- 1/2 hrnku bílé rýže
- 2 hrnky vody
- voda na doředění podle potřeby
- 1/3 hrnku sladu/rýžového sirupu
- 1/2 hrnku strouhaného kokosu
- 1 lžíce karobu/kakaa
- špetka soli
- na ozdobení: plátky kokosu, čerstvé ovoce, datlový sirup, lístky meduňky
Jak připravit rýžový krém bez cukru a mléka
- Rýži propláchneme ve studené vodě a dáme vařit spolu s kokosem a se špetkou soli do 2 hrnků vody.
- Vaříme cca 15 minut, dokud se voda nevstřebá,
- Odstavíme, přidáme slad nebo sirup a rozmixujeme do hladkého krému.
- Podle potřeby přidáme vodu, aby krém byl zcela hladký a nebyla v něm poznat rýže.
- Ochutnáme, případně dosladíme.
- Polovinu nalijeme do mističek, polovinu krému necháme v hrnci na obarvení.
- Zbylý krém obarvíme karobem nebo kakaem, promixujeme, aby byl jednotný, a nalijeme jako druhou vrstvu.
- Nazdobíme plátky kokosu a ovocem, zalijeme datlovým sirupem.
Praktické
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
- Nejlépe chutná z tzv. sladké nebo mléčné rýže, ale můžeme použít i jakoukoli běžnou bílou rýži. Lze připravit i z celozrnné, je to zdravější, ale méně sladké a má to hrubší strukturu.
- Pro striktně bezlepkovou verzi (při celiakii) dáme obilný sirup, jinak doporučuji sladit sladem.
- V zimě potěší v horké variantě, v létě je skvělý vychlazený.
- Před nalitím do mističek určitě ochutnejte. Začátečníci budou potřebovat více sladu či sirupu než ti, kdo už běžné sladké nejedí. Oslaďte si podle potřeby.
- Je to dezert, nikoli hlavní jídlo. Není cílem se s ním nacpat, ale potěšit.
- Pokud nalijete do vodou vypláchnutých mističek a necháte vychladnout, můžete dezert vyklopit a podávat jako panna cottu.
- Pokud máte již uvařenou rýži, prostě ji nařeďte vodou a rozmixujte – budete mít dezert rychle hotový.
Obměna
- Část vody nahradit rostlinným mlékem, dezert bude mít ještě více mléčnou chuť.
- Karob můžeme nahradti kakaem.
- Datlový sirup obilným sladem nebo sirupem.
- Rýži můžete nahradit jinou obilovinou a místo kokosu můžeme dát ořechy.
Děti
Dezert je vhodný pro děti cca od 1 roku, ideálně bez karobu/kakaa – nechceme děti učit na “hnědé” sladkosti. Pokud však dítě běžně dostává kupované sladkosti s cukrem a čokoládou, je to rozhodně zdravější varianta.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Měla jsem to moc tekuté, asi tím sladem. Nevěděla jsem, že je třeba pasterizovat. Takže není to sice tak krásné, jak u Vás na fotce (hnědá a béžová složka se tak hezky neoddělo), ale chutnalo. Dáváte mezi bílou a hnědou vrstvou do lednicky nebo plníte rovnou?
Prosím o radu.Zatim jakýkoli krémový dezert jsem osladila sladem,tak mi zřídl.Kdyz osladím rýžovým sirupem,tak je vše ok. Vite co je špatně?Děkuji Terka