- 10 velkých bezových květenství včetně stonku
- 1 hrnek vody
- 1 hrnek hrašky (lze nahradit jinou moukou)
- špetka soli
- olej podle potřeby
Jak připravit tempuru z bezinek
- Pokud nemusíme, květy neoplachujeme, abychom zbytečně nesmývali vůni.
- Pokud omýváme, tak jen opatrně opláchneme studenou vodou, aby nám neopadaly, a necháme okapat.
- V misce rozmícháme hrašku s potřebným množstvím vody tak, aby vzniklo těstíčko jako na palačinky.
- Ve vyšším hrnci nebo woku rozpálíme olej.
- Do rozpáleného oleje vkládáme květy namočené do těstíčka – držíme za stonek, abychom se nespálili.
- Osmažíme dozlatova a necháme na ubrousku okapat.
- Podáváme horké.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Květenství se při ponoření do těstíčka slepí a není tak objemné.
- Čím řidší těstíčko uděláme, tím lépe se květ obaluje a tím spíše budeme mít znát ve výsledném smaženém pokrmu texturu květenství.
- Čím hustější těstíčko bude, tím hůř se bude obalovat, ale zase bude kosmatice objemnější a sytější.
- Dáváme je na talíř místo karbanátků, kombinujeme je s obilím, luštěninami a zeleninou. Nepřeháníme to s množstvím – je léto a smažené jídlo zbytečně zatěžuje náš organismus.
- Pokud je vrstva oleje dost vysoká, osmaží se celý květy a nemusíme otáčet. Pokud nemáme tolik oleje, osmažíme z jedné strany, odstřihneme stonek a otočíme.
- Luštěninové mouky, tedy i hrašku, používáme jen výjimečně a jen pokud jsme zdraví. Nejsou vhodné pro běžnou konzumaci a ani nemohou nahradit plnohodnotně vařenou luštěninu.
Obměna
- Můžeme je udělat na sladko – po osmažení posypat skořicí a přelít sladem či sirupem.
- Místo hrašky můžete použít i hrachovou nebo cizrnovou mouku, případně pohankovou či jinou obilnou mouku.
Děti
- Kosmatice dáváme dětem až od 1,5 roku.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Krásně mi kvete, ale pochutnávají si také mšice.. S těmi se mi do toho bohužel nechce :-((
Za mě super recept