Domů > Nepřehlédněte

Jak klíčit semínka a vše o klíčení

bez lepku
bez mléka
sezóna jaro

Klíčky jsou hotový poklad. Zařadit klíčky do jídelníčku je ideální a také levný způsob, jak po zimě obohatit stravu o vydatnou porci vitaminů a minerálů. Nakličování je naprosto jednoduché, přirozené a zvládne to opravdu každý. My jsme klíčení semen pečlivě otestovali, zde je výsledek.

Bouře v semínku

Suché semínko může v plné kondici dřímat podle druhu rostliny i několik let. V každém semínku je nachystán celý balík živin, které za příznivých podmínek zajistí nastartování růstu celé rostliny. Při procesu klíčení začnou v semenech probíhat bouřlivé metabolické děje, několikanásobně vzroste obsah vitaminů a minerálů, enzymy pracují na plné obrátky. Při klíčení se bílkoviny štěpí na aminokyseliny, sacharidy na jednoduché cukry, tuky na volné mastné kyseliny. Naklíčená semena jsou tak nejen silně obohacená o hodnotné výživové složky, ale také jakoby předtrávená a dobře stravitelná. Jsou také zdrojem důležité vlákniny.

Jak naklíčit semínka

  1. Nejdříve semena důkladně propláchněte, zalijte vlažnou vodou a nechte bobtnat.
  2. Nabobtnaná semena znovu důkladně propláchněte vlažnou vodou a rozhrňte do nakličovací misky (koupené nebo některé z alternativ, které máte doma). Vrstva semen by neměla být vysoká, ideálně by semínka měla být v jedné, maximálně dvou vrstvách. Umístěte poblíž okna, ne na přímém slunci, v normální pokojové teplotě.
  3. Klíčící semena minimálně 2× denně proplachujte vlažnou vodou. Doba klíčení se liší podle druhu a velikosti semena. Naklíčená semena, pokud je nezkonzumujete najednou, uchovávejte v lednici. Vydrží ještě tak 3 dny.

Postupy pro klíčení jednotlivých druhů semen:

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Co nakličovat

Pro použití k nakličování je nejvhodnější zvolit semena v biokvalitě; máte jistotu, že neobsahují umělé chemické látky použité při konvenčním pěstování.

  • Z luštěnin jsou ke klíčení vhodné fazole mungo, červená čočka (pouze celá, loupaná nenaklíčí), zelená čočka, tmavě zelená čočka, cizrna, fazole adzuki.
  • Z obilovin nejrychleji klíčí žito, pak pšenice, ječmen a oves.
  • Z dalších plodin je velmi oblíbená vojtěška (alfa alfa), hořčice, řeřicha, ředkvička, pískavice. Prodává se i směs těchto různých rostlin určená ke klíčení.
  • Méně tradiční jsou klíčky ze semen červené řepy, cibule, česneku, rukoly. Neošetřená semena určená ke konzumaci je ale poměrně složité si obstarat.

Co nenakličovat

  • Obecně se nedoporučuje nakličovat velké druhy fazolí (bílá fazole, pinto, červená ledvina) – jen naklíčené jsou tvrdé, špatně stravitelné.
  • Len, chia – po namočení vytvoří gel, nakličování je nejen obtížné, ale i zbytečné. Úplně postačí, když semínko probudíte namočením a zpracujete vzniklý gel. Naklíčené a mleté lněné semínko můžete koupit pod názvem Linusprout.
  • Ořechy – většinou jsou oloupané, u neloupaných by bylo klíčení zdlouhavé. I tady postačí k probuzení ořechů jen je namočit.
  • Loupaná a tepelně upravená semena, například freekeh.
  • Semena určená k výsevu – většinou bývají chemicky ošetřena.

Využití klíčků v kuchyni

Za syrova

Klíčky menších semen je nejlepší konzumovat syrové, tepelně neupravené: mungo, všechny druhy čočky, vojtěšku, řeřichu, ředkvičku. Zamíchejte je do salátu, do pomazánky nebo posypte namazaný chléb. Ozdobit jimi můžete rizoto nebo krémovou polévku. Do polévky nebo rizota přidejte na konci vaření nebo jen zamíchejte do hotového pokrmu.

