- kus hlívy (cca 50 g)
- 1 tuřín (cca 250 g)
- 1 cibule
- 3/4 litru zeleninového vývaru/vody
- 1 lžička mletého římského kmínu
- 1 lžička kurkumy
- olej
- sůl
- jablečný ocet
- umeocet
- na ozdobení: jarní cibulka a pražená semínka
Jak připravit krémovou polévku z hlívy ústřičné
- Na oleji orestujeme cibuli s větší špetkou soli. Přidáme na kostky nakrájenou hlívu a tuřín, krátce orestujeme.
- Zalijeme vývarem/vodou, přidáme kmín a kurkumu, přivedeme k varu. Když vře, zeslabíme plamem a na mírném vaříme 10 minut. Píchneme vidličkou do tuřínu, zda je měkký.
- Polévku vypneme a rozmixujeme. Podle potřeby přidáme vývar, abychom dosáhli požadované konzistence.
- Pokud chceme okyselit, přidáme trošinku jablečného octa, pokud chceme slano-kyselou chuť, přidáme trošinku umeocta.
- Podáváme zdobené jarní cibulkou a praženými semínky.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- My jsme si dali polévku ve dvou, ale přidávali jsme si. Určitě by množství stačilo pro 3 běžné porce.
- Pokud by byla polévka příliš řídká, zavaříme do ní vločky.
- Česnek není nutné prolisovat, pokud máte výkonný mixér můžete do ní hodit celý stroužek.
- Pokud nemá česnek být v polévce příliš znát, tak jej krátce povařte v polévce, pak teprve mixujte.
- Pokud má být pořádně česneková, tak je potřeba přidat, ten jeden stroužek tam není téměř znát.
- Při potížích se žlučníkem nerestujeme základ, ale vaříme ve vývaru cibuli a hlívu, olej přidáme ke konci varu a jen trochu.
Obměna
- Polévka můžeme ještě více zjemnit (nebo na závěr ozdobit) rostlinnou smetanou.
- Místo hlívy můžeme dát žampiony.
- Můžeme vynechat česnek a vyměnit koření podle chuti nebo přidat oblíbené bylinky.
Děti
- Tento pokrm je vhodný pro děti od 1,5 roku, ale snížíme množství dochucovadel.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Asi jsem dala vic kurkumy 🫣😁
Evi vaše recepty mám stejně nejradši ❤️ a díky o zmínce o “nerestování ” cibule. Se svým žaludkem / žlučníkem jsem už pochopila 😉