- 1 patizón (cca 650 g)
- 1 cibule
- 1/2 l vývaru
- 1 bobkový list
- čerstvé bylinky: oregáno, pažitka, petrželka, libeček, tymián, rozmarýn
- 2 stroužky česneku
- olej
- umeocet
- jablečný ocet
- sůl
- pražená slunečnicová semínka
- klíčky
Jak připravit patizónový krém
- Omyjeme patizón, zbavíme semínek a stopky, nakrájíme na větší kostky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky.
- V hrnci orestujeme na oleji cibuli spolu se solí do zlatova. Přidáme patizón, bobkový list a vývar. Přiklopíme a vaříme cca 15 minut do změknutí. Pro kontrolu píchneme vidličkou.
- Než patizón změkne, omyjeme a nasekáme na drobno čerstvé bylinky.
- Když je patizón měkký, vypneme, přidáme česnek, podle chuti trochu od obou octů a rozmixujeme do hladka.
- Ochutnáme, přidáme ocet, je-li třeba, nasekané bylinka a zamícháme.
- Podáváme zdobené praženými semínky a klíčky.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Nešetřete se solí a koření, patizón je tak jemný, až by se mohl zdát bez chuti. Je potřeba si ho doladit podle svých preferencí, v tom je podobný cuketě.
- Vývaru nedávejte víc, patizón je plný vody a polévka by byla řídká a bez chuti.
- Můžete ji v případě potřeby zahustit přidáním 2 lžic vloček či vařeného obilí.
- Pro čtyři porce bude potřeba alespoň 620 g patizónu (po vykrojení semínek). Chcete-li pořádnou misku, přidejte.
- Patizón neloupeme. Starší patizón s tuhou slupkou můžete perfektně rozmixovat ve Vitamixu. Pokud ho použijete, nemusíte ani sekat bylinky, vhoďte je na závěr do mixéru, ale mixujete jen krátce, aby zůstaly kousky bylinek.
Obměna
- Místo patizónu můžete použít cuketu nebo dýni.
- Bylinky můžete obměnit podle aktuálnich zásob nebo dát i sušené, bude to chutnat zase jinak než s čerstvými.
- Česnek můžete vynechat a klíčky a semínka obměnit podle nálady.
Děti
- Polévka je vhodná pro děti od 1 roku, ale šetříme se solí, olejem a octy.
- Menším uvaříme zvlášť bez dochucovadel.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Moje prvé uvarené jedlo z receptov JJ. Polievka je mňamk a:-). Mala som obavy, že mi bude chýbať smotana a opak bol pravdou. Pridala som naviac nožičky zo šampiňónov, ktoré zostali a lahôdkové droždie. Miesto fašírky som si urobila falafel a hlavné jedlo bolo na svete. Výborné, ľahučké a ešte aj výživné. Ďakujem za recept JJ ♡♡♡.
Mnam ♥️