Domů > Zdravé recepty > Dezerty

Kokosový chia pudink s ovocem

Uvařeno

Vaše nastavení osobních údajů (cookies) nám zakazuje přehrávat videa.
Ale nebojte se. Jakmile videa povolíte, přehrajeme je.

Zásady cookies
bez lepku
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna léto

Chia dezerty jsou v kurzu. Jsou chutné a osvěžující. Prodávají se však nesmyslně draho, přitom si je snadno a rychle můžeme připravit sami doma za pár korun a čerstvé. V létě je to příjemná alternativa pro dezert. Navíc velmi zdravá.

Ingredience
pro 2 porce
  • 1 hrnek kokosového mléka
  • 4 lžíce chia semínek
  • celé nebo nakrájené ovoce (např. broskev nebo bobuloviny)
  • 2 lžíce ovocného koncentrátu
  • špetka soli

Stravuju se celkem zodpovědně, inspiruju se recepty na Jíme Jinak. Ale když jsem se v létě viděla na videu v plavkách...

Jak připravit zdravou svačinu z chia semínek
  1. Chia semínka zalijeme kokosovým mlékem, přidáme ovocný koncentrát, špetku soli a pořádně promícháme, aby se semínka neslepila do hroudy a začala pěkně gelovatět.
  2. Necháme 15 minut bobtnat.
  3. Ovoce omyjeme a nakrájíme na malé kousky nebo necháme vcelku (bobuloviny).
  4. Smícháme ovoce se semínky, ozdobíme bylinkami nebo jedlými květy a můžeme podávat.
Praktické
  • Čím déle jsou semínka namočená, tím více zgelovatí. Můžete si je namočit už večer, nechat v lednici a ráno vzít s sebou.
  • Ovoce můžete přidat rovnou nebo až do hotového pudinku.
  • Svačinu si můžete připravit na den dopředu a skladovat v lednici.
  • Starší semínka tak dobře negelují jako čerstvá, proto vybírejte kvalitní.
  • Pokud neodhadnete poměr a pudink nedrží, přidejte trochu semínek, nechte nabobtnat a promíchejte – zhoustne.
  • V opačném případě dořeďte mlékem.
  • Chia pudinky jsou dobré na cesty – nerozlijí se.
  • Pokud jste zimomřiví, nejezte pudink zrovna vyndaný z lednice, vyndejte ho s předstihem a nechte ho ohřát při pokojové teplotě.
  • Pokrm je přirozeně bezlepkový a nesójový.
Obměna
  • Do pohárů můžeme přidat jakékoli ovoce, které zrovna dozrává, případně dát sušené nebo pečené, dušené či vařené.
  • Přidat lze také ořechy, mandle nebo semínka pro větší zasycení.
  • Stejně tak můžete vyzkoušet různá rostlinná mléka. Výborný je například pudink z mléka makového.
  • Na oslazení můžete místo ovocného koncentrátu použít jakýkoliv sirup, slad nebo ovocnou šťávu, kterou máte rádi.

Děti

  • Dezert můžeme dávat dětem cca od jednoho roku v teplých měsících. Pozor na ovoce jako jahody, broskve apod., raději začínáme dušenými jablíčky, hruškami, švestkami.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

29 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

uz se na nej chystam, bude se svestkama :-)

Mila Beata
27. 2. 2021

Mnaaaaam ♥️ Milujeme JJ ♥️♥️♥️ Miluju vaše deserty, lehké mnam a bez vycitek ❤️❤️❤️

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Bezová zmrzlina bez cukru

Tak tohle je ta nejlepší zmrzlina, respektive nanuk, jaký jsme kdy měli. Jestli vám voní květy černého bezu, tak tuhle zmrzlinu budete milovat. Prvně jsem ...

Mango kulfi jinak (bez cukru a bez mléka)

Tenhle tradiční indický dezert je vlastně zmrzlina. Pokud máte rádi mango a toužíte po zmrzlině, pojďte si udělat zdravější verzi s námi. Exotické koření m...

Domácí jahodová zmrzlina bez cukru

Pokud máte přebytky jahod a vaše děti touží po zmrzlině, kterou jim nechcete kupovat, máte možnost vyrobit si snadno, levně a zdravě domácí verzi. Toto je ...

Jednoduchá melounová zmrzlina bez cukru

Fantastická melounová zmrzlina je taaak jednoduchá. Potřebujete na ní jen meloun! Můžete si ji vylepšit a upravit, máme pro vás několik typů, jak na to.

Osvěžující broskvový pohár

Broskve s agarem, to je jednoduchý dezert, na který můžete upotřebit přezrálé i ne zcela dozrálé broskve. U nás patří k letním hitům, osvěží lépe než zmrzl...

Jahody v agaru

Sezóna jahod je tady! Co ale s nimi, když dozrávají rychle a nestíháme je jíst? Jeden ze způsobů, jak jim prodloužit životnost a ještě si skvěle pochutnat,...