Základní příprava
Kokosový tuk mějte po ruce hlavně na pečení a smažení. Mimo lednici bude tuhý do teploty 25 °C, tedy po celý rok kromě léta. V lednici hodně ztuhne, ale stále jde odkrajovat. Pokud potřebujete mít olej tekutý, dejte jej do mističky a umístěte na topení, za okno na slunce nebo ohřejte ve vodní lázni.
Kokosový olej v kuchyni
- Pro smažení, pečení nebo restování čehokoli (dezodorizovaná varianta je univerzálně vhodná na všechno, panenský olej tam, kde vám kokosová chuť vyhovuje).
- Na čínu, karí a jiná asijská jídla, kde kokosové aroma jídlo pozvedne.
- Na pečení zeleniny nebo brambor v troubě – teplota nad 200 °C a poměrně dlouhá doba pečení si vysloveně říkají o tepelně stabilní kokosový tuk (nejspíš dezodorizovaný).
- Na přípravu sušenek či cookies a při jakémkoli jiném pečení.
- Na přípravu křehkého těsta, kde byste jinak potřebovali máslo, dobře funguje tento poměr surovin: 200 g celozrnné pšeničné mouky, 100 g kokosového oleje a 50 ml studené vody. Hodí se na slané quiche i sladké koláče.
- Bezchybně funguje při výrobě listového těsta.
- Lahodný je na smažení palačinek nebo lívanců.
- Ideální na přípravu různých čokoládových nebo karobových bonbonů a polev na dorty.
- Na přípravu „sušenkového“ základu na cheesecake a další podobné dezerty – umixujte 100 g ovesných vloček, 100 g ořechů, 50 g kokosového olej a 4 lžíce obilného sirupu, směs vtlačte na dno nádoby.
- Zkuste krambl, jeden z našich nejoblíbenějších moučníků: rozmixujte 150 g vloček, 50 g mandlí, 6 lžic rýžového sirupu a 4 lžíce kokosového oleje (stejnou směs můžete používat jako drobenku na ovocné koláče). Do zapékací misky dejte čerstvé ovoce pokrájené na kousky promíchané s 30 g rozinek a cca 50 g sušeného sladu nebo sirupu. Zasypte drobenkou a pečte 25 minut při 180 °C, až drobenka zezlátne a vytvoří krustu.
- Připravíte s ním domácí granolu: smíchejte 250 g vloček, 80 g oříšků nebo semínek a 80 g rozinek, v druhé míse smíchejte 50 ml rýžového sirupu s 3 lžícemi kokosového tuku. Obě směsi promíchejte spolu, nasypte na plech vyložený pečicím papírem a pečte 15 minut při 160 °C. Po vyndání z trouby přikryjte pečicím papírem, zatěžkejte a nechte vychladnout, granola tak vytvoří hrudky.
- Je vhodný také do rychlého vánočního cukroví nebo malých dezertů:
- Goji kuličky – 100 g goji (kustovnice čínské) smíchejte se 100 g rozinek, 50 g mandlí, 20 g dýňového semínka, 1 lžící kokosového oleje a 1 lžičkou kůry z biocitronu. Rozmixujte a vytvarujte kuličky.
- Karobové kuličky – 100 g kešu, 50 g sušených meruněk, 60 g datlí, 40 g loupaného konopného semínka, 1 lžičku kůry z biopomeranče, 2 lžíce šťávy z biopomeranče, 2 lžíce kokosového oleje a 2 lžíce karobového prášku rozmixujte, tvarujte kuličky. Obalujte v karobu nebo kokosu.
- Kokosový tuk dobře funguje při přípravě raw dezertů a krémů.
- Na domácí flapjacky.
- Do domácí karobelly.
- Můžete ho mazat na chleba místo másla, výborný je např. s marmeládou.
- Pokud jste zvyklí používat v teplé kuchyni sádlo, dezodorizovaný kokosový tuk ho dokáže vcelku úspěšně nahradit.
- Dezodorizovaný kokosový tuk můžete namazat na chleba a posolit (např. černou vajíčkovou himalájskou solí) – prý je tak k nerozeznání od chleba se sádlem.
- Můžete také zkusit pomazánku, které se jinak dělá se sádlem: smíchejte kokosový olej, nakrájená sušená rajčata (předtím je na 20 minut namočte do horké vody), sůl, bylinky.
Kokosový olej na vlasy
- Osvědčený jako zábal na vlasy, v arabském světě a v Asii tak kokosový olej používají ženy i muži. Vetřete buď jen do konečků nebo do celé délky vlasů i pokožky hlavy, nechte působit zhruba půl hodiny a pak vlasy umyjte. Masky můžete opakovat každý týden.
- Do hodně suchých a krepatých vlasů můžete také jednou denně vetřít malé množství kokosového tuku do konečků.
Co takhle recept na štíhlejší já? Dárkový poukaz na kurzy zdravého vaření - jediný dárek, po kterém váha jde dolů a nálada nahoru!
Prohlédnout
Kokosový olej na pokožku
- Kokosový olej můžete použít místo vašeho tělového krému. Velmi dobře se vstřebává a nezanechá mastný film. Nejlepší je vmasírovat ho do ještě vlhké pokožky ihned po koupeli. Poradí si s popraskanou kůží například na loktech či chodidlech. Kokosový olej se také velmi doporučuje na zklidnění pokožky po opalování. Na pleť obličeje se kokosový olej naopak většinou nehodí, protože je poměrně hodně komedogenní (způsobuje ucpávání pórů).
- Používejte jako pomádu na rty, zvláční je, v létě je ochrání před slunečními paprsky a v zimě před mrazem. Víte o tom, že kokosový olej má ochranný faktor před slunečním zářením 5?
- Výborně funguje jako masážní olej, profesionální maséři jej mají v oblibě.
- Můžete použít také jako peeling: ohřejte 5 lžic kokosového oleje (jen tolik, aby byl tekutý), přidejte 3 lžíce mandlového oleje a vmíchejte 10 lžic třtinového cukru. Můžete přidat i éterický olej – např. levandulový, pomerančový (10–30 kapek). Nechte ztuhnout v kastrůlku, promíchejte a naplňte do skleničky. Cukr můžete použít hrubý i jemný. Cukr nebo jeho část můžete nahradit mletým kokosem nebo namletými mandlemi.
Kokosový olej na zuby
- Když už budete mít skleničku s kokosovým olejem v koupelně, vyzkoušejte ho i místo zubní pasty. Dejte malé množství na kartáček a přidejte špetku jedlé sody. Olej má schopnost zuby nejen vyčistit ale dokonce i vybělit.
Další využití kokosového oleje
- Kokosový olej dobře funguje jako lubrikant.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Vcera jsem pouzila do pohankoveho pernika a byl uzasny. Takze i do litých t