Domů > Zdravé recepty > Polévky > Krémové

Hráškovo-mangoldová krémová polévka

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
sezóna jaro
sezóna léto

Mám plnou zahrádku zeleného hrášku a mangoldu. Stačil nápad a vznikla báječná, krémová, zelená polévka.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 litr zeleninového vývaru/nebo horkou vodu
  • 1 cibule
  • 1 petržel
  • hrst mangoldu (špenátu)
  • 150g hrášku
  • lžíce miso pasty
  • olej
  • sůl
  • umeocet
  • na ozdobu: sezamové semínka

Jak připravit krémovou polévku z hrášku a mangoldu

  1. Dáme ohřát zeleninový vývar nebo použijeme horkou vodu.
  2. Mangold omyjeme a nakrájíme na větší kusy, hrášek vyloupeme.
  3. Cibuli a petržel nakrájíme na větší kostky.
  4. Na dno hrnce dáme olej, přidáme cibuli a petržel, sůl a společně chvíli restujeme.
  5. Přidáme mangold a hrášek a zalijeme vařícím vývarem a pod pokličkou vaříme do změknutí zeleniny.
  6. Polévku vypneme, přidáme lžíci miso pasty a rozmixujeme tyčkovým mixérem do hladkého krému.
  7. Dochutíme umeoctem.
  8. Podáváme posypané sezamovým semínkem.
Cukroví bez cukru?
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to

Praktické

  • Pokud by byla polévka moc hustá, přidejte ještě trochu vývaru nebo vody.

Obměna

  • Labužníci si mohou přidat trochu rostlinné smetany.
  • Místo mangoldu můžete použít špenát.

Děti

  • Polévka je vhodná pro děti od 1 roku, pokud dáme jen pár zrnek soli, minimálně oleje a vynecháme ochucovadla.
  • Pro děti od 1,5 roku polévku vaříme stejně, ale solíme a ochucujeme minimálně.
  • Děti od 2 let mohou polévku s námi.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

10 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Výborná polévka 👌 A jelikož jsem neměla mangold, ani špenát – dala jsem tam hrst kopřiv. Na chuti to vůbec nijak neubralo a ani tam ty kopřivy nebyly znát. Miluju zelené polévky ❤

Mila Beata
10. 12. 2021

Ta byla ♥️ Mnam

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Kopřivová krémová polévka

Čerstvé kopřivy jsou nedoceněný zdroj železa a mnoha dalších minerálů a vitamínů. Pokud chcete doplnit tělu stopové prvky a ryzí energii z přírody, natrhej...
27
32

Nejlepší rajčatová polévka bez rajčat

Tomatová polévka patří k našim nejoblíbenějším. Děláme ji však bez rajčat, bez cukru a nezahušťujeme ji moukou. Přesto je k nerozeznání od pravé rajské a n...

Česnekovo-koprový krém z kedlubnu s kvítky šalvěje

Máte velkou úrodu kedlubnů a nestíháte je jíst? Začínají dřevnatět? Honem si z nich udělejte tenhle luxusní česnekovo-koprový krém, který i bez použití mlé...

Polévka z bílého chřestu jinak

Tradiční chřestová polévka ve zdravé verzi.

Krémová polévka z dýně a batátů

Uzrála mi první dýně a tak jsem v rychlosti vykouzlila zase jiný druh dýňové polévky.