Domů > Zdravé recepty > Polévky > Krémové

Krémová bylinková polévka z patizónu

Uvařeno
bez lepku
bez mléka

Z patizónu uděláte snadno a rychle skvělou krémovou polévku. A nebude potřeba přidávat ani smetanu. Je smetanová sama o sobě.

Ingredience
  • 1 patizón (cca 650 g)
  • 1 cibule
  • 1/2 l vývaru
  • 1 bobkový list
  • čerstvé bylinky: oregáno, pažitka, petrželka, libeček, tymián, rozmarýn
  • 2 stroužky česneku
  • olej
  • umeocet
  • jablečný ocet
  • sůl
  • pražená slunečnicová semínka
  • klíčky

Mám dole 16 kg a nespočet centimetrů. Zbavil jsem se úporného průjmu, křečí i zánětu v kyčli. Nepřišel jsem o svaly a...

Jak připravit patizónový krém

  1. Omyjeme patizón, zbavíme semínek a stopky, nakrájíme na větší kostky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky.
  2. V hrnci orestujeme na oleji cibuli spolu se solí do zlatova. Přidáme patizón, bobkový list a vývar. Přiklopíme a vaříme cca 15 minut do změknutí. Pro kontrolu píchneme vidličkou.
  3. Než patizón změkne, omyjeme a nasekáme na drobno čerstvé bylinky.
  4. Když je patizón měkký, vypneme, přidáme česnek, podle chuti trochu od obou octů a rozmixujeme do hladka.
  5. Ochutnáme, přidáme ocet, je-li třeba, nasekané bylinka a zamícháme.
  6. Podáváme zdobené praženými semínky a klíčky.

 

Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Nešetřete se solí a koření, patizón je tak jemný, až by se mohl zdát bez chuti. Je potřeba si ho doladit podle svých preferencí, v tom je podobný cuketě.
  • Vývaru nedávejte víc, patizón je plný vody a polévka by byla řídká a bez chuti.
  • Můžete ji v případě potřeby zahustit přidáním 2 lžic vloček či vařeného obilí.
  • Pro čtyři porce bude potřeba alespoň 620 g patizónu (po vykrojení semínek). Chcete-li pořádnou misku, přidejte.
  • Patizón neloupeme. Starší patizón s tuhou slupkou můžete perfektně rozmixovat ve Vitamixu. Pokud ho použijete, nemusíte ani sekat bylinky, vhoďte je na závěr do mixéru, ale mixujete jen krátce, aby zůstaly kousky bylinek.

Obměna

  • Místo patizónu můžete použít cuketu nebo dýni.
  • Bylinky můžete obměnit podle aktuálnich zásob nebo dát i sušené, bude to chutnat zase jinak než s čerstvými.
  • Česnek můžete vynechat a klíčky a semínka obměnit podle nálady.

Děti

  • Polévka je vhodná pro děti od 1 roku, ale šetříme se solí, olejem a octy.
  • Menším uvaříme zvlášť bez dochucovadel.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

19 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

vladimiratodorovicova
4. 9. 2024

Moje prvé uvarené jedlo z receptov JJ. Polievka je mňamk a:-). Mala som obavy, že mi bude chýbať smotana a opak bol pravdou. Pridala som naviac nožičky zo šampiňónov, ktoré zostali a lahôdkové droždie. Miesto fašírky som si urobila falafel a hlavné jedlo bolo na svete. Výborné, ľahučké a ešte aj výživné. Ďakujem za recept JJ ♡♡♡.

Mila Beata
25. 3. 2024

Mnam ♥️

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Cizrnový krém s houbami

Jednoduchý zahřívací krém vhodný pro podzimní a zimní období. Kořenění i pikantní, sladký i kyselý.

Krémová cizrnačka

Rychlá a výborná polévka, která v chladných měsících krásně zahřeje a zasytí. Je skvělá s kouskem kváskového chleba či plackami.

Topinamburový krém s čerstvými bylinkami

Jemňoučký krém z topinambur a pastiňáku je sladký a chutná jako smetanový. Díky čerstvým bylinkám krásně voní a promění se v hotovou delikatesu, i když v n...

Kokosová polévka s bazalkou

Perfektní osvěžení pro horké dny je tahle kokosová polévka s bazalkou. Ačkoli chutná po kokosu, její základ tvoří zelenina.

Krémová polévka s divokou zeleninou

Poslední na zimu uskladněná zelenina a první jarní rostlinky byly základem pro tuhle lahodnou polévku. Kopřiva, česnáček a lesní pažitka ji krásně doplnily...

Rychlá podzimní polévka

Spolu s podzimem přicházím na chuť polévkám a nejvíc ze všeho mám ráda ty husté a krémové. Tato polévka splňuje vše a navíc je rychlá na přípravu a věřím, ...