Proč klíčit
Pokud jste ještě nevyzkoušeli klíčky fazolek mungo, možná se divíte, proč něčemu takovému věnujeme celý článek. Až vyzkoušíte, pochopíte. Klíčky jsou vlastně ty nejčerstvější vitamíny, jaké si můžete po zimě dopřát. Během klíčení se semínko probudí a vzniká nový život. Probuzené semínko začne růst a k tomu je potřeba mnoho energie. Budeme-li klíčky jíst, dostaneme právě tuto vitální energii.
Více minerálů a vitamínů
V naklíčených semínkách vzroste počet vitamínů (A, B, včetně B9- kyseliny listové, C, E) a minerálů (vápník, fosfor železo, hořčík a další), vznikají mastné kyseliny a aminokyseliny. Výhonek obsahuje enzymy. Obsah bílkovin se blíží masu. Pro tělo jsou však klíčky mnohem lépe stravitelné. Je to krom jiného proto, že během klíčení se složité cukry rozloží na jednoduché. Že se v klíčcích probouzí život a množí živin roste, poznáte velmi snadno – po naklíčení dostanete zhruba šestinásobek původního množství! Takže až půjdete zkoušet klíčení, rozmyslete si, kolik munga použijete.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Detoxikační účinky
Všechny výše uvedené látky léčí naše tělo a doplňují deficit vitamínů, který vzniká v zimě konzumací méně vhodných potravin, přejídáním a nedostatkem čerstvé zeleniny. Pokud chcete ještě zvýšit léčebný účinek klíčků, nechte je na světle – vyrostou vám lístečky. V nich je obsažen chlorofyl, který má detoxikační účinky, což na jaře potřebujeme víc než kdykoliv jindy v průběhu roku. Ale nepřežeňte to, zrovna fazolky mungo začnou být nahořklé, když vykouknou lístečky.
Co s klíčky
Klíčky můžete jíst syrové nebo je v chladných měsících přidávat do horké polévky či jako posypku na pokrmy. V létě jsou výborné do salátů. Můžete si je nechat jako malé občerstvení a zobat je samotné v momentě, kdy vás honí mlsná. Když to s množstvím klíčků přeženete a nestíháte je jíst, přidejte je do do rizota nebo je rozmixujte do zeleninové krémové polévky či omáčky. Rozhodně nemá význam nadělat si klíčky do foroty a dát je do mrazáku, to bychom všechnu tu čerstvost a cenné živiny pěkně umrtvili.
V čem klíčit
Můžete si pořídit klíčící misku. Prodávají se krásné skleněné, keramické nebo plastové. Můžete mít jednovrstvou nebo s několika vrstvami pro klíčení více druhů semínek. Klíčit můžete také na sítku, které položíte na misku a přiklopíte talířkem. To je výhodná varianta tam, kde je více strávníků a velká spotřeba klíčků. Na fotografiích vidíte, jak nám mungo pod talířkem narostlo během jednoho, dvou a tří dnů.
Klíčit se dá i ve skleněné lahvi překryté gázou, kterou postavíte “na hlavu”, aby odtekla přebytečná voda. Kutilové klíčí i v nápojových krabicích či plastových lahvích, do kterých dělají otvory. Tyto lahve propláchnou a vodu nechají odtéct přímo ve dřezu. Jakou nádobu zvolíte tedy necháme na vás, důležité je znát postup, který je velmi snadný.
Postup
- Semena důkladně propláchneme ve studené vodě, případně probereme a ošklivé kusy odstraníme.
- Pak je vložíme do studené vody a necháme přes noc nabobtnat. Vody bude potřeba cca trojnásobek.
- Druhý den je vložíme do klíčící misky, na sítko nebo do plastové lahve s otvory pro odtok vody.
- Klíčky dvakrát denně propláchneme vlažnou vodou a vodu necháme okapat. Klíčky v ní nesmějí stát, zkazily by se. Misku či lahev nechte v tmavším koutě při pokojové teplotě. Pokud budou na světle, rychle vyrostou lístečky a chuť už nebude tak sladká.
- Během dvou až tří dnů budete mít klíčky připravené ke konzumaci. My je jíme už od prvního dne, když začnou pukat slupky.
- Ideální je sníst je během dvou tří dnů, životnost jim prodloužíte skladováním v chladničce.
Co se dá ještě klíčit
Stejným způsobem můžete klíčit také další neloupané a nepůlené luštěniny jako je čočka, hrách a cizrna. Pozor ne velké fazole, jsou špatně stravitelné! Můžeme také klíčit semínka zelenin (ředkvička, brokolice, řeřicha, rukola), vojtěšku či olejnatá semena. Pozor však na semínka lnu, řeřichy, rokety či mizuny, ta se předem nenamáčí, protože vytvoří gelovitou hmotu a měla by tendenci se kazit.
Tipy
Pokud vám klíčky ztmavnou, namočte je do vody smíchanou se šťávou z půlky citronu.
Chcete-li malé buclaté klíčky, které jsou sladší, nedejte fazolkám moc prostoru a světla. Zvolte menší nádobu a tmavé místo pro klíčení.
Zkuste to
Je to skutečně jednoduché, vyzkoušejte to a dejte vědět, zda se povedly a jak vám chutnaly!
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Cizrna ani mungo nebudou můj ideál, takže se mi nepovedly a namočit k snědku a vaření už také ne, nemá někdo radu aspoň k té konzumaci. Děkuji mnohokrát, ráda bych vyzkoušela a klidně i po kurzu, děkuji tady všem a také Evě.
Zdravím, s mungem mám také nepříjemné zkušenosti. Několik dní zvracení po požití klíčků bylo velmi nepříjemné.