Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Knedlík z bezpluchého ovsa vařený v páře

Uvařeno
bez vajec
sezóna podzim
děti od 1 roku

Tenhle knedlík z celého zrna je mnohem sytější než klasika z bílé mouky. Tenhle knedlík je celozrnný, bez vajec, bez droždí, nekynutý, za to velmi sytý. Místo svíčkové se šesti vám budou stačit tři kousky. A kromě toho, že se dobře najíte, dostanete i cenné minerály z celého ovesného zrna.

Ingredience
2 šišky
  • 1,5 hrnku bezpluchého ovsa (může být kombinace s rýží či jiným obilím)
  • sůl
  • pohanková mouka na zahuštění (asi 10 lžic)
  • půl lžičky kurkumy (pro barvu)

Víte, že sex a jídlo spolu úzce souvisejí? Mám to vyzkoušené. Když je člověk unavený a nemocný, tak intimní život jde...

Jak připravit ovesný knedlík z celého ovsa

  1. Oves (případně oves s rýži či jinou kombinaci obilí) propláchneme ve vodě a namočíme do 4 hrnků vody přes noc nebo alespoň na pár hodin.
  2. Uvaříme v namáčecí vodě s trochou soli do měkka buď v běžném hrnci (cca 1 hodina) nebo v tlakovém (cca 40 minut).
  3. Necháme obilí vychladnout tolik, abychom v něm udrželi ruku.
  4. Pomocí ponorného mixéru nahrubo pomixujeme – párkrát v hrnci zmáčneme mixování, aby byla část rozmixovaná a část byla celá zrna.
  5. K obilí přidáme sůl (cca půl lžičky), pro žlutou barvu kurkumu a pohankovou mouku. Té dáme podle potřeby, těsto by mělo být tužší a nemělo by moc lepit.
  6. Dobře propracujeme. Pokud je obilí hodně mokré, je potřeba mouku přidat.
  7. Namočíme si ruce do studené vody a mokrýma rukama vytvarujeme dvě šišky.
  8. Vaříme v páře buď na pařáku s pečícím papírem, aby těsto neproteklo, nebo šišky zabalíme do utěrky a napařujeme pod pokličkou na mírném plameni asi 45 minut. Dejte pozor aby jste měli dostatek vody pod knedlíkem a nevyvařila se vám!
  9. Na závěr pokličku odklopíme a necháme ještě 15 minut dovařit bez pokličky, čímž vršek knedlíku oschne a bude se lépe porcovat.
  10. Po uvaření necháme knedlík trochu vychladnout, aby se lépe krájel. Porcujeme nožem, nebo nití.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Skvěle se hodí k svíčkové, rajské či koprové omáčce. Hodí se všude tam, kde byste si dali českou klasiku. My ho jíme třeba jako svatomartinské jídlo Huso-knedlo-zelo. Dají se z něho dělat rychlé večeře, když ho máte uvařený v lednici po ruce.
  • Pokud máte zbytky již dříve uvařeného ovsa nebo jiného obilí, je potřeba ho s trochou vody zahřát, lépe se s ním pracuje. Ale pozor na množství vody – čím více vody, tím více mouky bude potřeba přidat.
  • Knedlíky většinou uvařím den dopředu, šišky schovám v lednici a krájím je až před ohříváním v páře. Jdou perfektně porcovat, když jsou vychlazené.
  • Knedlíky můžete pro ohřátí napařit nebo je můžete orestovat na troše tuku, případně dát do trouby pod gril.

Obměna

  • Místo v páře můžete knedlíky vařit v osolené vroucí vodě. Aby se nepolámaly, udělejte raději víc menších šišek.
  • Místo bezpluchého ovsa můžete použít bezpluchý ječmen, kroupy nebo celozrnnou rýži (dostanete bezlepkovou variantu).
  • Kurkumu můžete vynechat, naopak můžete přidat oblíbené koření jako třeba kmín nebo koriandr. Knedlíky pak budou chutnat více jako chléb.

Děti

  • Knedlíky jsou vhodné pro děti od 1 roku, menším děláme bezlepkové a těm nejmenším vůbec nedáváme kvůli mouce. Pokud však děti běžně jedí pečivo, knedlíky a sušenky, můžeme i těm nejmenším dát tuto zdravou celozrnnou verzi.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

25 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Pokud bych napařovala v páře na pečícím papíře nebo v utěrce, tak bych měla strach, že se chemikálie z pečícího paíru nebo z utěrky dostanou do knedlíku.

Já vařila oves i se solí,pak jsem těsto už nesolila, a vařila jsme asi 4 cm knedlíčky do vyplavání, a dobrý, možná jsou takové tužší, nevím, jak mají vypadat, ale dobrý..:)

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Pečená velikonoční nádivka z jáhel s uzeným (vegan)

Pečená velikonoční nádivka je sama o sobě kompletním jídlem. Je poměrně rychle hotová a chutná i těm, kdo rádi klasickou nádivku s vejcem a masem. Uzený te...

Houbové rizoto s tymiánem

Z dovolené jsem si přivezla dva koše hub a tak vznikl další báječný recept. Tymián a houby jsou totiž skvělá kombinace.

Jednoduchá třešňová buchta

Třešňová buchta pro lenochy zabodovala podle vašich fotek ve FB skupině v mnoha domácnostech. Protože třešně všude kolem dozrávají, udělala jsem ještě letn...

Luxusní MINI bramboráčky z cukety – a bez mouky!

Chutnají jako klasické bramboráčky – dokonce možná ještě lépe! Nejlepší na nich je, že nejsou nasáknuté olejem, jsou lehké, výživné a mohou je i ti, ...

Jednoduchá smetanová omáčka ze zelí a celeru (bez smetany)

Lahodná jemná omáčka, která nepotřebuje zahušťovat ani extra dochucovat. Bez mouky, bez mléka, bez smetany a přesto smetanová.

Nákyp s černými fazolemi

Zapékané nákypy v chladných dnech příjemně zahřejí. Černé fazole posilují ledviny a červená řepa je dobrá na krev. Vyzkoušejte, jak chutnají společně zapeč...