- cca 1/2 dýně
- 1 cibule
- 1 lžíce oleje
- špetka soli
- koření: 1/3 lžičky rozmarýnu, 1/2 lžičky tymiánu, 1/2 lžičky oregána
- 1/2 litru vývaru/vody
- čerstvá petrželka
- umeocet
- na ozdobení: rostlinná smetana, pražená dýňová semínka, čerstvá bazalka
Jak připravit krémovou dýňovou polévku
- Dáme ohřát vývar a očistíme zeleninu.
- Cibuli i dýni pokrájíme na větší kostky.
- Na oleji orestujeme cibuli se špetkou soli.Po chvíli přidáme dýni, společně krátce restujeme.
- Zalijeme vývarem jen tolik, aby voda nepřesahovala zeleninu, přidáme koření a společně vaříme cca 15 minut do změknutí dýně. V mezičase nasekáme čerstvou petrželkovou nať na jemno.
- Do dýně píchneme vidličkou, když je měkoučká, vypneme polévku a rozmixujeme na jemný krém.
- Podle potřeby můžeme přidat vývar, pokud je polévka až příliš hustá.
- Na závěr vmícháme do polévky nasekanou petrželku a podle chuti přidáme umeocet, který krém přisolí a okyselí.
- Podávat můžeme sypané praženými dýňovými semínky, s čerstvou bazalkou a s pár kapkami rostlinné smetany.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Jamile začnete mixovat, polévka začne tmavnout díky zelené slupce.
- Vývar přidávejte podle potřeby – je snazší naředit příliš hustou polévku než zahušťovat řídkou.
- Dýni neloupeme, tato má extra silnou slupku, ani s o to nepokoušejte. Navíc ve slupce je spousta vitamínů a po rozmixování dodá polévce svoji barvu.
- Polévka je před přidáním octa velmi sladká, někdo to má rád, takže než dáte ocet, ochutnejte, možná nebude potřeba. Naopak, máte-li rádi kyselejší, můžete ještě přidat i trochu jablečného octa.
Obměna
- Dýni můžete použít i jinou, například zelené hokkaido či jiné zelené druhy. Skvělá polévka je i z oranžových druhů, těch už máme na webu za ty roky nepřeberné množství, můžete se inspirovat mnoha různými variantami polévek.
- Místo bylinek můžete do polévka dát zázvorovou šťávu nebo vylisovat dát česnek.
- Pokud chcete polévku smetanovou, zamíchejte do ní několik lžic rostlinné smetany.
Děti
- Polévka je vhodná pro děti od prvních příkrmů, do 1 roku nedáváme sůl, olej, koření a octy, potom jen velmi malinko. V plné verzi je vhodná pro děti od 1,5 roku s tím, že solíme jemně.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Mnam ♥️
Tak jsem si myslela, že tuhle dýni nemám šanci sehnat a oni ju mají na Scuku 😉 Hned jsem si ji dala do objednávky a jsem na ni moc zvědavá. Snad se skrz tu slupku nějak poperu s porcováním. 😉 Každopádně děkuji za recept a těším se na změnu od té oranžové 😉