- 3,5 hrnku strouhaného kokosu
- lžička sušené vanilky nebo vnitřku vanilkového lusku
- 1,5 hrnku javorového sirupu
- 1,5 hrnku rýžového sirupu
- 1 hrnek mletých loupaných mandlí
- špetička soli
Jak připravit kokosky
- Mandle umeleme v mixéru na jemný prášek.
- Předehřejeme si troubu na 180°C.
- V míse smícháme oba sirupy, přidáme k nim vanilku, špetku soli, hrnek mletých mandlí a 3,5 hrnku kokosu.
- Těsto pořádně propracujeme, nakonec je dobré i rukama a tvarujeme malé kouličky, které dáváme na pečící papír.
- Pečeme asi 10 minut na 180°C.
- Kokosky nechte vychladnout, pak teprve ztuhnou. Ihned po upečení jsou ještě měkké.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Kokosky jsou hodně sladké – pro začátečníky zvyklé na cukr je to dobré, my si dáváme poloviční dávku sirupů. Stačí ochutnat a doladit množství podle svých chuťových preferencí. Když uberete sirupy, bude potřeba ubrat i podle potřeby mandle nebo kokos, aby šlo těsto tvarovat.
- Kokosky jsou rychlým a výborným cukrovím na Vánoce, občerstvením na oslavy nebo svačinkou na výlety a cesty.
- Pokud chcete kokosky barevné (např. červené, zelené a žluté), můžete přidat přírodní barvivo.
- Skladujeme na balkoně v papírové krabici viz jak skladovat cukroví, aby vydrželo až do Vánoc.
Obměna
- Místo mandlí můžete dát i kešu oříšky.
- Javorový sirup můžete nahradit jakýmkoliv jiným obilným sirupem.
Děti
- Kokosky můžeme dát dětem od 1 roku.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Kokosky jsem pekla s poloviční dávkou sirupu, taky doma moc nesladíme. Jsou výborné 😊 snědli jsme je během 2 dní. Tak holt na Vánoce ještě jednou.
ahojky, dnes jsem pekla a co myslíte, roztekly se, upekla jsem tedy 1 plech a do zbytku asi zkusím přidat kokos, rozhodně se nedaly tvarovat, musí být kokos jemný?
Tak kdo bude péct, ať se povedou!