Pokud jste se zajímali o sběr léčivek na čaje a jiné léčivé účely, asi jste narazili na informaci, že kopřivy se mají sbírat od prvních jarních kopřiv nejpozději do května a ještě nejlépe kolem 14 hodiny. Svůj vliv na sílu a léčivost bylin má i to, zda je novoluní či úplněk. Takže pokud ji chceme sbírat jako bylinu na léčení, pak si počkáme na příští jaro.

Naskoč do kurzu zdarma. Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví!
Chci začít

Nám ale nejde tak úplně o léčbu samotnou kopřivou. Přidáváme ji do jídel, vaříme ji. Samozřejmě je její čerstvá energie pro nás důležitá. Obsah vitamínů a minerálů nám také rozhodně prospěje. Ale nic nebrání tomu ji sbírat, dokud roste. Vybíráme si pochopitelně hezké rostliny, mladé a sbíráme jen vršky. Tuhé stonky a staré flekaté listy necháme v přírodě.
Spíš než na dobu sběru dejte pozor na místo, kam si pro ni chodíte. Pokud je to možné, vyhneme se místům, kam chodí pejskaři, kde je znečištěná příroda provozem aut apod.
Z kopřiv můžete dělat špenát, polévky, nádivky, co vás jen napadne. Nemá se nikdy jíst syrová, je důležité ji tepelně upravit. Použijte ji pak jako jakoukoli jinou listovou zeleninu, jen ji trhejte v rukavicích a před položením na prkénko ji spařte vroucí vodou, abyste s ní mohli pracovat, aniž by vás popálila.
Protože kopřiva má svoji specifickou chuť a vůni, je vhodné ji kombinovat s běžnou zeleninou pěstovanou jako je mrkev nebo cibule. Na někoho může být jídlo připravené jen z kopřivy prostě moc kopřivové :-)
PS: Přemýšlíš jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlej 😊 Pojď něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskoč do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Kopřivu lze sbírat od dubna do června, kořen vykopávat v srpnu. V červenci a v srpnu kopřiva mění své složení a stoupá v ní obsah dusičnanů a to i v mladých rostlinkách, což může škodit ledvinám, síla kopřiv se v tomto období soustředí v kořenech. Kopřivu je možné konzumovat za čerstva např. ve smoothie v jarních měsících až do června, nebo sušenou pomletou po celý rok. Vařením se ničí obsah prospěšných látek. Vyrábím z ní léčivý balzám, sirup, suším na čaj i do smootie na zimu a koncem léta sbírám semínka, která mají neuvěřitelný účinek pro zdraví a rovněž dodají sílu z kopřiv v zimním období. Kopřivy rostou celoročně, stačí se jít podívat i v zimě a roste toho opravdu hodně i pod sněhem. Když ji spálí mráz, zase obrazí, patří mezi královny bylin. Nejsem lékař ani věděc, nikomu svůj názor nevnucuji, ale kopřivu miluji a vidím, jak čaruje :-).