Domů > Zdravé recepty > Slané chuťovky

Křehké slané sušenky

Uvařeno
bez mléka
bez vajec

Potřebujete rychlé pohoštění pro návštěvu nebo něco na zakousnutí k oblíbené pomazánce? Upečte si tyto jednoduché sušenky z několika málo ingrediencí. Lahodí oku i chuťovým buňkám a jsou za chvíli připravené.

Ingredience
cca 20 ks

  • 50 g rostlinného másla
  • 1 hrnek celozrnné špaldové mouky
  • 1/4 -1/2 lžičky soli
  • 1 lžička prášku z červené řepy
  • 1-2 lžíce vody

Poslední dobou mi nebylo dobře. Dlouhé roky jsem se cítila velmi unavená, znuděná, bez nálady, bez energie, vystresov...

Jak připravit křehké sušenky z celozrnné mouky

  1. Do rozpuštěného másla zamícháme prášek z červené řepy, přidáme sůl a nakonec přisypeme mouku. Zpracováváme pomocí lžíce a dle potřeby můžeme přidat trochu vody tak, aby vzniklo hladké nelepivé těsto.
  2. Těsto necháme cca 15 minut odpočívat.
  3. Z těsta vyválíme placku vysokou asi 4 mm, propícháme vidličkou a vykrajujeme libovolné tvary. Sušenky pečeme v rozehřáté troubě na 170°C asi 12 minut.

Praktické

  • Těsto se dobře vyvaluje pomoučeným válečkem a je dobré jej vždy rozválet, otočit a tak postupovat, dokud nemáme požadovanou tloušťku.
  • Každá trouba peče jinak, proto sušenky ke konci pečení raději hlídejte.

Děti

  • Sušenky jsou vhodné pro děti od 2 let, ale pokud jsou již zvyklé na běžné pečivo či sušenky, můžete jim tuto zdravou alternativu nabídnout i dříve. Pro děti použijeme menší množství soli.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Vaření a pečení je mojí velkou vášní a rostlinná strava mi otevřela úplně jiné a nové rozměry. Ráda experimentuji, zkouším pro mě zatím neznámé ingredience a tvořím nové recepty. Díky Jíme Jinak jsem se naučila přemýšlet o tom, jak lépe poskládat talíř, také jsem vyřadila z jídelníčku některé suroviny a nikdy jsem se necítila tak dobře, jako nyní.

10 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Veronika
19. 11. 2024

Hmmm jsou takové bez chuti. Chtělo by to přidat nějaké koření, takhle je tam cítit jen mouka…

Vypadají skvěle, zítra musím vyzkoušet. 👌

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Slané ovesné sušenky

Slaná pochoutka, u které vám zaručuji, že brzo zmizí, proto si nedělejte hlavu s jejich skladováním. Jsou vhodné jako zdravá svačinka nebo jako pohoštění p...

Sušenky Ementál

Tyto sušenky mají s ementálem společné nejen ty díry, ale i sýrovou chuť, a to díky lahůdkovému droždí. Koření na posypání si klidně upravte podle chuti.

Celozrnné krekry s mákem

Máte chuť na nějaké slané křoupání? Připravte si tyto jednoduché krekry, kterými rozhodně neurazíte ani návštěvu.

Semínkové papíry

Tenké křupavé pečivo, které se výborně hodí na oslavy, na párty a nebo občas jako snack.

Sooji namak pare – indická chuťovka

Tento snack si dopřejeme opravdu jen výjimečně. Je výborný na oslavy, pro hosty a jako součást “zobacího talíře”. Často se podává jako občerstv...

Bezlepkové krekry s mákem a sezamem

Pokud chystáte pohoštění, pak jsu tyto krekry ideální volba. Jsou bez lepku a nezaberou příliš času. Skvěle se hodí jen tak samotné nebo i k různým dipům a...