Domů > Zdravé recepty > Polévky > Krémové

Krémová cizrnačka

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
sezóna podzim
sezóna zima

Rychlá a výborná polévka, která v chladných měsících krásně zahřeje a zasytí. Je skvělá s kouskem kváskového chleba či plackami.

Ingredience
2 porce
Na polévku:
  • 1 střední mrkev
  • cca 1 hrnek růžiček květáku
  • 1 malá cibule
  • 1 stroužek česneku
  • olej
  • 1/2 lžičky uzené papriky
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžička soli
  • špetka chilli
  • špetka římského kmínu
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 3/4 hrnku vařené cizrny ( 2 lžíce dáme bokem )
  • 700 ml vody/vývaru
Na smetanu:
  • 1/2 hrnku předem namočených kešu
  • sůl
  • 70 ml vody
Na cizrnovou posypku:
  • 2 lžíce vařené cizrny
  • 1 plná lžíce jáhlové mouky
  • troška soli
Další ingredicence:
  • hrstka vlašských ořechů
  • petrželka

Více než 20 letech nočních služeb, stres a nezdravý životní styl, to vše se podepsalo na mém zdraví natolik, že mé tě...

Jak připravit krémovou polévku z cizrny

  1. V hrnci rozpálíme olej, přihodíme nakrájenou mrkev, cibuli, česnek, růžičky květáku a restujeme. Zasypeme kořením, krátce ještě orestujeme a zalijeme vodou/vývarem. Osolíme, přidáme citrónovou šťávu a vaříme do změknutí zeleniny. Nakonec přidáme uvařenou cizrnu.
  2. Do stolního mixéru dáme kešu, sůl a vodu a připravíme tak kešu smetanu. Lžíci smetany zatím dáme bokem na konečné zdobení a do mixéru dáme ke zbytku smetany 2 naběračky husté polévky. Rozmixujeme do hladka a vrátíme do polévky.
  3. 2 lžíce cizrny obalíme v jáhlové mouce se solí a na pánvi na trošce oleje restujeme na mírném plameni dozlatova. Ke konci přihodíme vlašské ořechy.
  4. Před podáváním polévku ozdobíme křupavou cizrnou, ořechy, smetanou a petrželkou.

Praktické

  • Pokud nechcete v polévce kousky, můžete ji rozmixovat celou.
  • Polévka je skvělá s kouskem kváskového pečiva.
  • Chilli i česneku si dejte dle své chuti.

Obměna

  • Můžete použít i jinou smetanu ( ovesnou, mandlovou atd ..)

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej, sůl a koření,

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Vaření a pečení je mojí velkou vášní a rostlinná strava mi otevřela úplně jiné a nové rozměry. Ráda experimentuji, zkouším pro mě zatím neznámé ingredience a tvořím nové recepty. Díky Jíme Jinak jsem se naučila přemýšlet o tom, jak lépe poskládat talíř, také jsem vyřadila z jídelníčku některé suroviny a nikdy jsem se necítila tak dobře, jako nyní.

45 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Lahodné. I mým pubertálním synům chutnalo.

Mila Beata
19. 5. 2024

Mňam ❤️

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Krém z topinamburu a celeru

Tento krém můžete použít jako omáčku nebo i jako hustou polévku, záleží jen na vás, jak moc ho naředíte. Servírujte ho nejlépe s něčím křupavým, skvěle se ...

Zosui – mléčná polévka bez laktózy

Zosui je japonská rýžová polévka, která zahřeje a potěší svou jemnou chutí. Je ideální pro chladnější dny nebo chvíle, kdy chcete lehké, zdravé jídlo, kter...

Batátová polévka

Pikantní polévka, která vás spolehlivě zahřeje během chladných podzimních dnů.

Ostro kyselá pikantní polévka

Vydatná pikantní polévka vonící kořením, ve které se příjemně snoubí kyselá a ostrá chuť.

Jemná sametová polévka

Hustou sametová polévka, která vás zasytí a zahřeje třeba po procházce zimní přírodou.

Krémová zelňačka

Milujete polévky? Pak vyzkoušejte tuto krémovou zelnou polévku, která v zimním počasí krásně zahřeje i zasytí.