Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

Korejské letní jjigae

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
sezóna léto

Pro milovníky korejské kuchyně, pikantního jídla a polévek, další korejské Jjigae, které stojí za to vyzkoušet.

Ingredience
1 porce
  • tofu
  • 1 malá mrkev
  • kousek cibule
  • kousek papriky
  • česnek
  • řasa dulse
  • řasa wakame
  • 500 g vody přibližně
  • 1 malá cuketa
  • 1 lžíce tamari 
  • 1 lžička rýžového sirupu
  • sůl
  • 1 lžička gochujangu
  • sezamový olej

Do kurzu jsme se přihlásili společně motivováni touhou zlepšit si svoje zdraví a postavu a nyní bychom se s vámi rádi...

Jak připravit korejské jjigae s letní zeleninou

  1. Do dolsotu nebo jiného hrnce dejte olej, nakrájenou cibuli a osmahněte.
  2. Když cibule zesklovatí přidejte česnek, cuketu, papriku, mrkev a znovu lehce osmahněte.
  3. Zalijte vodou, přidejte řasy, osolte, přidejte gochujang, tamari a rýžový sirup, pořádně promíchejte, přikryjte poklicí a vařte dokud zelenina nezměkne. Ovšem nerozvařte jí.
  4. Když je zelenina uvařená, přidejte tofu a vařte další 4 minuty.
  5. Podávejte v dolsotu nebo v hlubokých miskách třeba na ramen.

Praktické

  • Množství surovin a vody přizpůsobte počtu strávníků.
  • Kamenný hrnec dolsot, který vám umožní vařit  nejen bibimbap  se hodí na různé recepty asijské kuchyně. Dolsot navíc udrží jídlo horké a na stole vypadá opravdu dobře, ale můžete použít například jakýkoli litinový hrnec a misky na servírování.
  • Na stránkách Jíme Jinak najdete i recept na další korejské Jjigae – ovšem to je vhodné pro zimní sezonu. Recept zde.
  • Podávejte s rýží.
  • Pro verzi bez sóji použijte pohankovou, hrachovou nebo cizrnovou tamari namísto sójové.

Obměna

  • Jakákoliv letní zelenina.
  • Pokud budete kupovat pastu gochujang, čtěte složení. Moje je bezlepková,veganská, ale ne všechny jsou takové.

Děti

  • Pikantní jídlo nevhodné pro děti.

PS: Zkoušíte recepty? Co se do toho pustit pořádně?

Co si 8 týdnů vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o vás 8 týdnů pečovat a podporovat vás na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky pro detox.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

32 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Díky za recept. V textu se píše o bezlepkové, veganské pastě gochujang – je možné prosím uvést konkrétní produkt? Díky

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Korejský Goguma bap

Jednoduchý a přitom lahodný recept inspirovaný korejskou kuchyní. Vyzkoušejte a uvidíte, že díky vynikající zálivce i obyčejná rýže s batátem bude mít neuv...

Zelený energetický krém

Netradiční polévka nebo omáčka z hrášku. Matcha, citrón a kokosové mléko zaručí zvláštní chuť, která věřím, že nezklame.

Ostro kyselá pikantní polévka

Vydatná pikantní polévka vonící kořením, ve které se příjemně snoubí kyselá a ostrá chuť.

Veganská libyjská Shorba

Tentokrát jsem se nechala inspirovat libyjskou shorbou, moje verze je ovšem oproti originálním receptu veganská. Příprava je velice jednoduchá a nezabere v...

Řecká Gemista (plněná zelenina)

V tomto původně řeckém receptu je možné zužitkovat letní úrodu zeleniny. Název receptu gemista znamená v překladu z řečtiny plněný. Pro chuťovou autenticit...

Žluté rizoto

Cuketová sezóna je v plném proudu a na zahradě jako každé léto nesmí chybět ta krásně žlutá. Samozřejmě jí můžete nahradit jakoukoliv jinou cuketou.