- hrst čerstvých kopřiv
- 1 hrnek krup
- 1/2 hrnku celého hrachu
- 1 lžíce majoránky
- 3 stroužky česneku
- 2 cibule
- olej
- sůl
- sojová omáčka podle potřeby
- voda na namáčení a vaření
Jak uvařit šoulet s kopřivami
- Kroupy omyjeme a namočíme do tlakového hrnce s 2,5 hrnky vody na pár hodin nebo přes noc.
- Hrách omyjeme a namočíme do jiného hrnce s větším množstvím vody.
- Po namáčení vodu z hrachu slijeme, hrách přidáme ke kroupám a vaříme společně v namáčecí vodě z krup.
- Vaříme společně hrách a kroupy v tlakovém hrnci 30 minut bez soli.
- Oloupeme cibule, nakrájíme na kostičky a dáme orestovat spolu se solí do většího množství oleje na mírný plamen.
- Kopřivy opereme ve studené vodě, nasekáme na drobno a přidáme k cibuli, když už je téměř hotová. Kopřivu jen krátce orestujeme.
- Po 30 minutách varu odklopíme tlakový hrnec, přidáme k hrachu a kroupám sojovou omáčku, prolisovaný česnek, majoránku a ještě 5 minut vaříme.
- Na závěr smícháme kroupy a hrách s cibulí a kopřivou.
- Pokud je potřeba, dosolíme pomocí sojové omáčky.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
- Pokud chcete mít jídlo raz dva hotové, uvařte si hrách a kroupy předem, příprava šouletu je pak otázka pár minut.
- Pokud máte rádi česnek a majoránku, dejte klidně víc.
- Abyste se nespálili o kopřivu, použijte buď rukavice nebo na její přenesení z prkýnka do hrnce použijte lopatičku na zeleninu. Případně je přelijte vroucí vodou, přestanou pálit a můžete na ně sahat holýma rukama.
- Pokud se chcete vyhnout sojové omáčce, použijte na cibuli více soli, aby se osolilo celé jídlo.
- Majoránku a česnek můžete zcela vynechat, dostanete tak chuťově zajímavou, ale nevýraznou přílohu, kterou můžete přidat k jakémukoli jídlu.
Kombinujeme
- My si šoulet nedáváme s uzeným, ale perfektně nám sedí k pečené zelenině a kysanému zelí nebo naloženým okurkám.
- Pokud byste potřebovali chuťově nahradit uzené, přidejte na talíř kus uzeného tempehu.
- Protože na talíři už máme zástupce obilí i luštěniny, potřebujeme jen krátce tepelně upravenou zeleninu a máme kompletní talíř se vším všudy.
- U nás doma můžete šoulet potkat na talíři klidně se zeleninovou omáčkou, fantazii se ani tady meze nekladou.
Děti
- Hrách a kroupy jsou vhodné cca od 1,5 roku, pokud už dítě běžně zvládá jiné luštěniny. Jsme opatrní s česnekem a množstvím soli či sojové omáčky.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Mnaaaaaaam ♥️ vynikající
Akorát už jsem to měla v plánu a zjistila jsem , že nám došel hrách a tak jsem to všechno uvarila a nakonec jsem přidala sterilovaný
Holima rukama.. = Holyma rukama, i kdyz si je nekdo muze holit, to zase ano..