- 2 lžíce oleje
- 1 cibule na kostky
- čerstvé kopřivy (cca 2 litrová mísa)
- 2 stroužky česneku
- 1/2 hrnku vývaru/vody
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- špetka soli
- umeocet a jablečný ocet podle chuti
- 2 lžíce rostlinné smetany
Jak udělat špenát z kopřiv
- Opereme kopřivy na sítku ve studené vodě, cibuli nakrájíme na kostky.
- Na oleji orestujeme cibuli se solí dozlatova.
- Kopřivy nasekáme na menší kousky a přídáme k cibuli.
- Podlijeme troškou vody a přidáme česnek.
- Po minutce rozmixujeme ponorným mixérem dohladka.
- Ve studené vodě rozmícháme škrob a přilijeme do špenátu.
- Minutku povaříme do zhoustnutí, odstavíme a podle chuti doladíme jablečným octem a umeoctem.
- Chceme-li smetanový špenát, přidáme do vypnutého špenátu ještě rostlinnou smetanu.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Na špenát použijeme jen mladé kopřivy nebo vršky starších kopřiv, tedy mladé listy a tenké stonky, dolní část starších kopřiv je příliš dřevitá, měli bychom ve špenátu znát vlákna.
- Pokud máte velký ostrý nuž a lopatku na zeleninu, nepopálíte si ruce při jejich krájení. Pokud se bojíte, kopřivy přelijte horkou vodou, pak už pálit nebudou a můžete na ně sahat.
Obměna
- Do špenátu můžete ke kopřivám přidat i jinou divokou zeleninu jako bršlici, hluchavku, žabinec apod.
- Pro začátečníky nezvyklé na chuť divoké zeleniny můžete do špenátu přidat běžnou zeleninu jako mrkev, petržel apod., aby se ta divokost trochu naředila.
- Místo česneku můžeme ochutit špetkou muškátového oříšku nebo pepře.
Děti
- Špenát můžeme dávat už malým dětem po zavedení zeleninových příkrmů, pokud ubereme dochucovadla a šetříme se solí. Děti od 2 let mohou už jíst s vámi tak, jak je uveden v receptu.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Já bych nahradila klasický česnek medvědím česnekem nebo pestem z medvědího česneku s praženým slunečnicovým semínkem. Určitě to zkusím. Moc nám všem chutná. Cpu jej teď do všeho.Udělala jsem si docela slušnou zásobu až do příštího sběru :-)
Špenát dávám k čemukoli jako kondiment nebo přímo jak omáčku, dávám místo teplé zeleniny nebo jako další položku zastupující teplou zeleninu na talíři. Nám totiž moc chutná a dělá veselé talíře :-) Přidám nějaké fotky, kde jsem ho použila a zároveň tedy i vyfotila jídlo.