- 5 jablek
- 2 hrušky
- hrst arónie
- hrst hrozinek (nebo oblíbené slazení)
- 300 ml vody
- 1 lžíce kuzu
- špetka soli
- 1/2 lžičky skořice
- 3 hřebíčky
- na ozdobu: jedlé květy, lístky máty
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Jak připravit kompot z jablek, hrušek a arónie
- Omyjeme a vykrájíme jablka a hrušky, nakrájíme na kostky. Arónie zbavíme stopek.
- Ovoce dáme vařit spolu se špetkou soli a kořením. Hrozinky přidáváme, pokud jablka a hrušky nejsou příliš sladké, jinak být nemusí.
- Vaříme na mírném ohni pod pokličkou cca 20 minut do změknutí jablek (arónie zůstavají tuhé i po uvaření).
- Vyndáme hřebíček. Máme hotový kompot, který můžeme ihned podávat nebo počkat, až vychladne.
- Pokud chceme dezert krémový, přidáme kuzu – v trošce studené vody rozmícháme, aby nebyly hrudky. Rozmíchané kuzu zavaříme do ovoce asi minutu, až obsah začne houstnout. Pokud je husté málo, přidáme ještě trochu kuzu.
- Když jsme s hustotou spokojeni, nalijeme do mističek.
- V chladných měsících podáváme horké, v teplých vychlazené.
Praktické
- Arónie jsou tuhé i po uvaření, což nám nevadí, ale běžný konzument to neocení. Proto je můžete buď rozmačkat a dát vařit pomačkané vidličkou nebo na závěr ovoce rozmixovat.
- Hřebíček se snáz vyndavá, když ho dáte od čajového sítka nebo na jedno místo navrch ovoce.
- Po zchladnutí obsah ještě trochu zhoustne, kuzu udělá z mokré části pudink.
- Když dáte víc vody, dostanete rázem víc mističek, ale bude potřeba přisladit dezert, aby nechutnal vodově. Přidejte ještě rozinky, mošt nebo ovocný koncentrát.
- V zimě nosíme s sebou horké a skladujeme v termosce, když bereme na výlet, v létě podáváme vychlazené a zdobené čerstvým ovocem.
- Skladujte v chladu a během dvou dní zkonzumujte.
- Pokud by vám dezert přišel po uvaření málo sladký, přelijte ho při podávání sladem či sirupem dle vlastního výběru.
Obměna
- Místo kuzu, které je drahé, ale také velmi výživné a léčivé, můžete použít kukuřičný škrob.
- Místo jablek a hrušek můžeme dát jen jedno či druhé, případně jakékoli jiné sezónní ovoce.
- Pokud nechcete v dezertu kousky ovoce, rozmixujte obsah ponorným mixérem.
- Pokud nemáte rádi hrozinky, oslaďte moštem, ovocným koncentrátem, sladem nebo sirupem.
- Arónii můžete vynechat nebo nahradit jedlou jeřabinou či bezinkami.
Děti
- Dětem do 1 roku vaříme bez soli a koření, jinak je tento veganský dezert vhodný i pro ty nejmenší strávníky. Nabídněte jej proto dětem třeba jako zdravou svačinu.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Mnaaaaaaaaam ♥️