Za tepla

  • Zpravidla se uvádí, že klíčky se mají konzumovat syrové, ale šetrná tepelná úprava není vůbec od věci. Pro někoho mohou být tepelně upravené klíčky lépe stravitelné.
  • Z větších druhů (cizrna a adzuki) můžete po rozemletí upéct placičky nebo karbanátky.
  • Naklíčené obilí můžete přidat do těsta na chleba nebo dalamánky, rozemlít a uvařit kaši.
  • Tradičně se na jaře připravovala pučálka – naklíčený a opražený hrách. Můžete připravit na sladko i na slano, s různým kořením nebo sójovou omáčkou.

Zajímavé poznatky z testování

  • Sezam – i když se leckde uvádí, že sezam je vhodný k naklíčení, za normálních podmínek nenaklíčí. Konzumujte ho v podobě gomasia, tahini, v pečivu atd.
  • Slunečnice, i když je oloupaná, překvapivě krásně klíčí a je moc chutná.
  • Žito – všech obilovin klíčí nejrychleji, ostatní potřebují přibližně den navíc. Obiloviny, tím, že se v nich při klíčení štěpí škroby na cukry, jsou překvapivě sladké.
  • Nenaklíčenou pohanku je potřeba zasadit do země a sklízet mladé výhonky, jen v klíčicích miskách nevyklíčí.

Klíčení není žádná novinka, první zmínky jsou staré několik tisíc let. Mungo se nakličovalo v Číně, na námořních výpravách sloužily klíčky jako zdroj vitaminů a účinný prostředek proti kurdějím.

V čem nakličovat

Nakličovací misky jsou pro tento účel ideální, protože semínka jsou vlhká „tak akorát“, nevyschnou a nezačnou plesnivět. Další výhodou misek je, že můžete použít jen jedno patro, klíčit postupně v jednotlivých patrech, v každém patře jiný druh a mít stálý přísun čerstvých klíčků. Nakličovat lze i v domácích alternativách – pomocí cedníku nebo ve skleněné láhvi.

Antinutriční látky

V souvislosti s klíčením se často hovoří o tzv. antinutričních látkách, které jsou přirozeně obsaženy v luštěninách, obilovinách, ale i v ovoci a zelenině. Tyto látky vlastně semínko chrání, jakoby konzervují, ale bohužel tím také zabraňují vstřebání minerálů a stopových prvků do našeho organizmu. Odbourají se namáčením, tepelnou úpravou nebo fermentací. Tepelnou úpravou ovšem můžete přijít o některé zdraví prospěšné látky obsažené v naklíčených semínkách. Ověřené informace, kde přesně leží hranice mezi prospěchem z odbourání antinutričních látek a neblahými důsledky následné tepelné úpravy, nelze dohledat.

My doporučujeme držet se těchto pravidel:

  • namáčení a proplachování semen při klíčení je veledůležité
  • proplachujte vlažnou vodou, několikrát (min. 2×) denně, vlažná voda by měla účinněji tyto látky vyplavit
  • kombinujte čerstvé a tepelně upravené klíčky
  • také u konzumace klíčků platí pravidlo co největší pestrosti, rozmanitosti stravy

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

93 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

bojovnickadzein
7. 6. 2024

Mne se nepovedlo, skousela sem červenou čočku,proplachovala a nic 😥

Jaroslav Hlávka
27. 5. 2024

Ředkvičky, všude kam se podíváš 🙂

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Klíčíme čočku

Čočka je ideální jarní luštěnina. Nemusíme ji však jíst jen vařenou. Pojďme si část vyklíčit. Používat pak můžeme jak klíčky, tak zelené lístečky, které ná...

Klíčíme vojtěšku Alfalfa

Vojtěšku pojmenovali alfalfa, což znamená otec všech potravin. Považuje se za elixír života. Jako všechny klíčky, i ona obsahuje cenné a léčivé látky, kter...

Klíčíme cizrnu

Pokud vás na jaře klíčení chytlo a nevíte, co byste ještě naklíčili, zkuste pro změnu naklíčenou cizrnu. Chutná lehce oříškově a dá se použít za syrova i n...
klub
107
6

Jak upravit stravu na jaře

Jaro je výborné období pro očistu našeho trávení. Máme šanci se zbavit všeho starého a nepotřebného, zároveň máme dost síly postavit se čelem k novým výzvá...

Jak připravit zelené posypky a klíčky na cestách

Jsem zvyklá dávat na každé jídlo čerstvé zelené posypky. Na dovolených však často narážím na to, že petrželka, pórek ani jarní cibulka se na mnoha místech ...

Zelené výhonky čočky

Používání čerstvých výhonků je výbornou prevencí před jarní únavou. Olistěné výhonky červené čočky poskytují krom jiného také chlorofyl ceněný pro své deto...