- 1 cibule
- 2 petržele
- 1/2 cukety
- 1 lžíce oleje
- sůl
- 1 lžíce sladěnky
- 3 stonky čerstvého kopru
- 1/2 litru vývaru/horké vody
- umeocet a jablečný ocet na dochucení
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
- Dáme ohřát vývar a nakrájíme zeleninu na větší kostky (cuketu neloupeme).
- V hrnci rozpálíme olej, vložíme na něj cibuli, osolíme a orestujeme.
- Přidáme zbytek zeleniny a společně restujeme několik minut.
- Zalijeme horkým vývarem/vodou a pod pokličkou na mírném plameni vaříme cca15 minut do změknutí zeleniny.
- Nasekáme kopr.
- Odstavíme hrnec, směs v hrnci rozmixujeme a podle chuti dosladíme sladěnkou, dokyselíme a dosolíme jablečným octem a umeoctem.
- Na závěr přidáme sekaný kopr.
Pokud nám vyjde omáčka příliš řídká, zahustíme před vypnutím troškou kukuřičného škrobu rozmíchaným ve studené vodě, který 2 minuty povaříme. Pak teprve přidáváme kopr.
Pokud je příliš hustá, naředíme vývarem.
Začátečníkům může přijít omáčka příliš zeleninová, proto si mohou chuť vylepšit přidáním rostlinné smetany. Přidáváme do vypnuté omáčky, aby se nesrazila.
Pokud chceme zachovat bílou barvu omáčky, oloupeme cuketu.
ObměnaMísto petržele můžeme použít pastiňák, do omáčky může přijít jakákoli bílá zelenina.
Děti
Takto připravenou bezmasou koprovku je možné podat dětem od 1,5 roku, pokud ubereme dochucovadla a šetříme s rostlinnou smetanou. Děti od 2 let mohou už jíst s vámi. Dětem mladším jednoho roku uvaříme zeleninu ve vodě a rozmixujeme zvlášť bez dochucovadel.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Tahle koprovka je výborná. Na zahuštění jsem použila ovesnou smetanu kterou jsem si udělala doma.
Mnaaaaam ♥️