Brutnák a zdravotní účinky
Brutnák užívaný jako bylina snižuje horečku, působí proti infekcím horních cest dýchacích, snižuje krevní tlak, posiluje srdeční činnost a podporuje vylučování moči. Používá se také ke zmírnění kožních zánětů a hojení ran, popálenin nebo boláků.
Čerstvé listy brutnáku obsahují řadu účinných látek, jako je vitamin C, slizy, saponiny, třísloviny nebo minerální látky.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Pozor by si na brutnák měli dát lidé s onemocněním jater. I zdraví jedinci by si měli v rámci léčby brutnákem dopřát přestávky asi ve stejné délce, jako je délka užívání.
Brutnák a způsoby použití
Čaj: 1 polévkovou lžíci natě sušeného brutnáku nebo 1 čajovou lžičku květu přelijeme 250 ml vroucí vody, pijeme jen 1 šálek denně, maximální doba se udává 3–4 týdny.
Šťáva: používá se k detoxikaci, proti depresím a ke snížení krevního tlaku. Snižuje také obsah cholesterolu v krvi a glykémii u diabetiků a spalováním tuků pomáhá při redukci tělesné hmotnosti.
Obklady: nálev pro zevní použití připravíme tak, že do 1/2 l vroucí vody vhodíme hrst sušené nati brutnáku a necháme 15 minut vyluhovat. Scedíme a počkáme, až bude nálev vlažný, namočíme do něj gázu a obklad přikládáme na místa postižená některým z výše zmíněných problémů.
Tonikum: čerstvou nať rozmačkáme v třecí misce, případně šetrně rozmixujeme. Šťávu, kterou získáme, použijeme jako tonikum k čištění pleti.
Olej: lisuje se ze semínek brutnáku lékařského (dá se připravit i umletím semen v kávovém mlýnku nebo rozmixováním v mixéru) – hojí ekzémy, akné, vyrážky a léčí záněty střev, kloubů nebo horních cest dýchacích. Užívat by se měla 1/4 čajové lžičky 3 × denně.
Čerstvý brutnák v kuchyni
Nasládlými blankytnými květy nádherného tvaru můžete zdobit dezerty, jako jsou různé krémy, agary, pudinky, palačinky a lívance, moučníky nebo zkrátka jakékoliv jiné dezerty, kterým chcete dodat špetku výjimečnosti a nezapomenutelnosti. Rozhodně se ale nemusíte omezovat jen na sladké pokrmy, květy brutnáku se budou skvěle vyjímat i na těch slaných.
Svoje místo v kuchyni mají vedle květů určitě i mladé lístky brutnáku. Možná trochu klamou svým chlupatým tělem, ale ve skutečnosti chutnají a voní svěže a po okurkách. Využití je široké, pro rozproudění fantazie nahazujeme pár tipů kam s nimi:
- Do salátu! Máte svůj oblíbený? Přihoďte najemno nasekaný brutnák a sledujte, co to udělá s chutí.
- Do kvašené zeleniny – dodáte jí nevšední nádech i chuť a ještě bude obohacená o cenné výživové látky.
- Na hotový pokrm, kde udělá estetickou službu a dodá živiny. Jednoduše nasekejte lístky na libovolně velké kusy a posypejte jimi naservírovanou porci.
- Do osvěžující omáčky (dipu): Nasekejte brutnák, přidejte podle chuti nasekanou petržel, pažitku, kerblík, řeřichu nebo třeba meduňku a bylinky zamíchejte do rostlinného jogurtu, osolte, opepřete, okyselte (citronovou šťávou nebo octem), případně přidejte oblíbené koření. Na světě je skvělý doplněk ke grilované nebo pečené zelenině nebo jakémukoliv jinému pokrmu, který chcete osvěžit nebo obměnit.
- Do špenátu! Brutnák snese i tepelnou úpravu a je tak lahodný, že si můžete „špenát“ připravit jen a pouze z jeho listů (stejně jako jste zvyklí dělat klasický špenát), je to skutečná lahůdka.
- Do krémové polévky! Přidejte tuhle zdravím nabitou bombu třeba do špenátové polévky.
- Do smoothie nebo odšťavňovače! Pozor ale na množství.
- Do pomazánky! Zkuste s brutnákem oživit některou z vašich oblíbených nebo načerpejte inspiraci na ty nejlepší pomazánky tady.
Mrkněte i na další jedlé květy a nechte se inspirovat, jak s nimi v kuchyni nadělat velkou parádu.
Jak poznat a pěstovat brutnák
Přehlédnete ho jen těžko – je to až metr vysoká (a podobně široká) rostlina s nádhernými (nejčastěji) blankytně modrými hvězdicovými květy. Planě roste v dnešní době spíš v jižní Evropě, odkud pochází. Pokud máte možnost, určitě si zkuste brutnák vypěstovat – dá se to provést i v květináči, má dobrou klíčivost a roste téměř v jakékoliv půdě, nejlépe se mu daří v propustné půdě na slunném stanovišti. Takových 5 rostlin vám bude dávat dostatek zelených listů po celé léto. Vyséváme ho na jaře rovnou na konečné stanoviště do hloubky 1 cm.
Kdy a jak sbírat a sušit brutnák
Brutnák roste hodně rychle, zhruba 8 týdnů po výsevu už můžete sklízet první mladé lístky. Na květy brutnáku si počkáme zhruba do června, kvete přibližně do září. Ideální je zpracovat vše čerstvé, protože brutnák je na sušení dost náročný – při vyšší teplotě nebo nedostatečném větrání snadno zčerná. K sušení se používá nať před rozkvětem a je třeba rozprostřít rostlinu pečlivě pouze do jedné vrstvy a sušit ve stínu. Pokud použijete umělé teplo, nemělo by přesáhnout 40 °C.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Dobré ráno, právě si jdu ven natrhat čerstvé lístky brutnáku do špenátu na přípravu oběda a květy na ranní kaši a dětem do čaje. Brutnák mám na zahradě střídavě na 3 místech a na konci léta vysemení sám, vedle vyrostou mladé rostlinky a teď v listopadu jsou z něj krásné silné rostliny, které bohatě kvetou. Kamarádce od Ostravy vysemeňuje tahle rostlinka také stejně a pokud je chladněji, daří se jí lépe. Krásný den všem:)