v ní nesmějí stát, zkazily by se. Misku či lahev nechte v tmavším koutě při pokojové teplotě. Pokud budou na světle, rychle vyrostou lístečky a chuť už nebude tak sladká.
  5. Během dvou až tří dnů budete mít klíčky připravené ke konzumaci. My je jíme už od prvního dne, když začnou pukat slupky.
  6. Ideální je sníst je během dvou tří dnů, životnost jim prodloužíte skladováním v chladničce.

Co se dá ještě klíčit

  • Stejným způsobem můžete klíčit také další neloupané a nepůlené luštěniny jako je čočka, mungo nebo hrách.
  • Pozor ale na velké fazole, jsou v syrovém stavu, tedy i naklíčené, špatně stravitelné až jedovaté!
  • Můžeme také klíčit semínka zelenin (ředkvička, brokolice, řeřicha, rukola), vojtěšku či olejnatá semena.
  • Semínka lnu, řeřichy, rokety či mizuny se předem nenamáčí, protože vytvoří gelovitou hmotu a měla by tendenci se kazit.

Pučálka nebo-li pálenec z cizrny

Tradiční pučálka se u nás dělala z hrachu. Máme ale vyzkoušeno, že stejně dobře chutná pučálka z naklíčené cizrny. Však se jí také říká římský hrách, jsou si tedy s naším hrachem blízcí a chuťově podobní. Další možností je udělat cizrnu v troubě viz recept na cizrnové slané křupání.

Tipy

  • Pokud vám klíčky ztmavnou, namočte je do vody smíchanou se šťávou z půlky citronu.
  • Chcete-li malé buclaté klíčky, které jsou sladší, nedejte fazolkám moc prostoru a světla. Zvolte menší nádobu a tmavé místo pro klíčení.

Zkuste to

Je to skutečně jednoduché, vyzkoušejte to a dejte vědět, zda se povedly a jak vám chutnaly!

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

36 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Radka Benešová
20. 5. 2022

Dobrý den, snažila jsem se též naklíčit cizrnu (ne z plechovky), vodu ve sklenici jsem měnila každý den, ale klíčky nevidím ani po týdnu. Fazolky mungo jsem naklíčila výborně, ale v Kauflandu zmizely ze sortimentu. Nevím, proč. Benešová Radka

lenkavolf
22. 3. 2021

ahojte, klíčila jsem cizrnu, tuším dokonce bio a začala mi fialovět. Nevím co to je, jestli nějaká plíseň nebo je to v pohodě ? Máte prosím někdo zkušenost ? Díky Lenka

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Klíčíme vojtěšku Alfalfa

Vojtěšku pojmenovali alfalfa, což znamená otec všech potravin. Považuje se za elixír života. Jako všechny klíčky, i ona obsahuje cenné a léčivé látky, kter...
34
6

To není plíseň! To jsou kořínky.

Často ve skupině na Facebooku někdo píše, že se mu nepodařilo naklíčit semínka, že se na nich udělala plíseň, tak letěla celá várka do koše. Jaká škoda!

Zelené výhonky čočky

Používání čerstvých výhonků je výbornou prevencí před jarní únavou. Olistěné výhonky červené čočky poskytují krom jiného také chlorofyl ceněný pro své deto...

Klíčíme semínka ředkvičky

Naklíčená semínka ředkvičky jsou dalším chutný pokladem, který si můžete připravit doma snadno a levně. Obsahují velké množství železa a vitamínu A, podpor...

Výhonky vojtěšky Alfalfa

Vojtěšku můžete naklíčit a jíst mladičké výhonky s bílými stonky nebo ji můžete nechat růst v květináči a stříhat mladé rostlinky do salátů, jako posypku n...

Klíčíme čočku

Čočka je ideální jarní luštěnina. Nemusíme ji však jíst jen vařenou. Pojďme si část vyklíčit. Používat pak můžeme jak klíčky, tak zelené lístečky, které ná...