Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

Korejské letní jjigae

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
sezóna léto

Pro milovníky korejské kuchyně, pikantního jídla a polévek, další korejské Jjigae, které stojí za to vyzkoušet.

Ingredience
1 porce
  • tofu
  • 1 malá mrkev
  • kousek cibule
  • kousek papriky
  • česnek
  • řasa dulse
  • řasa wakame
  • 500 g vody přibližně
  • 1 malá cuketa
  • 1 lžíce tamari 
  • 1 lžička rýžového sirupu
  • sůl
  • 1 lžička gochujangu
  • sezamový olej

Jak připravit korejské jjigae s letní zeleninou

  1. Do dolsotu nebo jiného hrnce dejte olej, nakrájenou cibuli a osmahněte.
  2. Když cibule zesklovatí přidejte česnek, cuketu, papriku, mrkev a znovu lehce osmahněte.
  3. Zalijte vodou, přidejte řasy, osolte, přidejte gochujang, tamari a rýžový sirup, pořádně promíchejte, přikryjte poklicí a vařte dokud zelenina nezměkne. Ovšem nerozvařte jí.
  4. Když je zelenina uvařená, přidejte tofu a vařte další 4 minuty.
  5. Podávejte v dolsotu nebo v hlubokých miskách třeba na ramen.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Množství surovin a vody přizpůsobte počtu strávníků.
  • Kamenný hrnec dolsot, který vám umožní vařit  nejen bibimbap  se hodí na různé recepty asijské kuchyně. Dolsot navíc udrží jídlo horké a na stole vypadá opravdu dobře, ale můžete použít například jakýkoli litinový hrnec a misky na servírování.
  • Na stránkách Jíme Jinak najdete i recept na další korejské Jjigae – ovšem to je vhodné pro zimní sezonu. Recept zde.
  • Podávejte s rýží.
  • Pro verzi bez sóji použijte pohankovou, hrachovou nebo cizrnovou tamari namísto sójové.

Obměna

  • Jakákoliv letní zelenina.
  • Pokud budete kupovat pastu gochujang, čtěte složení. Moje je bezlepková,veganská, ale ne všechny jsou takové.

Děti

  • Pikantní jídlo nevhodné pro děti.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

33 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mila Beata
14. 11. 2024

Mnam ♥️

Díky za recept. V textu se píše o bezlepkové, veganské pastě gochujang – je možné prosím uvést konkrétní produkt? Díky

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Cuketové nudle v pikantní omáčce

Jednoduchý a pikantní recept z přerostlé cukety, která se na tento účel hodí perfektně.

Zelený energetický krém

Netradiční polévka nebo omáčka z hrášku. Matcha, citrón a kokosové mléko zaručí zvláštní chuť, která věřím, že nezklame.
11
9

Korejské Jjigae

Tradiční korejský recept přepracovaný na vegan verzi. Velmi chutné jídlo plné vůní, které zahřeje šedé a chladné dny.

Korejský Goguma bap

Jednoduchý a přitom lahodný recept inspirovaný korejskou kuchyní. Vyzkoušejte a uvidíte, že díky vynikající zálivce i obyčejná rýže s batátem bude mít neuv...

Cizrnové Marry Me

Původ receptu, toho originálního Marry Me, není znám. Pravděpodobně se zrodil v USA a měl obrovský úspěch. Recept dělá čest svému jménu. Je tak dobrý, že k...

Letní nudle s bambusovými výhonky

Rychlý a chutný recept pro horké dny, podávaný za studena. Nudle se zeleninou a bambusovými výhonky, bezlepkové a veganské.