Domů > Zdravé recepty > Kondimenty

Korejské Kimchi vegan

Uvařeno
bez lepku

Na kimchi je na webech spousta receptů, já jsem si přizpůsobila tento z jedné korejské kuchařky a poveganštila jsem si ho. Kimchi už dělám tímto způsobem, protože je opravdu vynikající. A dělám ho hodně, protože kimchi v lednici vydrží, dokud ho nesníte.

Ingredience
  • 3 kg čínského zelí
  • 2 mrkve
  • 400 g daikonu
  • 1 svazek čerstvé jarní cibulky
  • 200 g pórku
  • 80 g gochugaru 
  • asi 150 g hrubé celozrnné mořské soli
  • 30 g sladidla
  • 400 g vody
  • 60 g rýžové mouky
  • 1 velká cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 40 g čerstvého zázvoru
  • 120 g tamari

Protože máme v rodině sklony k obezitě, zkoušela jsem různé diety, ale s nevalným výsledkem. Díky Jíme Jinak jsem se ...

Jak připravit korejské kimchi

  1. Omyjte a nakrájejte čínské zelí na menší kousky. Naplňte dřez studenou vodou a zelí opláchněte. Na závěr přidejte sůl a nechte v chladných měsících cca 6 hodin namáčet. Zelí občas promíchejte rukama, ale nemačkejte.
  2. Zelí je připravené, když se žebra snadno povolí a dají se ohýbat, zelí opatrně omyjte a dejte stranou okapat.
  3. Nyní si připravte rýžový krém. V hrnci smíchejte 400 g vody s rýžovou moukou a sladidlem a vařte asi 5 minut.
  4. Nakrájejte daikon a mrkev na tyčinky. Zeleninu dejte do velké mísy.
  5. Přidejte cibulku nakrájenou na kousky i se zelenou částí. 
  6. Česnek, zázvor, gochugaru, pórek, tamari a cibuli vložte do mixéru a rozmixujte najemno, mělo by to být téměř krémové.
  7. Nyní přidejte rýžový krém a znovu vše rozmixujte.
  8. Do mísy se zeleninou přidejte okapané zelí a namixovanou směs. Poté opatrně a rukama vše velmi dobře promíchejte.
  9. Nyní vložte kimchi do skleněných nebo kameninových nádob a nechte asi 3 dny kvasit při pokojové teplotě. Když kimchi začne dělat bublinky, nalijte do menších sklenic nebo nádob a dejte pevně uzavřené do lednice.
  10. Kimchi postupem času pomalu kvasí i v lednici a den ode dne je čím dál tím lepší, kyselejší a chutnější.

Praktické

  • Proč to dělat doma, dá se i koupit .. jistě, ale není to to samé. Jednou z výhod domácího kimchi je, že můžete ovládat chuť tím, že zkontrolujete přísady, které do něj jdou. Když si ho připravíte doma, můžete také použít ingredience, které splňují vaše dietní potřeby (např. veganské kimchi), jako je to, které jsem vyrobila já.
  • Existuje asi 200 variací kimchi toto je moje verze, veganská, ale podle klasického korejského receptu.

Obměna

  • Nemůžeme nahradit papričku gochugaru. Má zvláštní chuť a není pikantní jako naše místní papričky. Přesto jsem dala méně gochugaru než podle tradičního receptu.
  • Nevynechte ani ten rýžový krém, který je opravdu důležitý a uvidíte, že vás nezklame.
  • Používejte pouze mořskou sůl, ne tu s jodem.

Děti

  • Tato verze je hodně pikantní a vhodná tedy spíše pro větší děti.

PS: Zkoušíte recepty? Co se do toho pustit pořádně?

Co si 8 týdnů vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o vás 8 týdnů pečovat a podporovat vás na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky pro detox.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

9 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

nowakovski
1. 9. 2024

Pardon, ale tenhle recept je nesmysl. Netuším, kde jste to sebrali, ale:
1) do kimchi nepatří sladidlo, není vůbec třeba, mléčné kvašení probíhá díky reakci soli, jako potrava pro kvasinky stačí bohatě sladká mrkev a mouka.
2) sladidlo, pokud nemyslíme cukr ale skutečně umělé sladidlo, se nikdy nevaří! Vařením hořkne, takže celé jídlo pak můžete vyhodit.
3) rýžovou mouku vůbec nevaříme, dává se tam trocha jen kvůli zrychlení kvašení, ale není nutná tepelná úprava, jde o opakovaný omyl, způsobený špatným překladem
4) jodovaná sůl nevadí, je to další nesmyslný mýtus, který kdysi někdo napsal a nemá žádné opodstatnění – sůl kvasí stejně, i když obsahuje jod

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Bob po indicku

Jestli se v Indii používá bob, to opravdu nevím, ale záleží na tom velmi málo. Koření dokáže zázraky s jakoukoli přísadou a tak tato byla volba jasná. Po s...

Kongnamul Muchim pikantní verze

Tento rychlý recept můžete využít v kuchyni jak je libo. Jako přílohu nebo jako salát. Zkuste třeba s tofu a nudle k tomu.

Sushi placičky

Tyto pikantní pečené rýžové placičky svou chutí připomínají sushi. V kuchyni je třeba si hrát, jinak by to vaření nebyla taková zábava. Tak pojďte vybočit ...

Korejský Goguma bap

Jednoduchý a přitom lahodný recept inspirovaný korejskou kuchyní. Vyzkoušejte a uvidíte, že díky vynikající zálivce i obyčejná rýže s batátem bude mít neuv...

Korejský salát Pa Muchim

Pikantní korejský salát z čerstvé jarní cibulky Pa Muchim. Rychlé, bezlepkové, čerstvé a jednoduché na přípravu. 

Květák Manchurian gobi

Opravdu pikantní indo-čínský recept, jehož pálivost si samozřejmě můžete doladit sami podle své chuti. Ideální zahřívací jídlo pro chladné dny.