Domů > Zdravé recepty > Omáčky

Kokosová omáčka s hráškem

Uvařeno
bez mléka
sezóna jaro

Výtečná hrášková omáčka s kokosovým mlékem, oblíbená i u dětí díky sladké chuti hrášku a mléka. Ideální k těstovinám, nokům nebo knedlíčkům.

Ingredience
1-2 porce
  • 1/2 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce oleje
  • 1/4-1/2 hrníčku kokosového mléka
  • velká hrst hrášku
  • řecké koření (jakékoliv sušené bylinky)
  • na dochucení: sůl, umeocet, bílé miso

Kačka od začátku roku s Jíme Jinak shodila 10 kg, přestala pít kávu a sladké už jí nechutná. To ale nejsou zdaleka vš...

Jak připravit hráškovou omáčku

  1. Na oleji osmahneme na kostičky pokrájenou cibuli a česnek s větší špetkou soli.
  2. Jakmile jsou zlatavé, přidáme hrášek a zalijeme mlékem.
  3. Nasypeme koření a dusíme, než je zelenina měkká.
  4. Ochutíme případně umeoctem a bílým misem, ale není nutné, omáčka je výborná i tak.
  5. Podáváme s těstovinami, noky nebo knedlíčky a pro kompletnost i s tofu/tempehem.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Pokud byste měli málo mléka, můžete ho naředit vodou nebo vývarem a zahustit omáčku škrobem rozmíchaným v trošce vody (povařit do zhoustnutí).

Obměna

  • Místo hrášku můžete dát jakoukoliv jinou zeleninu.
  • Sušené bylinky můžete vyměnit za čerstvé – například bazalku.
  • Omáčka se dá také místo mléka zjemnit rostlinnou smetanou.
  • Místo kokosového mléka můžete použít i jiné rostlinné mléko, pak ale bude třeba pokrm nejspíše více dochutit.

Děti

  • Tento pokrm je vhodný pro děti od 2 let.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

6 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Cuketová omáčka s fazolemi, hříbky a mangoldem

Když je hodně hub, cuket a mangoldu, dělám tuhle omáčku. Je rychlá a moc nám chutná. A můžete v ní skvěle využít i přerostlou cuketu s tvrdou slupkou.

Těstoviny s chřestem a bílými fazolemi v česnekové omáčce

Vypadá to všedně, ale chutná to italsky a luxusně díky vzácnému chřestu a česnekové omáčce. Tenhle pokrm je raz dva hotový, i když se zvlášť vaří těstoviny...

Dýňovo-špenátové kari s čočkou

Tyhle dvě zeleniny spolu v jednom jídle, to je prostě dokonalost sama. Vždycky dělám trochu větší porci, protože nám nesmírně chutná. Je to jedno z těch ry...

Thajské rýžové nudle s hlívou v kari omáčce

Máte rádi thajskou kuchyni? Pak vyzkoušejte naši oblíbenou večeři pro teplé dny. Je to rychlovka a chutná naprosto skvěle.