Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Těstoviny

Korejské Japchae jinak

Uvařeno
bez lepku
bez cukru
bez vajec

Korejský pokrm Japchae je míchaná zelenina se skleněnými nudlemi ze sladkých brambor a v původní verzi také s masem. Vyzkoušejte tuto zdravější veganskou variantu a uvidíte, že času stráveného přípravou nebudete litovat. Toto jídlo se skvěle hodí i jako netradiční pohoštění pro vaše hosty.

Ingredience
  • nudle na Japchae (viz praktické)
  • sezamový olej
  • tamari
  • sezamová semínka
  • pepř
  • žampiony
  • cibule
  • sušené shiitake houby
  • česnek
  • čerstvý listový špenát
  • jarní cibulka
  • rýžový sirup
  • mrkev
  • pepř
Na cizrnovou omeletu:
  • 60 g cizrnové mouky
  • 115 g vody
  • sůl
  • 10 g oleje
  • špetka kurkumy
  • sůl
Na kondiment:
  • 2 polévkové lžíce tamari
  • 1 stroužek česneku (prolisovaný)
  • pepř
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 1 lžička rýžového sirupu

Svoje četné zdravotní problémy jsem se snažila řešit pomocí lékařů, léčitelů i “zázračných” preparátů, al...

Jak připravit korejské nudle Japchae jinak

  1. Do mixéru dejte cizrnovou mouku a vodu. Promixujte. Nechte několik hodin odpočinout. Klidně i přes noc. Poté přidejte sůl, kurkumu a olej a na rozpálené pánvi, vymazané olejem, opečte z obou stran omelety, které poté nakrájejte na nudličky.
  2. Namočte shiitake. Po hodině je orestujte na pánvi. Podlijte je trochou vody a tamari a duste dokud nezměknou.
  3. Zeleninu nakrájejte na nudličky a dejte do misek.
  4. Špenát očistěte, blanšírujte ve vroucí vodě a ihned ochlaďte pod studenou vodou, vyždímejte a nakrájejte.
  5. Připravte si velkou mísu, ve které budete podávat Japchae.
  6. Hotový špenát dejte do mísy, ochuťte sezamovým olejem a pokapejte tamari. Prsty promíchejte.
  7. Sezamová semínka opražte a nechte je stranou.
  8. Zeleninu osmahněte. Odděleně. Každou zvlášť a pouze krátce. Nesmíte jí rozvařit.
  9. Každou porci zeleniny vložte do velké mísy.
  10. Kondiment připravte tak, že všechny ingredience na něj určené dobře promícháte.
  11. Nudle vložte do vroucí vody, přikryjte poklicí a vařte 1 minutu. Poté je promíchejte aby se neslepily. Pokračujte ve vaření dalších 5 minut, dokud nebudou nudle měkké a gumové.
  12. Po uvaření okamžitě nudle propláchněte studenou vodou, vložte je do mísy a ochuťte trochou tamari a sezamovým olejem.
  13. Nyní přidejte kondiment, všechno promíchejte, velmi štědře posypte čerstvě mletým pepřem, dobře promíchejte rukama, nakrájejte nudle nůžkami a podávejte posypané opraženými sezamovými semínky.

Praktické

  • Tento recept, je delší na přípravu. Nejvíce času nám zabere příprava a krájení zeleniny, kondimentu a omelety. Poté už bude stačit jedna jediná pánev.
  • Nešetřete na pepři, po promíchání ochutnejte a pokud něco chybí, dolaďte to dle vaší chuti.
  • Veškeré ingredience a jejich množství přizpůsobte počtu strávníků.
  • Na Japchae se používají skleněné nudle ze sladkých brambor, které seženete v obchodech se zdravou výživou nebo na internetu. Doba vaření nudlí se může lišit dle výrobce. Čtěte návod.
  • Tento recept je vhodný na párty a oslavy, kdy se sejde více lidí.
  • Luštěninové mouky používáme jen výjimečně a jen pokud jsme zdraví. Nejsou vhodné pro běžnou konzumaci a ani nemohou nahradit plnohodnotně vařenou luštěninu.
  • Pro verzi bez sóji použijte pohankovou nebo hrachovou tamari namísto sójové.

Obměna

  • Nudle můžete obměnit i za jiné, ovšem konzistence nudlí na Japchae je opravdu jedinečná, gumová, zajímavá.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej a sůl a vynecháme pepř.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

27 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Sečuánská miska

Pikantní a velice voňavé, lehké asijské jídlo, ve kterém využijeme letní zeleninu.

Květák s cizrnou v lepivé omáčce

Pro milovníky koření, indické kuchyně a improvizovaných receptů. Nelekejte se ingrediencí, snažte se nic nevynechat, právě koření dává obyčejnému jídlu tu ...

Dan Dan noodles jinak

Dan Dan Noodles jsou jedním z nejznámějších pouličních jídel v Sečuanu. Vyzkoušejte ho ve zdravější veganské verzi. Pokud se budete držet receptu, úspěch u...

Veganský Dolsot Bibimbap (fotopostup)

Veganský Dolsot Bibimbap je jídlo inspirované tradičním korejským receptem. Pikantní jídlo připravované ve speciálním hrnci dolsot, který však pro přípravu...
16
2

Oi-muchim – marinovaná okurka

Léto je tady a s ním i okurky, proto přináším malý nápad, jak trochu jinak použít okurku v kuchyni. Recept pro milovníky korejské tradiční kuchyně.

Tofu s hatcho miso omáčkou

Výborné pikantní, kořeněné jídlo s jednoduše upraveným tofu, které krásně doladí pokrm a jde skvěle dohromady s chuťově výraznou omáčkou.