Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla

Kočičí svatba

Uvařeno
bez mléka
sezóna podzim

Naše staročeské jídlo z hrachu a krup. Kočičí svatba se podávala buď samotná, se zelím, anebo jako příloha. Vylepšit ji můžete přidáním na kostičky nakrájeného uzeného tempehu. Je to mňamka :-)

Ingredience
na 1 porci
  • 1 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • cca 100 g uvařeného zeleného sušeného hrachu (luštěnina)
  • cca 70 g neuvařených krup
  • majoránka
  • sojová nebo tamari omáčka
  • 1-2 stroužky česneku (nebo sušený)
  • uzený tempeh (není nutné)
  • sůl

Změnu jídelníčku jsem udělal kvůli zdravotním problémům. Neuměl jsem vůbec vařit. Během kurzu jsem si dva měsíce vaři...

Jak připravit tradiční kočičí svatbu

  1. Na minimálně 5 hodin namočíme kroupy a poté je uvaříme dle návodu.
  2. Na oleji orestujeme na kostičky nakrájenou cibuli.
  3. Osolíme ji.
  4. Až je zlatavá, přidáme kroupy a hrách (případně i tempeh na kostičky) a vše orestujeme.
  5. Zakápneme sojovou omáčkou, ochutíme česnekem.
  6. Ochutnáme, přidáme majoránku a vypneme.
  7. Podáváme posypané třeba pažitkou.
Začni dřív, než se proměníš v dýni!
😁 Vstup do kurzu zavíráme 1.11.

Letos žádné podzimní přibírání.
8 týdnů vedení, jídelníčky, videa.
Jdu do toho!

Praktické

  • Toto jídlo je tradičním pokrmem našich předků.
  • Pokud máte již kroupy i hrách předem uvařený, jídlo je velmi rychle hotové.

Obměna

  • Do pokrmu můžeme přidat i další zeleninu (např. pórek nebo houby).
  • Místo čerstvého česneku můžete použít i sušený v prášku.
  • Toto jídlo je výborné ještě s přidáním uzeného tempehu namísto používané slaniny. Ale není nutné.

Děti

  • Pokrm je vhodný pro děti od 2 let.

PS: Vstup do Podzimního detoxu zavřeme rychleji než ledničku s čokoládou! 🍫

Rezervovali jsme vám místečko v naší 8týdenní oáze pohody, kde společně vykouzlíme postavu snů, pošleme stres na dovolenou a nastartujeme energii na plný plyn - prostě balíček sebelásky se vším všudy! 🌟 Beru to i s mašlí! →

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

14 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Výborné rychlé jídlo z pár surovin. Překvapilo mě svou intenzivní chutí (použila jsem tamari a uzené tofu). Určitě zařadím do našich rodinných receptů 🙂

Veronika
9. 2. 2024

Dobrý deň, prosím ak mám použiť 100g uvareného hrachu…aké množstvo mám dať namočiť? On totiž namáčaním zvačší objem, čiže predpokladám, že treba dať namčit menej ako 100g. Ďakujem za odpoveď

Ukázat další komentáře