Domů > Zdravé recepty > Polévky > Krémové

Krémová brokolicová polévka

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
sezóna jaro
sezóna léto
sezóna podzim
sezóna zima
děti od 1 a půl roku
děti od 2 let

Krémové polévky jsou oblíbené snad ve všech rodinách. Polévka z brokolice frčí i v restauracích. Protože nám taky chutná, děláme si doma zdravější veganskou verzi bez vajec, nezahušťujeme moukou a používáme rostlinnou smetanu.

Ingredience
na 4-6 porcí
  • 1 větší cibule
  • 1 petržel
  • menší brokolice
  • 2 lžíce oleje
  • sůl
  • zeleninový vývar, nebo horká voda asi 1 litr
  • miso pasta - nemusí být
  • sojová omáčka
  • umeocet nebo jablečný ocet
  • na dochucení rostlinná smetana (sojová, ovesná apod.), ale nemusí být
  • na posypání čerstvé bylinky a pražená semínka slunečnice nebo dýně

Moje hmotnost se stále zvyšovala, tím se i vytrácela schopnost hrát...

Veganská brokolicová polévka

  1. Ohřejeme si  zeleninový vývar, nebo dáme vařit do konvice vodu.
  2. Na dno hrnce dáme olej, zahřejeme, přidáme nakrájenou cibuli a trochu soli.
  3. Necháme lehce zesklovatět a přidáme na kostičky nakrájenou petržel a dvě minuty restujeme.
  4. Zalijeme horkým vývarem, nebo vodou a přidáme brokolici nakrájenou na větší kusy.
  5. Přidat můžeme i oloupaný stonek z brokolice nakrájený na kostky.
  6. Vaříme asi 15 minut do změknutí zeleniny.
  7. Na závěr polévku odstavíme, přidáme sójovou omáčku a lžíci misa a rozmixujeme ponorným mixérem dohladka. Měla by vzniknout krémová hustá polévka.
  8. Pokud jste měli zeleniny málo a vody moc, polévka je řídká, pak rozmíchejte v trošce studené vody lžíci kukuřičného škrobu a přidejte do polévky. Nechte ještě maličko povařit, aby se škrob zapracoval a nebyl cítit.
  9. Po dovaření dochutíme trochou umeocta, případně jablečným octem, když už je polévka dost slaná. Podáváme pokapané smetanou, posypané bylinkami a upraženými semínky.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Obměna

  • Alternativou na ochucení brokolicové polévky je šťáva ze zázvoru (kousek zázvoru nastrouháme na jemno na struhadle a vyždímeme do polévky), případně muškátový oříšek či jiné koření podle vaší chuti. Může chutnat pokaždé jinak, nebojte se experimentovat!
  • Pokud budete připravovat tuto polévku pro malé dítě bez tuku viz níže, můžete si ji pro ostatní “domastit” například tak, že orestujete pórek nebo cibulku a dáte do polévky pouze pro dospělé. Je to velmi chutné!

Praktické

  • Tato polévka je další finta, jak dostat brokolici do těch, kterým zelenina moc nejede :-) Tato zdravá brokolicová polévka je velmi vhodná i pro těhotné a kojící, hlavně kvůli železu a dalším prospěšným látkám.

Zdravá brokolicová polévka pro děti

  • Pokud vaříte zároveň pro malé dítě, které teprve začíná se zeleninovými polévkami, nebudete vařit na tuku, ale dáte všechnu zeleninu do horkého vývaru či vody, neosolíte a vařte do změknutí zeleniny. Odeberte porci pro dítě a zeleninu buď jí pouze rozmačkejte vidličkou, propasírujte nebo rozmixujte. Pro ostatní pak zbytek dosolte a ještě nechte polévku chvíli povařit, aby se sůl zabudovala do zeleniny a neškodila nám. Po vypnutí dochutíte misem, umeoctem či zázvorem, můžete přidat smetanu atd. dle chuti.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

23 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Nemixovala jsem, vývar růžový od listů řepy.

Výborná rychlovka 👌

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Přesnídávková polévka z kopřiv a jiného plevele

Náramně nás baví sbírat venku zdarma planou zeleninu a vařit si z ní obědy a večeře. Užíváme si to, dokud roste. Navíc si pochutnáváme a těla zásobujeme če...
27
32

Nejlepší rajčatová polévka bez rajčat

Tomatová polévka patří k našim nejoblíbenějším. Děláme ji však bez rajčat, bez cukru a nezahušťujeme ji moukou. Přesto je k nerozeznání od pravé rajské a n...

Luxusní krémová polévka s restovaným rozmarýnovým chřestem

Krémové polévky jsou pro nás slavnostní záležitost. A dnes jsme si ji udělali naprosto luxusní – přidali jsme do ní restovaný chřest na rozmarýnu.

Cizrnový krém s houbami

Jednoduchý zahřívací krém vhodný pro podzimní a zimní období. Kořenění i pikantní, sladký i kyselý.

Pečená velikonoční nádivka z jáhel s uzeným (vegan)

Pečená velikonoční nádivka je sama o sobě kompletním jídlem. Je poměrně rychle hotová a chutná i těm, kdo rádi klasickou nádivku s vejcem a masem. Uzený te...