- nudle na Japchae (viz praktické)
- sezamový olej
- tamari
- sezamová semínka
- pepř
- žampiony
- cibule
- sušené shiitake houby
- česnek
- čerstvý listový špenát
- jarní cibulka
- rýžový sirup
- mrkev
- pepř
Na cizrnovou omeletu:
- 60 g cizrnové mouky
- 115 g vody
- sůl
- 10 g oleje
- špetka kurkumy
- sůl
Na kondiment:
Co takhle recept na štíhlejší já? Dárkový poukaz na kurzy zdravého vaření - jediný dárek, po kterém váha jde dolů a nálada nahoru!
Prohlédnout
- 2 polévkové lžíce tamari
- 1 stroužek česneku (prolisovaný)
- pepř
- 1 lžíce sezamového oleje
- 1 lžička rýžového sirupu
Jak připravit korejské nudle Japchae jinak
- Do mixéru dejte cizrnovou mouku a vodu. Promixujte. Nechte několik hodin odpočinout. Klidně i přes noc. Poté přidejte sůl, kurkumu a olej a na rozpálené pánvi, vymazané olejem, opečte z obou stran omelety, které poté nakrájejte na nudličky.
- Namočte shiitake. Po hodině je orestujte na pánvi. Podlijte je trochou vody a tamari a duste dokud nezměknou.
- Zeleninu nakrájejte na nudličky a dejte do misek.
- Špenát očistěte, blanšírujte ve vroucí vodě a ihned ochlaďte pod studenou vodou, vyždímejte a nakrájejte.
- Připravte si velkou mísu, ve které budete podávat Japchae.
- Hotový špenát dejte do mísy, ochuťte sezamovým olejem a pokapejte tamari. Prsty promíchejte.
- Sezamová semínka opražte a nechte je stranou.
- Zeleninu osmahněte. Odděleně. Každou zvlášť a pouze krátce. Nesmíte jí rozvařit.
- Každou porci zeleniny vložte do velké mísy.
- Kondiment připravte tak, že všechny ingredience na něj určené dobře promícháte.
- Nudle vložte do vroucí vody, přikryjte poklicí a vařte 1 minutu. Poté je promíchejte aby se neslepily. Pokračujte ve vaření dalších 5 minut, dokud nebudou nudle měkké a gumové.
- Po uvaření okamžitě nudle propláchněte studenou vodou, vložte je do mísy a ochuťte trochou tamari a sezamovým olejem.
- Nyní přidejte kondiment, všechno promíchejte, velmi štědře posypte čerstvě mletým pepřem, dobře promíchejte rukama, nakrájejte nudle nůžkami a podávejte posypané opraženými sezamovými semínky.
Praktické
- Tento recept, je delší na přípravu. Nejvíce času nám zabere příprava a krájení zeleniny, kondimentu a omelety. Poté už bude stačit jedna jediná pánev.
- Nešetřete na pepři, po promíchání ochutnejte a pokud něco chybí, dolaďte to dle vaší chuti.
- Veškeré ingredience a jejich množství přizpůsobte počtu strávníků.
- Na Japchae se používají skleněné nudle ze sladkých brambor, které seženete v obchodech se zdravou výživou nebo na internetu. Doba vaření nudlí se může lišit dle výrobce. Čtěte návod.
- Tento recept je vhodný na párty a oslavy, kdy se sejde více lidí.
- Luštěninové mouky používáme jen výjimečně a jen pokud jsme zdraví. Nejsou vhodné pro běžnou konzumaci a ani nemohou nahradit plnohodnotně vařenou luštěninu.
- Pro verzi bez sóji použijte pohankovou nebo hrachovou tamari namísto sójové.
Obměna
- Nudle můžete obměnit i za jiné, ovšem konzistence nudlí na Japchae je opravdu jedinečná, gumová, zajímavá.
Děti
- Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej a sůl a vynecháme pepř.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Buďte první, kdo napíše komentář