- hrst čerstvé kopřivy
- 1 cibule
- 1 bílé tofu (cca 200 g)
- 1 lžička hořčice bez cukru
- 1-2 stroužky česneku
- olej
- sůl
- umeocet
- 1 hrnek vývaru/vody
- pažitka
Jak připravit tvarohovou pomazánku s kopřivou
- Na dno hrnce dáme olej, rozpálíme a přidáme na kostičky pokrájenou cibuli.
- Restujeme za občasného míchání do sklovata a přidáme na kostky pokrájené tofu.
- Krátce společně orestujeme a podlijeme vývarem nebo vodou. Nedáváme všechen.
- Odstavíme a rozmixujeme společně česnekem a hořčicí.
- Podle potřeby doladíme konzistenci přidáním vývaru.
- Chuť doladíme přidáním umeocta.
- Do hotové horké pomazánky přimixujeme hrst čerstvé kopřivy.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Mladé kopřivy můžeme dát celé, u starších dáváme jen listy, aby pomazánka neobsahovala tuhá vlákna.
- Já kopřivu předem nespařuji, nasekám ji na kousky a přenesu lopatko na zeleninu, abych se nespálila.
- Použít můžeme ponorný mixér, lepší konzistenci dosáhneme v blenderu (já používám Vitamix, na který mají Klubáci velkou slevu).
- Kopřivu přidávejte po troškách a ochutnávejte, pokud děláte pomazánku poprvé. Kopřiva chutná podobně jako špenát a někomu nemusí chutnat, když ji bude v pomazánce moc. Pokud ji dáte trochu, nebude tam vůbec poznat.
- Já jsem dala velkou hrst na jedno tofu a vyhovuje nám to, ale už je tam kopřiva dost cítit.
Obměna
- Alternativou na ochucení místo umeocta je jablečný ocet, citronová šťáva a místo hořčice šťáva ze zázvoru (kousek zázvoru nastrouháme na jemno na struhadle a vyždímeme do polévky).
- Kvašenou okurku nebo cuketu můžeme nahradit i jinou kvašenou zeleninou nebo ji v receptu vynechat.
- Kdo má rád, může přidat kmín, pepř a jiné koření nebo bylinky.
- Místo česneku a pažitky můžete dál bazalku apod.
Děti
- Tato pomazánka je vhodná pro děti od 1,5 roku, když se ubere česnek, umeocet a sůl.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Komu se nelení tomu se zelení 😀 Testování nové pomazánky. Napařený květák, baby špenát, kimchi a dnes upečený kváskový chléb. Chutná a rychlá pomazánka, stále mi to přišlo málo výrazné, tak jsem dal 4 hrsti kopřiv 🙂 To pak byla jízda 😀