- 1 hrnek raného zelí
- 1 větší cibule
- 1 střední petržel
- 2 lžíce oleje
- sůl
- umeocet a jablečný ocet na dochucení
- 1 balení tofu (s mořskou řasou, chilli nebo uzené)
- kopr
- 6 PL lžic rostlinné smetany
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
- Nakrájíme cibuli, zelí a petržel na větší kusy a dáme na zahřátý olej do hrnce spolu se solí a chvíli restujeme.
- Přidáme asi deci vody nebo zeleninového vývaru a necháme 15 minut pod pokličkou podusit. Mezitím si nakrájíme kopr na jemno.
- Uvařenou zeleninu rozmixujeme ponorným mixérem na hladkou omáčku, vodu nebo vývar přidáme podle potřeby, aby nebyla moc hustá.
- Do rozmixované omáčky přidáme nakrájený kopr a minutu povaříme.
- Odstavíme z ohně, přidáme smetanu, dochutíme umeoctem, můžeme přidat i pár kapek jablečného octa.
- Do hotové omáčky dejte prohřát tofu nakrájené na plátky. Na fotce je tofu s chilli. Podáváme s knedlíkem, na obrázku je polentový knedlík.
Zeleninu není potřeba krájet na pravidelné tvary, stejně ji budete mixovat.
Rostlinou smetanu nedávejte do vařící se omáčky, mohla by se srazit.
Nezapomeňte přidat na talíř i trochu syrové zeleniny a kvašené.
ObměnaMísto tofu lze použít tempeh nebo seitan.
Děti od jednoho roku
Zeleninu restujeme na minimum oleje s troškou soli. Nedáváme rostlinnou smetanu. Tofu použijeme bílé, které předem lehce povaříme nebo napaříme. Po umixování, před ochucením pro dítě odebereme zvlášť a sobě pak dochutíme umeoctem a smetanou.
Děti od roka a půl a starší
Takto připravenou bezmasou koprovku je možné podat dětem od 1,5 roku, pokud ubereme dochucovadla a šetříme s rostlinnou smetanou. Děti od 2 let mohou už jíst s vámi. Tofu použijeme s mořskou řasou nebo uzené či marinované.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Výborná omáčka 😋 Manžel sice kopr nemá rád, tak jsem mu odebrala a ochutila křenem. Já s mamkou máme koprovku rády. Takže spokojenost na všech frontách 😀 K tomu knedlíky ze zbytku krup a rýže 😉 Moc jsme si pochutnali. Děkujeme 😊
Teda luxusní omáčka , mnaaaam ♥️ měli jsme s pecenym kvetakem, salat s kokosovo mátovou zálivkou