- 2 lžíce kokosového krému
- 1 červená cibule
- kus dýně hokkaido
- 2 mrkve
- 2 mladé mangoldy
- 1 snítka čerstvé petrželky
- olej
- sůl
- jablečný ocet
- mleté koření: saturejka, sladká paprika, oregáno, rozmarýn
- voda na podlití
- Všechnu zeleninu omyjeme a pokrájíme na menší kousky, cibuli na drobné kostičky.
- Na dno hrnce dáme olej, na něj vrstvu cibule, další vrstva bude dýně, dále mrkev, navrch posolíme a okořeníme.
- Dáme na mírný oheň a pod pokličkou dusíme cca 10 minut.
- Podlijeme troškou vody a dusíme pár minut bez míchání do změknutí zeleniny a odpaření většiny vody.
- Mezitím nasekáme petrželku na drobno.
- Vypneme, přidáme mangold, trošku jablečného octa, kokosový krém, petrželku a promícháme.
Praktické
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
- Pokud máte mladou dýni, bude pokrm hotový během 10-15 minut. Starší dýně se musí dusit déle.
- Pokud budete dusit delší dobu, bude zelenina sladší, dýně se po cca 30 minutách úplně rozpadne a zeleninu zahustí.
- Pokud je zelenina moc mokrá, jednoduše do ní na závěr zavaříme lžičku kuzu nebo kukuřičného škrobu rozmíchaného v trošce studené vody.
Kombinujeme
- Používáme jako zeleninovou přílohu k obilným a luštěninovým pokrmům.
- Je vhodné též na obilnou kaši na snídani nebo večeři.
Obměna
- Zeleninu a koření volíme podle nálady a aktuálních zásob, i bez koření, jen se solí, chutná výborně.
- Kokosový krém můžeme vyměnit za kokosové mléko, strouhaný kokos, jinou rostlinou smetanu nebo zcela vynechat.
Děti
- Takto upravený pokrm je vhodný pro děti cca od 2 let. Menším dětem ubíráme koření, tuk a sůl, miminkům nedáváme kokos.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
výborné aj bez mangoldu! 😊😊😊❤️
teraz na jeseň nemáme ,angold. čím ho môžem nahradiť_ Ďakujem😒