Na knedlíky:
- 1,5 hrnku bezpluchého ovsa (může být kombinace s rýží či jiným obilím)
- sůl
- pohanková mouka na zahuštění (asi 10 lžic)
- půl lžičky kurkumy (pro barvu)
Na zelí:
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
- hlávkové zelí
- kvašené zelí
- kukuřičný škrob
- umeocet
- slad nebo sirup
Na tofu:
- cibule
- uzené tofu
Jak připravit knedlo-tofu-zelo
- Oves (případně oves s rýži či jinou kombinaci obilí) propláchneme ve vodě a namočíme do 4 hrnků vody přes noc nebo alespoň na pár hodin.
- Uvaříme v namáčecí vodě s trochou soli do měkka buď v běžném hrnci (cca 1 hodina) nebo v tlakovém (cca 40 minut).
- Necháme obilí vychladnout tolik, abychom v něm udrželi ruku.
- Pomocí ponorného mixéru nahrubo pomixujeme – párkrát v hrnci zmáčkneme mixování, aby byla část rozmixovaná a část byla celá zrna.
- K obilí přidáme sůl (cca půl lžičky), pro žlutou barvu kurkumu a pohankovou mouku. Té dáme podle potřeby, těsto by mělo být tužší a nemělo by moc lepit.
- Dobře propracujeme. Pokud je obilí hodně mokré, je potřeba mouku přidat.
- Namočíme si ruce do studené vody a mokrýma rukama vytvarujeme dvě šišky.
- Vaříme v páře buď na pařáku s pečícím papírem, aby těsto neproteklo, nebo šišky zabalíme do utěrky a napařujeme pod pokličkou na mírném plameni asi 45 minut. Dejte pozor, abyste měli dostatek vody pod knedlíkem a nevyvařila se vám!
- Na závěr pokličku odklopíme a necháme ještě 15 minut dovařit bez pokličky, čímž vršek knedlíku oschne a bude se lépe porcovat.
- Po uvaření necháme knedlík trochu vychladnout, aby se lépe krájel. Porcujeme nožem nebo nití.
- V pánvi rozpalte olej, přidejte cibulku a osolte. Na osmahnutou cibulku přidejte nakrájené zelí, podlijte trochou vody a poduste ho doměkka a na závěr vmíchejte trochu kvašeného zelí (asi 1/3 objemu zelí hlávkového), zahustěte kukuřičným škrobem rozmíchaným v trošce studené vody, který do zelí krátce zavaříte za stálého míchání. Podle potřeby dochuťte umeoctem (osolí a okyselí) a trochou sladu či sirupu, pokud máte rádi zelí sladké.
- Tofu na cibulce připravíme jednoduše tak, že na oleji necháme asi 20 minut pomalu restovat tři cibule nakrájené na půlměsíčky.
- Na závěr přidáme uzené tofu nakrájené na kostky a jemně ho opečeme.
Praktické
- Pokud máte zbytky již dříve uvařeného ovsa nebo jiného obilí, je potřeba ho spařit trochou horké vody – trochu ho polijte (pár lžic vroucí vody), lépe se s ním pracuje. Ale pozor na množství vody – čím více vody, tím více mouky bude potřeba přidat.
- Knedlíky většinou uvařím den dopředu, šišky schovám v lednici a krájím je až před ohříváním v páře. Jdou perfektně porcovat, když jsou vychlazené.
- Zbylé knedlíky můžete pro ohřátí napařit nebo je můžete orestovat na troše tuku, případně dát do trouby pod gril.
- Výborné je také předem připravené knedlíky lehce smahnout v pánvi s pár kapkami tuku, jsou pak krásně křupavé.
- Pro verzi bez lepku nepoužívejte oves (pšenici, ani ječmen či žito) ale pouze bezlepkové obiloviny jako je vařená rýže, jáhly, pohanka apod. a na doslazení použijte bezlepkový sirup (např. rýžový nebo kukuřičný).
- Pro verzi bez sóji použijte cizrnové tofu nebo domácí nesójový tempeh (čočkový, hrachový, cizrnový apod.).
Obměna
- Kurkumu můžete vynechat nebo přidat jiné bylinky podle chuti.
- Můžete použít jakékoli jiné již uvařené obilí.
- Pohankovou mouku můžete nahradit jinou moukou nebo ovesnými vločkami, jen pohanková skutečně dobře pojí, proto ji používáme nejvíce.
- Místo v páře můžete knedlíky vařit v osolené vroucí vodě. Aby se nepolámaly, udělejte raději víc menších šišek nebo koule.
- Knedlíky můžete také snadno připravit z vloček – pro bezlepkovou verzi z certifkovaných bezlepkových vloček dle tohoto receptu.
Děti
- Knedlíky z ovsa dáváme dětem cca od 1 roku, bezlepkové a nesolené můžeme už od prvních příkrmů, hodí se i jako jídlo do ručičky nebo svačina.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Neměla jsem uvařené obilí, tak jsem udělala polentový knedlík se lněným semínkem.
Jinak dle receptu.
Moc jsme si pochutnali :)
Padlo to do nás jako Němci do krytu 😁 Boží fakt Boží 🤤