Pokud jste se zajímali o sběr léčivek na čaje a jiné léčivé účely, asi jste narazili na informaci, že kopřivy se mají sbírat od prvních jarních kopřiv nejpozději do května a ještě nejlépe kolem 14 hodiny. Svůj vliv na sílu a léčivost bylin má i to, zda je novoluní či úplněk. Takže pokud ji chceme sbírat jako bylinu na léčení, pak si počkáme na příští jaro.
V naší 3denní jarní výzvě ti ukážeme jak probudit svou energii a využít sílu jara naplno!
Registrace zdarma
Nám ale nejde tak úplně o léčbu samotnou kopřivou. Přidáváme ji do jídel, vaříme ji. Samozřejmě je její čerstvá energie pro nás důležitá. Obsah vitamínů a minerálů nám také rozhodně prospěje. Ale nic nebrání tomu ji sbírat, dokud roste. Vybíráme si pochopitelně hezké rostliny, mladé a sbíráme jen vršky. Tuhé stonky a staré flekaté listy necháme v přírodě.
Spíš než na dobu sběru dejte pozor na místo, kam si pro ni chodíte. Pokud je to možné, vyhneme se místům, kam chodí pejskaři, kde je znečištěná příroda provozem aut apod.
Z kopřiv můžete dělat špenát, polévky, nádivky, co vás jen napadne. Nemá se nikdy jíst syrová, je důležité ji tepelně upravit. Použijte ji pak jako jakoukoli jinou listovou zeleninu, jen ji trhejte v rukavicích a před položením na prkénko ji spařte vroucí vodou, abyste s ní mohli pracovat, aniž by vás popálila.
Protože kopřiva má svoji specifickou chuť a vůni, je vhodné ji kombinovat s běžnou zeleninou pěstovanou jako je mrkev nebo cibule. Na někoho může být jídlo připravené jen z kopřivy prostě moc kopřivové :-)
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Buďte první, kdo napíše komentář