Domů > Zdravé recepty > Kondimenty

Jak na to – korejská kimchi nakládaná zelenina

Uvařeno
bez lepku
bez cukru
sezóna zima

Korejský fermentovaný salát kimchi je výborná vitamínová bomba. V různých žebříčcích o nejzdravější jídlo je na prvních příčkách. Vytvořte si ho doma ve veganské verzi a navíc zcela bez cukru. S tímto fotopostupem to zvládne opravdu každý.

Ingredience
na sklenici kimchi
  • 1 malé čínské zelí
  • 2 mrkve
  • 1 malý pórek nebo svazek jarní cibulky
  • 1 tuřín / bílá nebo černá ředkev / malý daikon
  • 2 menší jablíčka
  • 4 stroužky česneku
  • 3 lžíce nastrouhaného zázvoru
  • 1 cibule
  • 1 lžička chilli prášku
  • 1-2 lžíce tamari nebo shoyu
  • 1 lžička soli
  • 1-2 lžíce sladké papriky v prášku (nemusí být, kvůli barvě)
  • (můžete přidat lžičku kari pasty)
  • velká sklenice, malá sklenice, gumička, talířek, mísa

Mojí hlavní motivací bylo zhubnout. Povedlo se.  A přišly i benefity navíc – nejsem unavená, přestala mě bolet ...

Postup

  1. Nakrájíme si čínské zelí na kostičky, pórek nebo jarní cibulku na tenká kolečka, cibuli na půlměsíčky, tuřín nebo ředkev a mrkev pomocí škrabky naškrábáme na tenké plátky nebo kolečka.
  2. Nakrájenou zeleninu dáme do větší mísy.
  3. Najemno nastrouháme do mísy jablíčka (bez slupky).
  4. Přidáme prolisovaný česnek, nastrouhaný zázvor, sůl, chilli, papriku, tamari, případně i kari pastu.
  5. Vše pomocí čistých rukou pořádně promačkáme a promasírujeme minimálně 5 minut tak, aby zelenina pustila hodně šťávy.
  6. Zeleninu napěchujeme do čisté sklenice a pořádně stlačíme rukou každou vrstvu.
  7. Na zeleninu přiložíme omytý list zelí a rukou stlačíme, aby byl list ponořený pod tekutinou.
  8. Menší sklenici, která se vejde do té větší s kimchi, naplníme až povrch studenou vodou a zavřeme víčkem. Tuto menší sklenici vložíme do té větší a stlačíme, aby stoupla v kimchi tekutina.
  9. Celou velkou sklenici s kimchi obejmeme klasickou gumičkou a celou sklenici podložíme talířkem.
  10. Kimchi necháme 3-5 dní kvasit, pak ochutnáme a pokud je kimchi hotové, přendáme ho do lednice.

Fotopostup

ZELÍ NAKRÁJÍME NA KOSTKY
MRKEV POMOCÍ ŠKRABKY NAKROUHÁME
PÓREK NAKRÁJÍME NA KOLEČKA
ŘEDKEV POMOCÍ ŠKRABKY NAKROUHÁME
NASTROUHÁME ZÁZVOR A ČESNEK A PŘIDÁME K ZELENINĚ
NASTROUHÁME JABLÍČKA A PŘIDÁME OCHUCOVADLA A KOŘENÍ
ZELENINU POŘÁDNĚ PROMAČKÁME, ABY PUSTILA ŠŤÁVU
HOTOVÁ PROMASÍROVANÁ ZELENINA MÁ PLNO ŠŤÁVY
ZELENINU NATLAČÍME DO SKLENICE
NATLAČENÁ ZELENINA VE SKLENICI
NAHORU POLOŽÍME LIST ZELÍ A PŘITLAČÍME, ABY BYL PONOŘENÝ
NA LIST DÁME MENŠÍ SKLENICI NAPLNĚNOU VODOU A ZAGUMIČKUJEME

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

40 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Kateřina
2. 11. 2024

Zkouším kimchi podle tohoto receptu, ale přijde mi, že je to taková jablečná kaše. Moc vody nahoru nad ten list nejde. Je to i tak OK? Jak dlouho se to bude “dělat”? Děkuji! :-)

Kateřina
8. 6. 2023

Kimchi jsem si kupovala, už nemusím :), vyzkoušeno přesně podle receptu, povedlo se a je to skvělý! 😘

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Tradiční korejské kimchi – recept přímo z korejské rodiny

Luxusní tradiční kimči, které jsem se naučila přímo z korejské rodiny. V Koreji se recepty na kimchi předávají z generace na generaci a každá rodina má ten...
23
8

Pikantní kvašené cuketové řezy

Křehké a lahodné rychle naložené cukety. Alternativa kvašených okurek, která se skvěle hodí ke každému jídlu jako bohatý zdroj enzymů, vitamínů a minerálů ...

Ředkvičky naložené v nálevu s ume octem

Vodní pickles s ume octem je velmi jednoduché a velmi chutné. Skvěle se hodí pro případ, že vám vyroste mnoho ředkviček najednou a nestíháte je konzumovat....

Naše nejoblíbenější pickles

Milujeme kvašenou zeleninu. Je chutná a plná vitamínů a laktobacilů, kteří se postarají o náš zdravý střevní mikrobiom. Stačí nastrouhat, naložit do skleni...

Nakládané ředkvičky (pickles)

Nakládané ředkvičky jsou rychlým a skvělým slaným kondimentem, který chuťově i barevně oživí každý oběd nebo večeři.

Sázavská kimchi pasta

Nemáte ingredience na klasickou kimči pastu? Sáhněte po tom, co máte doma! Upravili jsme klasické recepty na kalifornskou kimči pastu a vznikla naše vlastn...