Domů > Jak začít > Základní suroviny > Divoká zelenina, byliny, čaje

Kozí brada fialová – zeleninová ústřice

Tato bylina kvete krásnými fialovými květy, výborně chutná, navíc je to léčivka. Konzumovat se dají všechny její části a to kořen, list i květ. Chutí připomíná ústřice, proto se jí říká zeleninová ústřice.

Původ

Pochází z jihovýchodní Evropy a Afriky, na zahrádkách se objevovala již v 16. století. Kozí bradu v minulém století téměř vytlačil černý kořen, což je škoda. V současnosti se kořen pěstuje ve Francii, Německu, Itálii a Rusku. Její semínka jsou u nás k dostání ve specializovaných prodejnách, můžete si ji klidně vypěstovat.

Věděli jste, že:
libanonském léčitelství se kozí brada využívá k léčbě rakoviny a dysfunkci jater.

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Co obsahuje

Kozí brada obsahuje polyfenoly, esenciální mastné kyseliny, vitamíny skupiny B a C. Je bohatá na minerály jako vápník, hořčík, draslík, železo, mangan, fosfor, zinek a sodík.

Účinky kozí brady

  • jaterní a žlučníkové tonikum
  • léčba močových cest
  • protirakovinné účinky
  • protizánětlivé účinky
  • léčba aterosklerózy a vysokého krevního tlaku

Studie

Dle zahraniční studie, která zkoumala léčivé účinky kozí brady na nemocných i zdravých potkanech, bylo zjištěno, že má silné antioxidační účinky. 

Využití kozí brady

Kořen se velmi podobá černému kořenu, využití je stejné. Syrový nastrouhaný kořen se hodí do salátů, můžete ho dusit na oleji nebo vařit. Listy se připravují jako špenát, anebo se konzumují syrové. Jedlý květ použijte jako ozdobu vašich salátu a pokrmů. Při loupání kořene teče latexové mléko, což ztěžuje jeho loupání, proto je praktičtější ho vydrbat kartáčkem na zeleninu a neloupat.

Jak ji pěstovat a sklízet

Kozí brada je dvouletá rostlina, kořeny se sbírají v prvním roce na podzim nebo druhý rok na jaře. Pro lepší chuť sklízíme po mrazech.
Podmínky pro pěstování jsou stejné jako u mrkve nebo pastináku. Vysít ji lze už na podzim. Nemá ráda suché a kamenité půdy. Přes zimu se dá skladovat ve sklepě. 

Já jsem semínka vysela na jaře a moc je nezalévala, takže se mi kozí bradu nepodařilo vypěstovat, pro úspěšné pěstování ji raději zalévejte, nemá ráda suchou půdu. Semínka jsem dostala od pána, který ji používá a konzumuje kořen, který suší a rozemletý přidává do smoothie. 

Zkuste to taky

Letos to zkouším znovu, dám vědět, jak se mi dařilo. Moc mě potěší, když se ozvete i vy, zda jste zkusili kozí bradu pěstovat.

 

Zdroj: 

https://www.hindawi.com/journals/ecam/2015/161720/
https://www.jeremybartlett.co.uk/2012/05/29/salsify-tragopogon-porrifolius/

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Jsem máma tří malých kluků, ráda se neustále vzdělávám a zkouším nové věci. Miluju zahradničení, vaření a pečení všeho dobrého a zdravého. Co můžu, to si sama vyrobím. Zajímám se o přírodní medicínu, sílu bylin a jejich využití v běžném životě.

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

já znám tu divokou žlutou. spásáme jí, když najdeme. o využití kořenů jsem nevěděla. zajímavý! díky za tip

Tak minulý týden mi zrovna přišla semínka, plánuji pěstovat příští rok, tak jsem zvědavá..:)

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

20
1

Smetanka lékařská aneb Pampeliška v akci

Smetanka lékařská je pro naše zdraví dokonale využitelná. Věděli jste, že každá její část se sbírá v jiném období?
17
3

Jitrocel na rány i do těla

Svěží pomocník na ranky a štípance, ale i chuťově zajímavá divoká zelenina plná prospěšných látek. Používáte jitrocel v kuchyni?
8
2

Zvonek řepka v kuchyni

Do české přírody doputoval ze Středomoří. Víte, že v 17. století se pěstoval pro jeho bílý masitý kořen, který má nasládlou chuť?
27
7

Lopuch větší

Je škoda, že se zapomíná na dříve běžně používané druhy zeleniny, které by nám jistě velmi prospěly nejen obsaženými látkami. Každá zelenina ve správném dá...
20
2

Slunečnice roční a její využití v kuchyni

Většina z nás si pochutnává na slunečnicových semenech, slunečnicovém máslu či používá olej. Málokdo už asi ví, že je rostlina jedlá celá, její květy, list...
36

Podzimní průvodce léčivými kořeny – díl I.

Nezapomeňte, že na podzim se dá stále sklízet a vyrábět mnoho léčivých přípravků, ale i dobrot. Jaké kořeny sbírat na podzim? A jak s nimi naložit? To vše ...